Tez-tez boranı yeməyin orqanizmə 5 FAYDASI

Tez-tez boranı yeməyin orqanizmə 5 FAYDASIBoranı yalnız payızın simvolu deyil, həm də sağlamlıq üçün əsl fayda mənbəyidir. Bu tərəvəzi hər gün yemək immuniteti gücləndirə, ürəyi qorumağa və hətta yuxunu yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.

Lent.az boranının 5 faydasını təqdim edir:

Gözlər üçün faydalıdır

Orqanizm boranıdakı beta-karotini A vitamininə çevirir. A vitamini antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınır.
Bu qida maddəsi hüceyrələri zədələnmədən qoruyur və yaşla əlaqəli göz xəstəliklərinin makula degenerasiyası və katarakta riskini azaltmağa kömək edə bilər.

İmmunitetin dəstəklənməsi

Boranıdakı beta-karotin immun sistemini və digər vacib funksiyaları dəstəkləyən güclü qida maddəsidir. Boranıda olan A, C və E vitaminləri bağırsaq selikli qişasını qorumağa kömək edə bilər, bu da öz növbəsində mikrobların və infeksiyaların qarşısını almağa imkan verir. Kifayət qədər lif qəbul etmək bağırsaq sağlamlığına müsbət təsir edir və immun sistemini gücləndirir.

Ürək sağlamlığı

Boranı kalium, kalsium və maqneziumla zəngindir. Bu minerallar qan təzyiqini tənzimləməyə və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Bu qida maddələri həmçinin qanda şəkərin səviyyəsini normada saxlamağa və yüksək təzyiqin qarşısını almağa yönəlib. Boranı yemək ürək xəstəlikləri, ürək çatışmazlığı, insult və digər problemlərin riskini azalda bilər.

Həzm prosesinin yaxşılaşması

Həzm sistemi üçün lif çox vacibdir bağırsağın normal işləməsi və faydalı bakteriyaların balansını qorumaq üçün. Bir stəkan konservləşdirilmiş boranı gündəlik lif normasının təxminən üçdə birini təmin edir. Boranının qabığında olan maddələr də bağırsaqda faydalı bakteriyaları dəstəkləyə bilər.

Dərinin vəziyyəti yaxşılaşır

Boranıdakı C, E və A vitaminləri dəri sağlamlığı üçün vacibdir. A vitamini dərini günəşin zədələyici təsirindən qoruya və onun teksturasını yaxşılaşdıra bilər. C və E vitaminləri isə dəriyə qulluq vasitələrində antioksidant təsirləri ilə tanınır.

Kimlərə boranı yemək olmaz?

Əksər sağlam böyüklər boranını təhlükəsiz şəkildə yeyə bilər. Lakin ilk dəfə sınayırsınızsa, aşağıdakıları nəzərə almaq lazımdır: Allergik reaksiya: qida allergiyası olan insanlar boranı yedikdən sonra mədə-bağırsaq narahatlıqları və ya səpki ilə qarşılaşa bilərlər.

Həzm: boranıda lif çox olduğu üçün bəzi insanlarda qarında köp yarada bilər.

Dərmanlarla qarşılıqlı təsir: boranıdakı bəzi qida maddələri dərmanların orqanizmdə sorulmasına və ya xaric olunmasına təsir göstərə bilər.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 658   Tarix: 28 sentyabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər

Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər

29.11.2025 232
.

Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır

Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla

24.11.2025 670
.

Hər gün yerkökü yesəniz, nə olar?

Payız-qışda ən çox alınan tərəvəzlərdən biri də yerköküdür. "Qafqazinfo"nun məlumatına görə, vitamin və minerallarla zəngin olan yerkökü bir çox orqanlar üçün faydalıdır, xəstəliklərlə mübarizədə böyük rola malikdir. Təbii vitamin mənbəyi sayılan yerkökü qaraciyərə çox müsbət təsir göstərir

14.11.2025 795
.

20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq

Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc

30.11.2025 246
.

Xərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş

Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. BİG.AZ xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır

28.11.2025 567
.

2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq

Uşaqlara öskürək siroplarını səbəbsiz yerə vermək təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı pediatr Darya İvanova xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə xüsusilə bəlğəmi duruldan dərmanlar körpələr üçün ciddi risk yaradır. Bu dərmanlar bəlğəmin həcmini artırır və uşaq onu çətinliklə xari

30.11.2025 296
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

03.12.2025 269
.

Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir

Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd

02.12.2025 331
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

01.12.2025 389
.

TOP MP3