Həkimlər niyə qadınlara günəbaxan tumu yeməyi məsləhət görür?

Həkimlər niyə qadınlara günəbaxan tumu yeməyi məsləhət görür?Günəbaxan tumları zülal, faydalı yağlar, lif və vitaminlərlə zəngindir və orqanizmə müsbət təsir göstərir. Onlar sadəcə rahat qəlyanaltı və ya salatlara əlavə deyil, əslində dəyəri çox zaman yetərincə qiymətləndirilməyən tam qidalı məhsuldur.

Günəbaxan tumlarını həqiqətən dəyərli edən nədir?

Lent.az xəbər verir ki, bu toxumlarda faydalı bitki yağları, lif, E vitamini, həmçinin maqnezium və selen kimi minerallar gizlənir.

Həkim və qidalanma üzrə mütəxəssis Melina Jampolisin sözlərinə görə, bu tərkib immun sisteminin fəaliyyəti, ürək-damar sağlamlığı, sümük möhkəmliyi və iltihabi proseslərin azalması baxımından mühüm rol oynayır.

Təxminən 46 qram və ya dörddə bir stəkanlıq adi porsiya orqanizmi aşağıdakılarla təmin edir:

4 qram lif, 10 qram zülal (qadınlar üçün gündəlik normanın 20 faizindən çoxu),
təxminən 150 mq maqnezium (tövsiyə olunan gündəlik normanın yarısı),
24 mkq selen (gündəlik ehtiyacın təxminən 44 faizi). Zülal, faydalı yağlar və antioksidantların bu kombinasiyası günəbaxan tumlarını sağlamlığın qorunmasında güclü vasitəyə çevirir.

Diyetoloq və diabet üzrə ekspert Erin Palinski-Ueyd bildirir ki, tumların tərkibindəki antioksidantlar hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyur və iltihabi prosesləri azaldır. Xroniki iltihab isə zamanla ürək-damar xəstəlikləri, diabet və digər sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Günəbaxan tumlarındakı antioksidantlar hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alan qoruyucu sədd rolunu oynayır.

Xroniki xəstəliklərin profilaktikası

Araşdırmalar göstərir ki, E vitamini diabetin ikinci tipi və ürək xəstəlikləri riski ilə əlaqəli iltihab markerlərini azalda bilir. Digər tədqiqatlarda isə həftədə ən azı beş dəfə günəbaxan tumu yeyən insanların bu xəstəliklərə tutulma riskinin xeyli aşağı olduğu qeyd olunur.

Bundan əlavə, tumların tərkibindəki faydalı yağ turşuları "pis" xolesterin kimi tanınan LDL səviyyəsini azaltmağa, damarları rahatladaraq qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.

Günəbaxan tumları qadınlar üçün niyə xüsusilə önəmlidir
Bu məhsulun müntəzəm qəbulu qadınlara bir neçə mühüm üstünlük qazandırır.

Qan şəkərinin sabitləşməsi

50 yaşdan sonra qadınlarda insulinə həssaslığın azalması riski artır. Bu isə qanda şəkərin yüksəlməsinə və qarın nahiyəsində piylənməyə səbəb ola bilər. Günəbaxan tumlarındakı lif, maqnezium və faydalı yağlar insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmağa və qlükoza səviyyəsini stabilləşdirməyə kömək edir.

Menopauza əlamətlərinin yüngülləşməsi

Estrogen səviyyəsinin azalması isti basmalar, yuxusuzluq, əhval dəyişiklikləri və quruluq yarada bilər. Tumların tərkibindəki E vitamini və fol turşusu hormonal balansın tənzimlənməsinə dəstək verir. E vitamini zəif fitoestrogen təsiri göstərərək isti basmaların azalmasına, yuxu keyfiyyətinin yaxşılaşmasına və selikli qişa quruluğunun yüngülləşməsinə kömək edə bilər.

Sümük sağlamlığının qorunması

Qadınlar, xüsusilə estrogen səviyyəsi azaldıqdan sonra, osteoporoz riskinə daha çox məruz qalırlar. Günəbaxan tumlarında olan maqnezium sümük toxumasının möhkəmliyi üçün vacibdir. Araşdırmalar göstərir ki, maqnezium çatışmazlığı olan qadınlarda sümüklərin mineral sıxlığı daha tez azalır.

Əhvalın yaxşılaşması

Hormonal dəyişikliklər əsəbilik və emosional enişlərə səbəb ola bilər. Günəbaxan tumları dopamin hormonunun sintezi üçün vacib olan tirozin amin turşusu ilə zəngindir. Tədqiqatlara görə, tirozin qəbulu dopamin səviyyəsini təxminən 30 faiz artıra bilər.

Günəbaxan tumlarını necə düzgün yemək olar?

Onlar təkbaşına da faydalıdır, lakin salatlara, sobada bişmiş tərəvəzlərə, yoqurta əlavə edildikdə təsiri daha da artır. Faydalı yağlar yağda həll olan A, D və E vitaminlərinin mənimsənilməsini yaxşılaşdırır. Giləmeyvə və bir qaşıq günəbaxan tumu ilə birlikdə yunan yoqurtu ideal qəlyanaltı hesab olunur.

Hansını seçmək daha yaxşıdır?

Ən yaxşı seçim çiy və duzsuz tumlardır. Duzlu variantlarda natrium miqdarı normadan artıq ola bilər, qabıqlı tumlarda isə bir porsiyada gündəlik duz norması asanlıqla aşılır. Tumları hava keçirməyən qabda, soyuducuda və ya dondurucuda saxlamaq məsləhətdir, çünki yüksək yağ tərkibinə görə tez acılaşa bilərlər.

Nə qədər tez-tez yemək olar?

Həftədə bir neçə dəfə kifayətdir. Nəzərə almaq lazımdır ki, tumlar kifayət qədər kalorilidir: dörddə bir stəkan təxminən 146 kalori təşkil edir. Ölçünü qoruduqda günəbaxan tumlarının faydası maksimum olur.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 182   Tarix: 14 dekabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dünyada sağalmaz xəstəlik sürətlə yayılır - onun nəticələri

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı peyvəndlənmənin aşağı səviyyəsinə görə həyəcan təbili çalır. Dünyada qızılca halları sürətlə artır: yalnız ötən il 11 milyon yoluxma qeydə alınıb. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, bir çox regionlarda peyvəndləmə səviyyəsinin çox aşağı olması səbəbindən qızılcanı

07.12.2025 316
.

Gənclər üçün oturaq həyat tərzinin gizli təhlükələri müəyyən edildi

Uzun müddət oturmaq və idmanın olmaması sağlam gənclərdə belə tarazlığı poza və yerişi dəyişdirə bilər. Bu, ABŞ tədqiqatçılarının 18-35 yaş arası 133 könüllüdən məlumatları təhlil etdikdən sonra gəldiyi nəticədir. Qaynarinfo xəbər verir ki, nəticələr "Applied Sciences" (AS) jurnalında dər

26.11.2025 492
.

Bu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər

Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"

13.12.2025 180
.

Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir

Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd

02.12.2025 469
.

Şirniyyat sizi kökəldir?

Artıq çəki almağımıza səbəb olan amillərdən biri də şirniyyatdır. Axşam.az xəbər verir ki, bəziləri gün ərzində şirniyyat yemədən dayana bilmirlər. Bu bəzən xəstəlik də ola bilir. Bunun üçün şirniyyat həvəsinin nədən yarandığını öyrənmək üçün əvvəlcə həkimə müraciət etməyiniz məsləhətdir. Əks halda şirniyya

09.12.2025 524
.

COVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri

COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad

30.11.2025 351
.

Sarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək

Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi

30.11.2025 347
.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "King's College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqat 2 böyük Avropa layihəsini

13.12.2025 207
.

Portağalın gizli gücü ortaya çıxdı: Tərkibində elə şeylər var ki...

Əksər insanlar üçün portağal suyu sadəcə adi içkidir. Lakin aparılan tədqiqatlar göstərir ki, bu içki susuzluğu aradan qaldırmaqdan daha çox faydaya malikdir. Bununla bağlı araşdırmanı "Medical Xpress" nəşri dərc edib. Araşdırma, portağal suyunun müntəzəm istehlakının immun hüceyrələrimizdək

07.12.2025 292
.

TOP MP3