Bağırsaq xərçəngi riskini azaldan qida məhsulu
Oksford Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, süd içmək bağırsaq sağlamlığını qoruyur və kolorektal xərçəng riskini 14% azaldır.
"Report" xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nature" jurnalında dərc olunub.
Araşdırmaya Avropada yaşayan yarım milyondan çox orta yaşlı və yaşlı qadın daxil edilib.
Onların pəhrizlərinin təhlili göstərib ki, süd və qatıq kimi süd məhsullarının istehlakı kolorektal xərçəngin inkişafına mənfi təsir göstərir. Alimlər qeyd ediblər ki, tədqiq edilən 97 qida növü arasında ən çox xərçəng əleyhinə təsir göstərən süd məhsulları olub.
Faydalı təsirlər bu məhsulların tərkibindəki kalsiumla əlaqələndirilib. Xüsusilə də məlum olub ki, gündəlik 300 qram kalsium istehlakı riski 17% azaldır. Tədqiqatçılar riski azaltmağa kömək edən kalsium mənbələrinə təkcə süd məhsulları deyil, həm də soya daxil ola biləcəyini təklif ediblər.
Tədqiqatçılar vurğulayıblar ki, süd və kalsium xərçəng riskini azalda bilsə də, onun inkişafına potensial olaraq təkan verə biləcək digər pəhriz amilləri də var.
Məsələn, gündə iki standart içki içmək (bir içki 8-dən 13 qrama qədər təmiz spirt kimi müəyyən edilir) riski 15%, 30 qram qırmızı və ya işlənmiş ət isə riski 8% artırır.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Tibdə inqilab: İnsanın ölüm tarixini 80 faiz dəqiqliklə deyən süni intellekt hazırlandı
ABŞ, İsveçrə və Danimarkadan olan beynəlxalq alim qrupu insanın ölüm tarixini 80% dəqiqliklə proqnozlaşdıra bilən "life2vec" neyron şəbəkəsini hazırlayıb. -ın verdiyi məlumata görə, bu barədə tədqiqatın nəticələri "Nature Computational Science" (NCS) jurnalında dərc edilib. Bildirili
31.12.2024 381 Mikrodalğalı sobadakı bakteriyalar: Təhlükə, yoxsa zərərsiz "qonşular"?
İspaniyanın Valensiya Universitetinin alimləri mikrodalğalı sobaların içində yaşayan mikrobiomlar üzərində tədqiqat aparıblar və onlardan bəzisinin ekstremal şəraitə uyğunlaşa bildiyini aşkar ediblər. -ın verdiyi məlumata görə, tədqiqatın nəticələri "Frontiers in Microbiology" jurnalında dər
31.12.2024 526 Suyun düzgün saxlanılmaması fəsadlara səbəb ola bilər
İçməli su bir neçə kateqoriyaya bölünür, xüsusiyyətlərinə və saxlama müddətinə görə fərqlənir. Butulka suyunun saxlama müddəti istehsalçı tərəfindən göstərilir və altı aydan iki ilə qədər dəyişir. Bütün saxlama müddəti ərzində qablaşdırılmış içməli su təhlükəsizdir, onda gözlə görünən əlavələr, çökünt
21.12.2024 430 Faydası yüzdə yüz sübut olunub: Gündə bir ədəd yeyən həkim üzü görmür
Sağlam qidalanma orqanların qorunması və uzun ömür üçün əsas şərtdir. Xüsusilə, alma və banan kimi meyvələrin faydaları elmi olaraq sübut edilib. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər verir ki, çinli tədqiqatçılar 10 il ərzində apardıqları araşdırmalarda meyvə istehlakının sağlamlıq üzərindəki təsirlərini dəri
04.01.2025 574 Canan Karatay: Qaşıq dolusu zəhər yeyirik
Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağlam yağlardan istifadə etməyi tövsiyə edib. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər veri
15.12.2024 1068 DƏHŞƏT! Yeni virus qapıda: 155 nəfər qəfildən keçəl oldu
Hindistanda ortaya çıxan yeni virus böyük təşviş yaradıb. xəbər verir ki, 11 kənddə aşkar edilən və qəfil saç tökülməsinə səbəb olan epidemiya nəticəsində 155 nəfər keçəl qalıb, rəsmilər isə vəziyyətin nəzarət altına alınması üçün tədbirlərə başlayıb. Hindistanın Maharaştra əyalətinin Buldhana bölgəsindək
12.01.2025 341 Yeni virus COVID-dən daha təhlükəlidir? - Mütəxəssis izah edir
Çində yayılan metapnevmovirus insanlarda təşvişə səbəb olmağa davam edir. xəbər verir ki, əsas simptomları öskürək, hərarət, burun tutulması və yorğunluq olan virusa yoluxma halları bir sıra ölkələrdə artıb. Qonşu Gürcüstanın Yoluxucu Xəstəliklərə Nəzarət Milli Mərkəzi də son həftələrdə qripin müxtəli
12.01.2025 199 Qrip virusunun təhlükəli mutasiyası aşkarlandı
Scripps Research şirkətinin tədqiqatçıları yeni araşdırmada H5N1 qrip virusunun sağlamlıq təhlükəsi barədə xəbərdarlıq ediblər. Q226L mutasiyası virusun insan hüceyrələri ilə qarşılıqlı əlaqə qabiliyyətini yaxşılaşdırır, bu, virusun potensial insandan insana ötürülməsi üçün mühüm addımdır. Bununla belə
15.12.2024 659 Səhər acqarına bir stəkan su içmək faydalıdırmı?
Səhər acqarına bir stəkan su içməyin həzmi yaxşılaşdıra biləcəyi fikri çox populyardır. Lakin əslində bu, həzmə heç bir təsir göstərmir, hətta onu çətinləşdirə bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Aliya Useyeva -ya danışıb. Səhər içilən bir stəkan suyun həzm proseslərini aktivləşdirmə
14.12.2024 720