"Beyninizi qorumaq istəyirsinizsə balıq yeyin" - Açıqlama
Rusiyada həkim-nutrisionist və ekspert Yuliya Vataqina Altsheymer xəstəliyinin profilaktikası üçün balıq yeməyin vacibliyini vurğulayıb.
Milli.Az xəbər verir ki, onun sözlərinə görə həftədə 2-3 dəfə balıq yemək kifayət edir, xüsusilə skumbriya, kəlmə və ya xərçəng növləri ilə yanaşı, sələf balığı tövsiyə olunur.
"Altsheymerə qarşı ən faydalı və əlçatan balıq növlərinə: sələf, skumbriya, kəlmə və mintay daxildir," - deyə Vataqina bildirib.
O əlavə edib ki, fayda yalnız nadir növlərdə deyil, həm də Omega-3 turşularının yüksək miqdarda olduğu adi balıq növlərində də mövcuddur.
Nutrisionist balığın düzgün hazırlanmasının da əhəmiyyətini vurğulayıb. Uzun müddət qızartmaq Omega-3 və A, E, K, B2, B1, C, B6 vitaminlərinin itirilməsinə səbəb olur. Faydalı xüsusiyyətləri qorumaq üçün balığın sobada bişirilməsi, buxarda hazırlanması və ya duzlanması daha məqsədəuyğundur.
Vataqina həmçinin qeyd edib ki, balıq və dəniz məhsulları yalnız beyin üçün deyil, oynaqlar, sümüklər, göz və damar sistemi üçün də faydalıdır. Balığın tərkibindəki zülal asanlıqla sovrulur, əzələ kütləsini dəstəkləyir və immuniteti gücləndirir.
Mütəxəssis əlavə edib ki, bir çox tədqiqatlar göstərir ki, hətta həftədə bir dəfə yağlı balıq yeyən yaşlı insanlarda Altsheymer riski azalır. Əsas fayda isə Omega-3 poliananasiyalı yağ turşularının yüksək miqdarı ilə bağlıdır ki, bu maddələr beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, iltihab proseslərini azaldır və Altsheymer xəstəliyində zəhərli lövhələrin yaranmasına səbəb olan beta-amiloydu səviyyəsini aşağı salır.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 451 Tarix: 20 sentyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər
Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər
29.11.2025 232 Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır
Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla
24.11.2025 670 Hər gün yerkökü yesəniz, nə olar?
Payız-qışda ən çox alınan tərəvəzlərdən biri də yerköküdür. "Qafqazinfo"nun məlumatına görə, vitamin və minerallarla zəngin olan yerkökü bir çox orqanlar üçün faydalıdır, xəstəliklərlə mübarizədə böyük rola malikdir. Təbii vitamin mənbəyi sayılan yerkökü qaraciyərə çox müsbət təsir göstərir
14.11.2025 795 20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq
Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc
30.11.2025 246 Xərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. BİG.AZ xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır
28.11.2025 567 2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq
Uşaqlara öskürək siroplarını səbəbsiz yerə vermək təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı pediatr Darya İvanova xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə xüsusilə bəlğəmi duruldan dərmanlar körpələr üçün ciddi risk yaradır. Bu dərmanlar bəlğəmin həcmini artırır və uşaq onu çətinliklə xari
30.11.2025 296 Çox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
03.12.2025 269 Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
02.12.2025 331 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 389