İsti yeyildikdə zəhərə çevrilən iki məşhur yemək

İsti yeyildikdə zəhərə çevrilən iki məşhur yeməkHəkimlər yeməyin düzgün yeyilməsi ilə bağlı çoxlu tövsiyələr verirlər, bu məsləhətlərdən biri də bəzi qabların bir az soyumasına icazə verməkdir.

Lent.az isti yeyildikdə zəhərə çevrilən iki məşhur yeməyin adını sizlərə təqdim edir:

Hamımız isti yemək yeməyə alışmışıq, onun daha sağlam olduğuna inanırıq. Bununla belə, həkimlər bəzi qidaların çox isti yeyilməsinin sağlamlığa ciddi təhlükə yaratdığını deyirlər. Onlar zamanla yığılan və ciddi problemlərə səbəb olan mikroburnların görünüşünü təhrik edirlər. Tələsməyə öyrəşmiş və yeməyin temperaturuna fikir verməyən insanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar.

Ən məşhur iki yemək hansılardır ki, onları isti yemək olmaz:

Kartof püresi, yəqin ki, bir çox insanın ən sevimli yan yeməyidir. Amma onun temperaturu 60 dərəcəni keçərsə, özofagus mukozasına təhlükə yarada bilər. İsti kartofun tərkibində yüksək temperaturda mədə-bağırsaq traktını qıcıqlandıran nişastalı birləşmələr var. Müntəzəm olaraq isti kartof püresi istehlakı özofagus xərçənginin inkişafına təkan verə bilər. Buna görə də, 5-10 dəqiqə gözləmək və sonra yeməyi yemək lazımdır.

Şorbalar və bulyonlar dadlı və qidalı yeməklərdir, xüsusilə soyuq mövsümdə faydalıdır. Halbuki ocaqdan təzəcə çıxarılan şorbanın temperaturu 70 dərəcədən yuxarıdır. Onu isti yemək olmaz, çünki bu, təkcə yanıqlara səbəb olmayacaq, həm də özofagusun uzun müddət zədələnməsinə səbəb olacaqdır. İsti şorbalar xüsusilə həssas selikli qişaları və xroniki mədə-bağırsaq xəstəlikləri olanlar üçün təhlükəlidir. Buna görə də, yeməyi soyumağa qoymalısınız.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 14654   Tarix: 02 fevral 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər

Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər

29.11.2025 233
.

Xərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru

Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri

25.11.2025 592
.

Uzunmüddətli stress yaddaşı pisləşdirir

Uzunmüddətli stress beyni və yaddaşı pisləşdirir. Axşam.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, xroniki stress zamanı beynimiz çox miqdarda kortizol ifraz edir. Bu hormon ilkin mərhələdə diqqəti artırsa da, uzun müddətdə neyronlara zərər verə və beynin yaddaş, öyrənmə, emosional balans və özünəqayğ

15.11.2025 477
.

Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?

Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v

21.11.2025 575
.

İnsan şüuru necə formalaşır? - Alim açıqladı

Şüur və düşüncə yalnız ayrı-ayrı neyronlardan yaranmır, əksinə, beynin qabığındakı dalğavari öz-özünə təşkilatlanmadan əmələ gəlir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu nəticəyə Massaçusets Texnologiya İnstitutunun (MIT) professoru Erl Miller gəlib. O, 30 ildən çoxdur ki, beynin düşüncələri necə formalaşdırdığın

18.11.2025 650
.

Bu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!

Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:

23.11.2025 665
.

Böyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi

Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin

23.11.2025 462
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

01.12.2025 393
.

Gündə 15 ədəd püstə yeyin!

Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar

19.11.2025 665
.

TOP MP3