Avokado nəyi müalicə edir və niyə yeməməlisiniz?

Avokado nəyi müalicə edir və niyə yeməməlisiniz?Avokado, digər adıyla Amerika perseyi, lavrkimilər fəsiləsinə aid bir bitkidir və darçın, dəfnə yarpağı ilə qohumdur. Avokadonun vətəni Meksikadır və burada yaşı 400 ildən çox olan qədim avokado ağacları hələ də mövcuddur. Bu meyvə 73 faiz sudan, 15 faiz yağdan, 8,5 faiz karbohidratdan (əsasən lif) və 2 faiz zülaldan ibarətdir.

Lent.az avokado ilə bağlı bilmədiyiniz məlumatları təqdim edir:

Maraqlıdır ki, "avokado" sözü "ahuacatl" adlı qədim astеk sözündən götürülüb və bəzi mənbələrə görə "kişi orqanı" mənasını verir.

Avokado nələri müalicə edir?

Avokado A, E, K, D və B qrupu (tiamin, niasin, fol turşusu və s.) vitaminləri ilə yanaşı, C vitamini ilə də zəngindir. Bu vitaminlər immun sistemini gücləndirir və orqanizmin sağlamlığını qoruyur.

Avokadonun sağlamlığa faydaları:

Antioksidant təsir – E, C və B qrupu vitaminləri sərbəst radikalları neytrallaşdıraraq dərinin və orqanizmin qocalmasını gecikdirir.

Oynaqlar üçün faydalıdır – Avokado iltihabəleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və artrit, artroz kimi oynaq problemlərində köməkçi rol oynaya bilər.

Ürək və damar sağlamlığı – Avokado olein, linol və palmitin yağ turşuları ehtiva edir, bu da damarların tıxanmasının qarşısını alır və xolesterolu tənzimləyir. O, pis xolesterolu (LDL) azaldır, yaxşı xolesterolu (HDL) artırır.

Görmə üçün faydalıdır – Karotinoidlər avokadonu göz sağlamlığı üçün əhəmiyyətli edir və katarakta riskini azaldır.

Sinir sistemi üçün vacibdir – B qrupu vitaminləri sinir sistemini dəstəkləyir, yorğunluğu və yuxululuğu azaldır.

Bağırsaqların fəaliyyəti üçün xeyirlidir – Avokadodakı liflər həzmi yaxşılaşdırır, bağırsaq hərəkətlərini normallaşdırır və qəbizliyin qarşısını alır. Avokado çoxlu faydalı yağlar, vitaminlər və minerallarla zəngindir. 100 qramında təxminən 160 kkal, 15 qram yağ, 9 qram karbohidrat (7 qram lif) və 2 qram zülal var.

Avokado və çəki nəzarəti:

Avokado toxluq hissini artıraraq artıq yeməyin qarşısını ala bilər və çəki azaltmağa kömək edə bilər. Amma həddindən artıq istehlak edildikdə, xüsusilə yüksək kalorili qidalarla birlikdə yeyildikdə, çəkini artırmağa səbəb ola bilər.

1998-ci ildə avokado "Dünyanın ən kalorili meyvəsi" kimi Ginnesin Rekordlar Kitabına daxil edilib. 100 qram avokado 160 kkal təşkil edir ki, bu da qızardılmış toyuq və ya bir tikə ət ilə eyni kaloridədir. Bəzi insanlar avokadonu kərə yağının alternativi kimi istifadə edir, çünki kərə yağının 100 qramı təxminən 700 kkal təşkil edir. Amma avokado yüksək kalorili olduğuna görə, çox yemək çəki artımına səbəb ola bilər, xüsusilə karbohidratlarla birlikdə yeyildikdə.

Avokadonun mümkün zərərləri və əks göstəriciləri:

Avokadonun qabığı və tumu təhlükəlidir. Avokadonun qabığında və tumunda "persin" adlı toksik maddə var. Bu maddə insanlar və heyvanlar üçün zəhərli ola bilər. Yalnız meyvənin iç hissəsini yemək tövsiyə olunur. Çünki allergiya riski var. Bəzi insanlarda avokado allergiyası ola bilər. Qaşınma, səpgilər, ödəm və ya mədə-bağırsaq problemləri kimi simptomlar yarana bilər. Əgər belə əlamətlər hiss etsəniz, avokado yeməkdən çəkinin və həkimə müraciət edin.

Avokado bəzi dərmanlarla, xüsusilə qan durulaşdırıcılarla (antikoaqulyantlarla) qarşılıqlı təsir göstərə bilər. Onun tərkibindəki K vitamini bu dərmanların təsirini azalda bilər. Əgər qan durulaşdırıcı dərman qəbul edirsinizsə, mütləq həkimlə məsləhətləşin. Arıqlama diyetalarında ehtiyatlı istifadə edilməlidir. Çəki atmaq üçün avokado yeyirsinizsə, həddindən artıq istehlak etməməyə diqqət edin. Əks halda, əksinə, çəki artımı baş verə bilər.

Avokadonun yetişmiş olub-olmadığını necə bilmək olar?

Barmaqla sıxıldıqda azca yumşaq olmalıdır, lakin çox batmamalıdır. Çox sərtdirsə, hələ yetişməyib. Çox yumşaqdırsa, həddən artıq yetişmiş və daxili qaralmış ola bilər.

Avokadonu ən yaxşı necə istifadə etmək olar?

Ən yaxşısı çiy halda yeməkdir – salatlara əlavə etmək, quakamole hazırlamaq və ya püre halına gətirmək olar. Avokadonun kərə yağı əvəzinə çörəyə çəkilməsi də populyardır. Ancaq yüksək miqdarda karbohidratlarla birlikdə yemək çox kalorili ola bilər və çəki artımına səbəb ola bilər. Əgər avokado çox sərtdirsə, onu alma və ya bananla birgə saxlamaq olar. Bu meyvələr etilen qazı buraxır və avokadonun yetişməsini sürətləndirir. Yetişməsini gözləmək istəmirsinizsə, avokadonu qrildə bişirib salat və ya qarnir kimi təqdim edə bilərsiniz.

Avokado çox faydalı meyvədir, lakin düzgün istehlak edilmədikdə müəyyən risklər yarada bilər. Onu kifayət qədər miqdarda və düzgün tərzdə yemək vacibdir. Əgər siz qan durulaşdırıcı dərmanlar qəbul edirsinizsə, allergiyanız varsa və ya çəkinizi idarə etməyə çalışırsınızsa, avokadonun istehlakı ilə bağlı diqqətli olun.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 646   Tarix: 17 fevral 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ağciyər xərçənginin qarşısını ala bilən İSTİOT

Təbii alkaloid olan çili və ya nazik qırmızı acı bibər ağciyər xərçəngi zamanı metastazların yaranmasının qarşısını ala bilər. ABŞ Marşal Universitetinin əməkdaşları yeni elmi araşdırmalarını təqdim ediblər. Onlar insan ağciyər adenosarkomasının üzərində eksperiment aparıblar. Eksperimentlər göstəri

19.01.2025 713
.

Yulaf at yemidir, zərərləri... - Canan Karataydan xəbərdarlıq

Türkiyəli daxili xəstəliklər üzrə mütxəssis Canan Karatay bu dəfə də yulaflar haqqında insanlara xəbərdarlıq edib. Ölkə.Az Türkiyə mətbuatına istinadla xəbər verir ki, o, təkrar emal olunmuş bütün məhsulların zərərli olduğunu deyib. Professor bildirib ki, emal edilməmiş yulaf tapmaq çox çətindir. O

10.02.2025 5450
.

İsti yeyildikdə zəhərə çevrilən iki məşhur yemək

Həkimlər yeməyin düzgün yeyilməsi ilə bağlı çoxlu tövsiyələr verirlər, bu məsləhətlərdən biri də bəzi qabların bir az soyumasına icazə verməkdir. isti yeyildikdə zəhərə çevrilən iki məşhur yeməyin adını sizlərə təqdim edir:. Hamımız isti yemək yeməyə alışmışıq, onun daha sağlam olduğuna inanırıq. Bununl

02.02.2025 14066
.

Təbii kərə yağını saxtasından necə ayırd edək? - Sadə üsullar

Saxta süd məhsullarının əksəriyyətini kərə yağı təşkil edir. Rusiya KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı mütəxəssis Alexander Brazhko açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, cinayətkarlar hətta laboratoriyalarda belə müəyyən edilə bilməyən piy kütlələri yaratmağı öyrəniblər. Mütəxəssis qeyd edib ki

11.02.2025 947
.

Həkim uşaqların soyuqdəyməsindən danışdı: "Əslində, soyuq hava xəstələndirmir"

Soyuq havanın gəlməsi ilə kəskin respirator infeksiyaların sayı artır. Bu hal xüsusilə uşaqlar arasında müşahidə edilir. -ın -ya istinadla verdiyi məlumata görə, rusiyalı pediatr Darya Nelyubina bunun niyə baş verdiyini və xəstəliklərə ən çox hansı patogenlərin səbəb olduğunu izah edib. Mütəxəssisi

02.02.2025 593
.

Xurma yeməyin düzgün yolu nədir?

Xurma yalnız ləzzətli deyil, həm də faydalı bir qida mənbəyidir və öz qidalandırıcı və enerji artıran xüsusiyyətlərinə görə getdikcə daha çox populyarlıq qazanır. xəbər verir ki, bir çox insan xurmanı necə düzgün yeməli olduğunu bilmir ki, ondan maksimum fayda və ləzzət alsın. Birincisi, xurmanın təkc

27.01.2025 1173
.

Dietoloq xolesterolu aşağı salan qidaları açıqladı

Sıyıqlar, tərəvəzlər, meyvələr, qoz-fındıq, bitki yağları və yağlı balıqlar qanda xolesterinin səviyyəsini azaldır. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalına müsahibəsində dietoloq və dietoloq İrina Pisareva məlumat verib. Lif və pəhriz lifi ilə zəngin qidalar xolestero

15.02.2025 339
.

İmmunitetinizi yüksəldin

Soyuq fəsillərdə immunitetin möhkəmləndirilməsi çox vacibdir. Axşam.az xəbər verir ki, bu insan orqanizminin infeksiya və viruslara qarşı davamlılığını artırır, insan daha az xəstələnir. Bəzi məhsullar var ki, bu məhsulların daimi qəbulu immun sisteminə çox müsbət təsir edir. Bu məhsulların arasınd

08.02.2025 462
.

Qaşınmanın səbəbi bu imiş - Alimlər araşdırıb tapdı

Qaşıntı insanı anidən narahat edən və refleks şəkilində reaksiya verməsinə səbəb ola hissdir. Bir anlıq rahatlama hissi versə də, bəzən bu vəziyyət dərimizin təhrik olunmasına səbəb olur. Ancaq alimlərin son araşdırmaları göstərir ki, qaşınmaq sadəcə narahatlıq deyil, vücudun mühüm mexanizminin hissəs

16.02.2025 391
.

TOP MP3