Çiy də faydalıdır, bişmişi də...
Turşəng həzmi, qaraciyəri və öd kisəsinin funksiyalarını yaxşılaşdıran, yaraları sağaldan, qanazlığı, ürək-damar xəstəliklərinə faydalı bitkidir.
BiG.AZ qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, tərkibindəki A, C və E vitaminləri sayəsində həm dəriyə xeyirlidir, həm də xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Liflə zəngin olduğu üçün bağırsaqların daha yaxşı işləməsinə kömək edir. Turşəngdə sümük sağlamlığını dəstəkləyən maqnezium var.
Tərkibindəki C vitamini sayəsində güclü antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir və orqanizmi bir çox zərərli maddələrdən qoruyur. Qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərin sağalma prosesini sürətləndirir.
Turşəng antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində bədəndən toksinləri çıxarmağa kömək edir və qaraciyərin sağlamlığını dəstəkləyir. Sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır.
Mədə şişkinliyini aradan qaldırır, maddələr mübadiləsini də gücləndirir. Ağız yaralarına, yoluxucu və iltihablı xəstəliklərə qarşı faydalıdır.
Turşəng də bir çox digər yaşıl yarpaqlı bitkilər kimi qanazlığı baxımından orqanizmə müsbət təsir göstərir. Bədənə enerji verir və özümüzü daha fit hiss etməyimizə kömək edir.
Turşəng yüksək qan şəkərini salmaqda təsirlidir. Bundan başqa, sidikqovucu təsirə malikdir, böyrəklərin daha yaxşı işləməsini dəstəkləyir.
Həmçinin dəri sağlamlığına faydalıdır, dəri hüceyrələrinin bərpasını təşviq edir. A vitamini və antioksidanlar sayəsində dərinin qocalmasını gecikdirir.
Turşəng həm çiy, həm də bişmiş halda istehlak edilə bilər. Fərqli ləzzətlər və teksturalar təqdim edən bu bitkidən salatlardan yeməklərə, çaylardan smuzilərə qədər bir çox reseptlərdə istifadə etmək olar. Bu bitkinin yarpaqlarından hazırlanan çay rahatlaşdırıcı təsir göstərir.
Turşəngin həddindən artıq istehlakı orqanizmdə ürəkbulanma, qusma, ishal və qarın ağrısı kimi problemlərə, eləcə də allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
06.12.2024 393 Ömrü 10 il qısaldan meyvənin adı açıqlanıb
Stanford Universitetindən olan bir qrup tədqiqatçı manqoların müntəzəm istehlakı ilə ömür uzunluğunun azalması arasında narahatedici əlaqə aşkar ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu tropik meyvənin gündəlik istehlakı insanın ömrünü orta hesabla 10 il qısalda bilər. Bu mənfi təsirin əsa
20.11.2024 1149 Suyun faydaları ilə bağlı söylənilən bu miflər doğru deyilmiş
İçməli su üçün xüsusi norma yoxdur, lakin maye qəbul etmək üçün normalar var. xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq və endokrinoloq Albina Komissarova bildirilib. Onun sözlərinə görə, maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün səhərlər limonlu su içmək də lazım deyil. Diyetoloq izah edib ki, maddələr mübadiləs
01.11.2024 980 Çayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz
Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər. "Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademikl
03.12.2024 1048 "Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25.11.2024 1268 Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
08.12.2024 417 Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...
Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə
01.12.2024 616 Az miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?
Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusə
01.12.2024 622 Qəfil ölüm: Hansı qan qrupundan yan keçir?
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. Bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib. Hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını onların birləşmələrini
24.11.2024 1063