Bu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir.
Musavat.com soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
Pomidor
Pomidor soyuducuda saxlananda hüceyrə quruluşu zədələnir. Eyni zamanda təbii yetişmə prosesi dayanır. Soyuq mühit pomidorun dadını zəiflədir. Ona görə də pomidoru otaq temperaturunda saxlamaq düzgündür.
Kartof
Soyuq temperatur kartofdakı nişastanın şəkərə çevrilməsinə səbəb olur. Bu isə həm dadını dəyişir, həm də bişməsinə mənfi təsir göstərir. Soyuducudakı yüksək rütubət kartofun daha tez çürüməsinə şərait yaradır. Kartof üçün ən ideal mühit sərin, quru və qaranlıq yerdir.
Soğan
Soyuducunun rütubətli mühiti soğanın tez yumşalmasına və kiflənməsinə gətirib çıxarır. Bundan əlavə, soyuducuda digər qidaların qoxusunu asanlıqla özünə çəkir. Təbii qoxusunu və sərtliyini itirməməsi üçün soğan hava dövranı olan yerdə saxlanmalıdır. Bu baxımdan səbət ideal seçimdir.
Sarımsaq
Sarımsaq soyuqda saxlananda daha tez cücərir. Eyni zamanda kiflənmə riski də artır. Sarımsağın ən düzgün saxlama üsulu - sərin, quru və qaranlıq mühitdir.
Çörək
Çörək soyuducuda sürətlə quruyur. Soyuq hava çörəyin içindəki nəmliyi çəkərək onu bərkidir. Təzə qalması üçün çörəyi otaq temperaturunda saxlamaq daha münasibdir.
Şokolad
Şokolad soyuducuda saxlananda səthində ağ təbəqə əmələ gəlir. Dadı dəyişməsə də, ağızdakı hissiyyat kifayət qədər zəifləyir. Şokolad üçün ideal saxlanma temperaturu 16–20°C arasıdır.
Bal
Bal soyuqda kristallaşır və şəkərlənmiş görüntü alır. Bu hal balın təbii quruluşuna zərər verməsə də, istifadəsini çətinləşdirir. Bal illərlə xarab olmadığı üçün otaq temperaturunda saxlanması kifayətdir.
Banan
Banan soyuducuya qoyulduqda qabığı sürətlə qaralır, dadı dəyişir. Banan ən yaxşı dadına otaq temperaturunda yetişəndə çatır.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, diyetoloqlar bu 9 qidanı məsləhət görür
Yaşından asılı olmayaraq, hər bir insanın orqanizmi bərpa prosesi üçün yuxuya ehtiyac duyur. Yuxu zamanı əzələlər bərpa olunur, toxumalar yenilənir, zülallar sintez olunur və hormonlar ifraz edilir. Qaynarifno xəbər verir ki, ABŞ nəşri "Prevention" yaxşı yatmaq üçün ən faydalı 9 qidanı açıqlayıb
13.11.2025 1608 Küçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23.11.2025 530 Dəri xərçəngindən qorunmağın sadə üsulu AÇIQLANDI
ABŞ-nin Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirən mexanizmi necə işə sala biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Communications" (NatCom) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, uzunmüddətl
16.11.2025 506 20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq
Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc
30.11.2025 244 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 388 Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir
Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə görə bu riskin azaldılması üçün gündəlik rasiona süd məhsulları, çia toxumu, yarpaql
15.11.2025 657 Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
02.12.2025 330 Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus
Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm
30.11.2025 375 Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28.11.2025 427