Canan Karatay: Qaşıq dolusu zəhər yeyirik
Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağlam yağlardan istifadə etməyi tövsiyə edib.
BiG.AZ e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, Daxili Xəstəliklər Mütəxəssisi Canan Karatayın sözlərinə görə, çörək, düyü, kartof, makaron, paxlava, xəmir, çay şəkəri, meyvə şəkəri, içdiyiniz şəkərli içkilər, qazlı içkilər bədənə daxil olduqda qan şəkərinizi yüksəldir: "Bunlar insan orqanizmi üçün zəhərdir. Bu zəhərin bədənimizdə uzun müddət qalmaması üçün orqanizm özünü qorumaq üçün mədəaltı vəzidən insulin hormonu ifraz edir".
Sağlam yağların insan orqanizmi üçün saysız faydası olduğunu ifadə edən Canan Karatay, sağlam yağ istehlak etdiyiniz zaman o yağ bədəninizdə yağ kimi yığılmır, əksinə, arıqlamağa səbəb olur: "Siz də yağ yeyərək bədəndə yığılan piylərdən xilas ola bilərsiniz. Çünki yağ sizi ac qoymur. Yağ, uzun müddət davam edən sağlam enerji təmin edir.
Diabetin təsirlərindən danışan mütəxəssis bildirib ki, şəkər xəstəliyi həmişə genetik olmur, həddindən artıq şəkər istehlakının nəticəsidir.
İnsulin dirənci nədir?
İnsulin müqaviməti, həmçinin pozulmuş insulin həssaslığı olaraq da bilinir, əzələ, yağ və qaraciyər kimi hədəf toxumaların insulinə bioloji reaksiyasının pozulmasıdır. Bu toxumaların insulin hormonuna normal reaksiya verə bilməməsi və qan şəkərini idarə edə bilməməsi insulin müqaviməti kimi tanınan patoloji vəziyyətə gətirib çıxarır. İnsulin müqaviməti adətən şəkərli və unlu xəmir, çörək, makaron və düyü kimi karbohidratla zəngin qidaları pəhriz vərdişinə çevirməklə irəliləyir.
İnsulin hormonu qanda şəkərin miqdarını idarə etməyə kömək edir. İnsulin müqaviməti yarandıqda, bədən hüceyrələri insulinə normal cavab verə bilmir. Qlükoza hüceyrələrə asanlıqla daxil ola bilmədiyi üçün qanda toplanır. Bu proses insulin müqavimətini ortaya qoyur ki, bu da qaraciyər yağlanmasına, xüsusilə 2-ci tip diabetə səbəb olmaqla yanaşı, ürək və beyin kimi həyati orqanlara da təsir edərək infarkt və insult kimi xəstəliklərin riskini artırır.
Qanda şəkərin çox olması nəticəsində insulin hormonunun öz funksiyasını yerinə yetirə bilməməsi səbəbindən insulin müqaviməti inkişaf edir. Buna səbəb olan amillərə yüksək kalorili, şəkərli və işlənmiş qidaların qəbulu və idmanın olmaması daxildir.
Bədəndə insulin müqavimətinə səbəb olan amilləri aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
- Yüksək kalorili, şəkərli və işlənmiş qidaların istehlakı
- karbohidratla zəngin qidalanma proqramı
- hərəkətin olmaması
- piylənmə
- hipotiroidizm
- akromeqaliya
- Cushing sindromu
- genetik amil.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1141 Tarix: 15 dekabr 2024
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Hamilələrdə təzyiq hansı hallarda təhlükəlidir?
Baku TV-nin "Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Verilişin budəfəki sayında hamiləlikdə yaranan yüksək təzyiq mövzusu müzakirə olunub. Proqramda təzyiqin əlamətlərinə, yaranma səbəblərinə və müalicə üsullarına aydınlıq gətirilib. Verilişin qonağı ginekoloq Fidan Cabbarlıdır.
05.01.2025 612 Dişlər üçün zərərli qidaları orqanizmə faydalı etməyin yolları - Mütəxəssis tövsiyəsi
İstifadə etdiyimiz qidalar, məsələn, sadə karbohidratlar - peçenye, tortlar, çipslər və qəlyanaltılar dişlərin sağlamlığına həm müsbət, həm də mənfi təsir göstərə bilər. -ın -ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə tibb elmləri namizədi, ortodont Mariya Mixaylova bildirib. Onun sözlərinə görə
12.01.2025 718 Günün bu saatında qəhvə içmək ömrü uzadır - Alimlər açıqladı
Qəhvə sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər, lakin səhərlər içmək ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azalda bilər. xəbər verir ki, bunu "European Heart Journal"da dərc olunan məlumatlar sübut edir. Aparıcı alimlərdən biri olan Lu Qinin sözlərinə görə, alimlər ilk dəfə qəhvə içməyin sağlamlığ
08.01.2025 1092 Həkimlər qrip olanda bunu edirlər: Mütəxəssis açıqladı
Qrip hər il milyonlarla insana təsir edən bir virusdur və sağlamlığımızı qorumaq üçün bəzi sadə tədbirlər görmək vacibdir. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər verir ki, həkimlər tövsiyə edir ki, qrip zamanı simptomlar tamamilə keçməyənə qədər ictimai yerlərdən uzaq durmaq və maska taxmaq başqalarının yoluxmasını
19.01.2025 699 Soyuqdəymə zamanı nələri etməliyik? - Həkim tövsiyəsi
Soyuqdəymə və KRVİ - soyuq mövsümün yol yoldaşlarıdır. Bəs xəstələnən zaman nələri etmək olar, nələri olmaz?. -ın verdiyi məlumata görə, rusiyalı allerqoloq-immunoloq Aleksandr Andreyev özünün "Telegram" kanalında bununla bağlı tövsiyələrini bölüşüb. Yüksək hərarət zamanı bürünmək olar?. Həkimi
02.02.2025 428 Çoxları bu xəstəlikdən əziyyət çəkir - Çarəsi bu imiş…
Aerofobiya – uçmaq qorxusu dünyada milyonlarla insanın yaşadığı bir problemdir. Bu fobiya təkcə səyahət planlarını məhdudlaşdırmır, həm də şəxsin sosial və peşə həyatına ciddi təsir göstərə bilər. Aerofobiyanın əsas səbəbləri arasında hündürlük qorxusu, təyyarə qəzası riski ilə bağlı narahatlıq, bağl
04.01.2025 635 Beyni zədələyən alkoqollu İÇKİLƏR: həkimdən xəbərdarlıq
Alkoqol beyin hüceyrələrini zədələyir və onun fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı həkim, diyetoloq və nutrisioloq Yevgeni Arzamastsev "Moskva 24" telekanalına müsahibəsində danışıb. Mütəxəssis xəbərdarlıq edib ki, spirtli içkilər beyni cidd
08.02.2025 296 Ac qalmağın inanılmaz faydaları - Adamı cavan saxlayır, beyni sağlamlaşdırır və...
Ac qalmaq, xüsusilə də aralıqlı oruc (intermittent fasting) və uzun müddətli aclıq kimi metodlarla düzgün tətbiq edildikdə, orqanizmə bir sıra faydalar verə bilər. Bu faydalar həm metabolik, həm də ümumi sağlamlıq baxımından əhəmiyyətlidir. aclığın insan orqanizminə faydalarını təqdim edir:. 1. Maddələ
05.02.2025 725 Alimlər qatığın inanılmaz faydalarını AÇIQLADI
Qatıq sevənlərdə bütün səbəblərdən ölüm nisbəti digərlərinə nisbətən daha aşağıdır. Bu nisbət məhsulun yağlılıq dərəcəsinə və miqdarına görə dəyişir. Məlumata görə, bu barədə çinli alimlər uzunmüddətli tədqiqatlardan sonra elan ediblər. Onların araşdırmalarının nəticələri "Journal of Global Health"d
09.02.2025 621