Fasiləli aclıq saç uzanmasına necə təsir edir?
Son tədqiqatlar fasiləli aclığın metabolik faydaları ilə saç uzanmasının təsiri arasında kəsişmələri aşkar edib. Bəzi iddialara görə bu üsulun saç uzanması sürətinə müsbət təsir göstərə biləcəyi deyilsə də, reallıq tamamilə fərqli olub və bu sağlamlaşdırma metodunun başqa tərəfini göstərib.
Oxu.Az-ın "News Medical"a istinadən məlumatına görə, Çinin Vestleyk Universitetinin kök hüceyrə bioloqu Binq Çjanın rəhbərlik etdiyi qrup tərəfindən aparılan və "Cell" jurnalında dərc edilən tədqiqat göstərib ki, fasiləli aclıq ümumi metabolik sağlamlığı dəstəkləsə də, ən azı siçanlarda saç regenerasiyasını pisləşdirə bilər. Vaxt məhdudiyyəti ilə qidalanan (8 saat qida əldə etmək imkanı, 16 saat aclıq) və ya qida qəbulu günlərinin növbələşdirilməsi ilə qidalanan siçanlarda qırxılmadan sonra saçlar davamlı qida əldə edən siçanlara nisbətən nəzərəçarpacaq dərəcədə yavaş böyüyüb.
Tədqiqatın müəllifləri bu hadisəni oksidativ stresslə əlaqələndirirlər. Saç regenerasiyası üçün lazım olan saç follikullarının kök hüceyrələri (SFKH) aclıq zamanı enerji mənbəyi kimi qlükozadan yağa keçidə çətinliklə uyğunlaşır ki, bu da proqramlaşdırılmış apoptoz hüceyrə ölümünə səbəb olur. Çjan bildirib: "Aclıq zamanı yağ toxuması sərbəst yağ turşuları buraxmağa başlayır və bu yağ turşuları yeni aktivləşdirilmiş SFKH-yə daxil olur, lakin bu kök hüceyrələrinin onlardan istifadə etmək üçün lazımi mexanizmi yoxdur".
Tədqiqatçılar 49 nəfərin iştirakı ilə keçirilən araşdırmada öz nəticələrini insanlara da şamil ediblər. Onlar qeyd ediblər ki, vaxt məhdudiyyətli pəhriz 10 gün ərzində saç böyüməsi sürətini 18% azaldır. Bununla belə, onlar xəbərdarlıq edirlər ki, insanlarda bu təsir daha yavaş metabolizm və saç böyüməsi dövrlərindəki fərqlər səbəbindən daha az nəzərəçarpan ola bilər.
Fasiləli aclıq çəki itkisi və insulinə həssaslığın yaxşılaşması da daxil olmaqla metabolik üstünlükləri ilə geniş tanınır. Lakin onun periferik toxumalara təsirinin incəlikləri daha az müzakirə olunur. Məsələn, metabolik keçiddən yaranan oksidativ stress digər kök hüceyrə növlərinə də oxşar şəkildə təsir göstərə bilər ki, bu da potensial olaraq toxuma bərpasına və immun reaksiyalara təsir göstərə bilər.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Azərbaycanda qeydiyyatda olan İİV xəstələrinin sayı açıqlanıb
1987-ci ildən 2024-cü ilin II rübünün sonunadək Azərbaycanda 10 min 108 İİV (İnsanın immunçatışmazlığı virusu) xəstəsi rəsmi qeydiyyata alınıb. "Report" xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Respublika QİÇS-lə Mübarizə Mərkəzinin direktoru Famil Məmmədov deyib. Onun sözlərinə görə, onlarda
01.12.2024 471 Bu insanların bir çox xəstəlikdən ölmə ehtimalı yüksəkdir
Hansı insanlarda təhlükəli xəstəliklərə tutulma riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxıb. xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, İsveçdə aparılan son araşdırmaya görə, həddindən artıq narahatlıq və xəstələnmək qorxusu ilə xarakterizə olunan həyəcan pozuqluğu olan ipoxondriya fiziki və psixoloji təsirlər
02.12.2024 919 Həftənin bazar ertəsi günü miokard infarktı ola bilərsiniz: Səhər saatları niyə TƏHLÜKƏLİDİR?
"Qış aylarında xəstə sayımız daha çox olur. Yayda qan təzyiqi normaya düşməyə başlayır. Bunun bir çox səbəbi var: biz tərlə maye itiririk, çox miqdarda su içirik". İnfarktların həftənin hansı günündə, saatında, ilin hansı fəslində və hansı şəraitdə daha çox baş verdiyi məlum olub. Alimləri
07.12.2024 360 Canan Karatay: Qaşıq dolusu zəhər yeyirik
Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağlam yağlardan istifadə etməyi tövsiyə edib. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər veri
19:00 73 Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
06.12.2024 507 Həkim çayın faydalı xüsusiyyətlərindən danışdı
Qrip və soyuqdəymə epidemiyaları dövründə isti çay kəskin respirator virus infeksiyalarının (KRVİ) müalicəsi və qarşısının alınmasının ən geniş yayılmış üsullarından birinə çevrilir. bu barədə "İzvestiya"ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı pediatr Viktoriya Şurupova bildirib ki, bitki çaylar
18:20 88 Səhər acqarına bir stəkan su içmək faydalıdırmı?
Səhər acqarına bir stəkan su içməyin həzmi yaxşılaşdıra biləcəyi fikri çox populyardır. Lakin əslində bu, həzmə heç bir təsir göstərmir, hətta onu çətinləşdirə bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Aliya Useyeva -ya danışıb. Səhər içilən bir stəkan suyun həzm proseslərini aktivləşdirmə
14.12.2024 263 Dondurulmuş qidalar hansı hallarda təhlükəlidir?
Hazır qida müasir insanın bir həyat tərzidir. İşin çoxluğu və gündəlik vaxtın məhdudiyyəti insanların sürətli qidalanmasını tələb edir. Qastroenteroloq Emin Qasımov bildirib ki, hazır qidalar mütləq qida dəyərinə görə qiymətləndirilməlidir. İstənilən qidanı hazırladıqdan sonra 2-4 saat ərzində yemə
24.11.2024 655 Öskürəkdən xilas olmaq üçün bunu edin
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
11:10 187