İsti yeyildikdə zəhərə çevrilən iki məşhur yemək
Həkimlər yeməyin düzgün yeyilməsi ilə bağlı çoxlu tövsiyələr verirlər, bu məsləhətlərdən biri də bəzi qabların bir az soyumasına icazə verməkdir.
Lent.az isti yeyildikdə zəhərə çevrilən iki məşhur yeməyin adını sizlərə təqdim edir:
Hamımız isti yemək yeməyə alışmışıq, onun daha sağlam olduğuna inanırıq. Bununla belə, həkimlər bəzi qidaların çox isti yeyilməsinin sağlamlığa ciddi təhlükə yaratdığını deyirlər. Onlar zamanla yığılan və ciddi problemlərə səbəb olan mikroburnların görünüşünü təhrik edirlər. Tələsməyə öyrəşmiş və yeməyin temperaturuna fikir verməyən insanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar.
Ən məşhur iki yemək hansılardır ki, onları isti yemək olmaz:
Kartof püresi, yəqin ki, bir çox insanın ən sevimli yan yeməyidir. Amma onun temperaturu 60 dərəcəni keçərsə, özofagus mukozasına təhlükə yarada bilər. İsti kartofun tərkibində yüksək temperaturda mədə-bağırsaq traktını qıcıqlandıran nişastalı birləşmələr var. Müntəzəm olaraq isti kartof püresi istehlakı özofagus xərçənginin inkişafına təkan verə bilər. Buna görə də, 5-10 dəqiqə gözləmək və sonra yeməyi yemək lazımdır.
Şorbalar və bulyonlar dadlı və qidalı yeməklərdir, xüsusilə soyuq mövsümdə faydalıdır. Halbuki ocaqdan təzəcə çıxarılan şorbanın temperaturu 70 dərəcədən yuxarıdır. Onu isti yemək olmaz, çünki bu, təkcə yanıqlara səbəb olmayacaq, həm də özofagusun uzun müddət zədələnməsinə səbəb olacaqdır. İsti şorbalar xüsusilə həssas selikli qişaları və xroniki mədə-bağırsaq xəstəlikləri olanlar üçün təhlükəlidir. Buna görə də, yeməyi soyumağa qoymalısınız.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 14026 Tarix: 02 fevral 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Bağırsaqdakı təhlükəli bakteriyalar xərçəngə necə "kömək edir": Onkoloqun məsləhətləri
Əksər insanlar üçün onkoloji xəstəliklər genetika, pis ekologiya və həyat tərzi ilə əlaqələndirilir. Lakin xərçəngin inkişafında mühüm rol oynayan daha bir daxili faktor var - bu, insan orqanizmində yaşayan patogen mikroblardır. -ın -ya istinadla məlumatına görə, rusiyalı mütəxəssis Aleksandr Seryako
16.02.2025 218 Pomidor şirəsinin orqanizm üçün heyrətamiz faydası
"Günü çay və ya qəhvə əvəzinə pomidor şirəsi ilə başlamaq lazımdır. Bu, demensiya və hipertoniyadan qoruyan mükəmməl içkidir". -ın -ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə britaniyalı məşhur həkim Ranc Singh danışıb. Onun sözlərinə görə, duzsuz tomat şirəsi və yulafın birləşməsi sağlamlı
19.01.2025 722 Bağırsaq xərçəngi riskini azaldan qida məhsulu
Oksford Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, süd içmək bağırsaq sağlamlığını qoruyur və kolorektal xərçəng riskini 14% azaldır. "Report" xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nature" jurnalında dərc olunub. Araşdırmaya Avropada yaşayan yarım milyondan çox orta yaşlı v
12.01.2025 1066 Ağciyər xərçənginin qarşısını ala bilən İSTİOT
Təbii alkaloid olan çili və ya nazik qırmızı acı bibər ağciyər xərçəngi zamanı metastazların yaranmasının qarşısını ala bilər. ABŞ Marşal Universitetinin əməkdaşları yeni elmi araşdırmalarını təqdim ediblər. Onlar insan ağciyər adenosarkomasının üzərində eksperiment aparıblar. Eksperimentlər göstəri
19.01.2025 706 Meymunçiçəyi öldürücüdürmü? - Həkim AÇIQLADI
Meymunçiçəyinin (monkeypox) Azərbaycanda aşkarlanması əhali arasında təşvişə səbəb olub. Bu xəstəlik Azərbaycanda sürətlə yayıla bilərmi? Xəstəliyin hansı yan təsirləri var? Ümumiyyətlə, meymunçiçəyi öldürücüdürmü?. Mövzu ilə bağlı -a danışan həkim-infeksionist Mərdan Əliyev deyib ki, meymunçiçəyi ağı
18.01.2025 737 Salyan heyvasının sağlamlığa hansı müsbət faydaları var?
Salyanda 3 növ heyva yetişir. İkisi payız, biri isə "Salyan heyvası" adlanan qış heyvasıdır. Aprel-may aylarında çiçəkləyən, sentyabr və oktyabrda yığılan heyvalardan fərqli olaraq bu növ heyva noyabr və dekabrda yetişir. Rayon sakini Allahverdi Piriyevin sözlərinə görə, qış heyvası Salyanı
26.01.2025 627 Ağrıkəsicilər niyə bəzən kömək etmir? - Mütəxəssislər cavab verirlər
Ağrıkəsici dərmanlar ağrı və əzabları yüngülləşdirmək üçün nəzərdə tutulub, lakin bəzən onlar istənilən effekti verməyə bilər. -ın "İzvestiya"ya istinadla verdiyi məlumata görə, rusiyalı terapevt Olqa Çistik və əczaçı Dmitri Qurov ağrıkəsicilərin səmərəsizliyinin səbəbləri haqqında danışıblar
16.02.2025 254 Avokado nəyi müalicə edir və niyə yeməməlisiniz?
Avokado, digər adıyla Amerika perseyi, lavrkimilər fəsiləsinə aid bir bitkidir və darçın, dəfnə yarpağı ilə qohumdur. Avokadonun vətəni Meksikadır və burada yaşı 400 ildən çox olan qədim avokado ağacları hələ də mövcuddur. Bu meyvə 73 faiz sudan, 15 faiz yağdan, 8,5 faiz karbohidratdan (əsasən lif) v
17.02.2025 142 Ac qalmağın inanılmaz faydaları - Adamı cavan saxlayır, beyni sağlamlaşdırır və...
Ac qalmaq, xüsusilə də aralıqlı oruc (intermittent fasting) və uzun müddətli aclıq kimi metodlarla düzgün tətbiq edildikdə, orqanizmə bir sıra faydalar verə bilər. Bu faydalar həm metabolik, həm də ümumi sağlamlıq baxımından əhəmiyyətlidir. aclığın insan orqanizminə faydalarını təqdim edir:. 1. Maddələ
05.02.2025 814