Kərə yağı istehlakı ölüm riskini artıra bilər
JAMA Internal Medicine" jurnalında dərc olunan yeni araşdırma kərə yağının bitki mənşəli yağlarla müqayisədə daha yüksək ölüm riski ilə əlaqəli olduğunu ortaya qoyub.
Publika.az "euronews.com" telekanalına istinadla xəbər verir ki, ABŞ-da 221 min orta yaşlı və yaşlı insanın 30 illik qidalanma vərdişləri təhlil edilərək aparılan tədqiqatın nəticələrinə görə, kərə yağını daha çox istehlak edən fərdlərin ölüm riski 15 faiz daha yüksəkdir. Əksinə, bitki mənşəli yağları daha çox istehlak edənlərdə bu risk 16 faiz daha aşağı olub.
Brigham və Qadın Xəstəxanasının tədqiqatçısı Yu Zhang bu nəticələrin sağlamlıq üçün əhəmiyyətli təsirə malik olduğunu vurğulayıb. Xüsusilə, zeytun yağı, soya yağı, kolza yağı və kanola yağı ürək-damar xəstəlikləri və xərçəngdən ölüm riskini azalda bilər. Lakin qarğıdalı və zəfəran yağlarında eyni təsir müşahidə edilməyib.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, doymamış yağlarla zəngin bitki yağları (zeytun və kolza yağı kimi) sağlamlıq üçün faydalı olsa da, doymuş yağlarla zəngin olan kərə yağı, palma yağı və kokos yağı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. Bundan əlavə, bitki yağlarının tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları iltihabı azaltmağa kömək etdiyi halda, omeqa-6 yağ turşuları isə bəzi hallarda iltihab riskini artıra bilər. Araşdırmada bəzi məhdudiyyətlər mövcuddur. Belə ki, iştirakçıların əksəriyyəti tibb işçiləri olub və ümumi əhalini tam təmsil edə bilməzlər. Bundan əlavə, kərə yağı istehlak edənlər arasında piylənmə və siqaret çəkmə hallarının daha çox olması nəticələrə təsir edə bilər.
London Kral Kollecinin professoru Tom Sanders bu araşdırmanın bitki yağları ilə bağlı yayılan yanlış məlumatlara qarşı elmi sübutlar təqdim etdiyini bildirib. Ümumilikdə, nəticələr kərə yağı əvəzinə doymamış bitki yağlarının daha sağlam seçim olduğunu göstərir.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Aspirin xərçəngin yayılmasını dayandıra bilər - ALİMLƏR
Alimlər ucuz ağrıkəsici aspirinin xərçəngin yayılmasını necə dayandıra biləcəyini kəşf etdiklərinə inanırlar. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrdə onlar dərmanın immun sisteminin xərçənglə mübarizə qabiliyyətini artırdığını göstəriblər. Kembric Universitetini
09.03.2025 390 Ağrıkəsicilər niyə bəzən kömək etmir? - Mütəxəssislər cavab verirlər
Ağrıkəsici dərmanlar ağrı və əzabları yüngülləşdirmək üçün nəzərdə tutulub, lakin bəzən onlar istənilən effekti verməyə bilər. -ın "İzvestiya"ya istinadla verdiyi məlumata görə, rusiyalı terapevt Olqa Çistik və əczaçı Dmitri Qurov ağrıkəsicilərin səmərəsizliyinin səbəbləri haqqında danışıblar
16.02.2025 630 Botoksdan zəhərlənmə necə baş verir? - VİDEO
Botoks etdirənlər, botulizmə yoluxub, canlarından ola bilərlər. Fevral ayı ərzində Kliniki Tibbi Mərkəzin Toksikologiya şöbəsinə zəhərlənmə səbəbilə 91 nəfər gətirilib. Qəbul edilən xəstələrdən 36 nəfər dərmandan, 22 nəfər sirkə turşusundan, 9-u spirtli içkidən, 3-ü botulizmdən zəhərlənən şəxslərdir
02.03.2025 554 Bizi hər gün öldürən maddələr: xərçəng yaradır
Son illər gənclər arasında müxtəlif növ xərçəngə yoluxma hallarının artması alimlərdə bu tendensiyanın səbəbləri ilə bağlı suallar doğurub. Bu yaxınlarda aparılan araşdırma bir mümkün səbəbi aydınlaşdırıb: xərçəng və digər ciddi xəstəliklərlə əlaqəli ola bilən mikroplastiklərə məruz qalma. Sidney Universitetində
23.02.2025 656 Bəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə ziyan vurur - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ
Bəzi vitaminlərin həddindən artıq qəbulu ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Məsələn, orqanizmdə "E" vitamininin artıq olması insult riskini artırır. -ın verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı kardioloq İosif Şubitidze məlumat verib. "E vitamini yüksək dozada qəbul edildikd
08.03.2025 437 Bədəndə dəmir çatışmazlığının əlamətləri hansılardır?
"Dəmir çatışmazlığı dünyada ən çox rast gəlinən mineral çatışmazlığından biridir. Bədəndəki dəmirin çoxu hemoqlobində olur. Bədənimiz öz-özünə dəmir istehsal etmir, ona görə də onu qidadan almaq vacibdir". xəbər verir ki, bunu -ya terapevt və kardioloq İrina Çekmaryova deyib. Onun sözlərin
09.03.2025 842 "Toyuq korluğu", görmə zəifliyi, "katarakta" - Gözlərinizə hansı qidaların zərər verdiyi açıqlandı
"Gözlərin vəziyyəti orqanizmin ümumi sağlamlığından, xüsusilə damar və sinir sistemlərindən asılıdır. Qeyri-sağlam qidalanma göz və görmə problemlərinə səbəb ola bilər. Məsələn, yağlı və duzlu qidalar gözün tor qişasının damarlarına zərər verə bilər". -ın məlumatına görə, bu barədə -ya rusiyal
23.02.2025 465 İmmunitetin möhkəmləndirilməsi üçün əsas qida məhsulları açıqlandı
"Optimal immun funksiyanı qorumaq üçün əsas amil balanslı qidalanmadır. Göbələklərdə, balıqda və yumurtada mövcud olan "D" vitamini immun sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, ət və paxlalılarda olan sink virusların yayılmasını ləngidir, Braziliya qozu və dəniz məhsullarında olan sele
02.03.2025 846 Evdə qızdırmanı necə aşağı salmaq olar? - 4 SADƏ ÜSUL
Qızdırma bədənin müdafiə mexanizmasından biri olsa da, bu vəziyyət çox narahatlıq yarada bilər. Qızdırma zamanı evdə tətbiq edilən bəzi metodlar isə sağlamlıq baxımından zərərli ola bilər. xəbər verir ki, həkimlər qızdırma zamanı aşağı salma üsullarında bəzi yanlış yanaşmaların təhlükəli olabiləcəyin
23.02.2025 1187