"Toyuq korluğu", görmə zəifliyi, "katarakta" - Gözlərinizə hansı qidaların zərər verdiyi açıqlandı

"Toyuq korluğu", görmə zəifliyi, "katarakta" - Gözlərinizə hansı qidaların zərər verdiyi açıqlandı"Gözlərin vəziyyəti orqanizmin ümumi sağlamlığından, xüsusilə damar və sinir sistemlərindən asılıdır. Qeyri-sağlam qidalanma göz və görmə problemlərinə səbəb ola bilər. Məsələn, yağlı və duzlu qidalar gözün tor qişasının damarlarına zərər verə bilər".

Oxu.Az-ın məlumatına görə, bu barədə gazeta.ru-ya rusiyalı oftalmoloq Nataliya Boşa danışıb.

Onun sözlərinə görə, ümumi sağlamlıq və insanın vəziyyətini pisləşdirən hər şey görmə qabiliyyətini də azaldacaq.

"Məsələn, qida rasionunda şirin qidaların həddindən artıq olması şəkərli diabetə səbəb olur, bu isə öz növbəsində kataraktanın inkişafına və tor qişada diabetik dəyişikliklərə səbəb olur. Müalicə olunmadıqda bu, hətta korluğa səbəb ola bilər. Yağlı və duzlu qidalar arterial təzyiqi artırır. Bu, damar patologiyalarına, qansızmalara, trombozlara və tor qişa damarlarının emboliyasına səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssis misal gətirib.

Həkim bildirib ki, narıncı tərəvəzlərdə olan "A" qrupu vitaminlərinin çatışmazlığı kseroza səbəb ola bilər.

"Bu xəstəlik buynuz qişa və konyunktivanın epitelinin qoruyucu xüsusiyyətlərinin pozulması ilə xarakterizə olunur. Kseroz buynuz qişanın əriməsinə və fotoreseptorların işinin pozulmasına, yəni "toyuq korluğu"na səbəb ola bilər".

Oftalmoloqun sözlərinə görə, lütein və zeaksantin mikroelementlərinin çatışmazlığı isə görmə qabiliyyətinə cavabdeh olan tor qişanın mərkəzi zonasının işinin pozulmasına səbəb olur.

"Orqanizmdə kalium, maqnezium, kalsium və natrium kimi elektrolitlərin miqdarı azalanda, məsələn, ishal, qusma zamanı və ya su qəbulunun kifayət qədər olmaması səbəbindən, sinir yollarının işinin pozulması, toxumaarası ödem və büllur cismin şişməsi nəticəsində görmə zəifləyir. Buna görə də, gözlərin yaxşı işləməsi üçün müxtəlif və balanslaşdırılmış qidalanmaq lazımdır", - deyə həkim yekunlaşdırıb.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 775   Tarix: 23 fevral 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər

Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər

29.11.2025 233
.

Xərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru

Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri

25.11.2025 592
.

Uzunmüddətli stress yaddaşı pisləşdirir

Uzunmüddətli stress beyni və yaddaşı pisləşdirir. Axşam.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, xroniki stress zamanı beynimiz çox miqdarda kortizol ifraz edir. Bu hormon ilkin mərhələdə diqqəti artırsa da, uzun müddətdə neyronlara zərər verə və beynin yaddaş, öyrənmə, emosional balans və özünəqayğ

15.11.2025 477
.

Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?

Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v

21.11.2025 575
.

İnsan şüuru necə formalaşır? - Alim açıqladı

Şüur və düşüncə yalnız ayrı-ayrı neyronlardan yaranmır, əksinə, beynin qabığındakı dalğavari öz-özünə təşkilatlanmadan əmələ gəlir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu nəticəyə Massaçusets Texnologiya İnstitutunun (MIT) professoru Erl Miller gəlib. O, 30 ildən çoxdur ki, beynin düşüncələri necə formalaşdırdığın

18.11.2025 650
.

Bu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!

Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:

23.11.2025 665
.

Böyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi

Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin

23.11.2025 462
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

01.12.2025 393
.

Gündə 15 ədəd püstə yeyin!

Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar

19.11.2025 665
.

TOP MP3