Uzun çəkən COVID-19 getdi, indi qripdən narahat olmaq vaxtıdır

Uzun çəkən COVID-19 getdi, indi qripdən narahat olmaq vaxtıdırMövsümi qrip təhlükəsinə görə artıq COVID-19-u üstələyib və eyni ölümcül fəsadlara malikdir.

Bu barədə koronavirusun qriplə yanaşı uzunmüddətli təsirlərini öyrənən Vaşinqton Universitetinin Tibb Məktəbinin tədqiqatçıları xəbərdarlıq ediblər. Araşdırmanın nəticələri "Lancet" jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatlar göstərib ki, qrip koronavirusa bənzər uzunmüddətli simptomlara səbəb ola bilər.

Mütəxəssislər mövsümi qrip və ya koronovirusla xəstəxanaya yerləşdirilən xəstələrin növbəti 18 ay ərzində ölüm riski daşıdığını bildiriblər. Ən riskli görünənlərin isə respirator problemləri olub.

"Pandemiyadan öyrənilən əsas dərs odur ki, əvvəlcə yalnız qısamüddətli olduğu düşünülən hər bir infeksiya xroniki xəstəliyə də səbəb ola bilər", - deyə mütəxəssislər vurğulayıblar.

Alimlər 90 mindən çox pasiyentin ölüm, xəstəxanaya yerləşdirmə və fəsadları ilə bağlı qeydini təhlil və müqayisə ediblər. Nəticələrə görə, hər iki virus üçün ən böyük risk ilkin yoluxmadan 30 gün sonra görünüb.

"Əlbəttə, koronavirus mövsümi qripdən daha çox sağlamlıq itkisi riski daşıyır. Ancaq onların hər ikisi ciddi əlillik və xəstəliklə nəticələnə bilər", - deyə alimlər vurğulayıblar.(oxu.az)


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1121   Tarix: 17 dekabr 2023  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Həkim ürək üçün ən zərərli vərdişi AÇIQLADI

Terapevt Hilari Cons ürək sağlamlığı üçün ən zərərli vərdişi açıqlayıb. xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, ürəyə siqaretdən daha çox zərər verən heç bir şey yoxdur. Consun bəyanatını Britaniyanın "Mirror" nəşri "HERE NEWS" nəşrinə istinadən yayıb. Ürə

08.12.2024 944
.

Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir

Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra

10.12.2024 889
.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25.11.2024 1466
.

Az miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?

Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusə

01.12.2024 897
.

Həkimlərə qida əlavələrini reseptlərə yazmasına niyə icazə verilmir?

Qida əlavələrinin reseptə yazılmasına görə cərimələr artırılır. BİG.AZ "Xəzər Xəbər"ə istinadla xəbər verir ki, cərimələrin artırılması İnzibati Xətalar Məcəlləsinə təklif edilən dəyişiklikdə öz əksini tapıb. Bioloji aktiv maddələrin reseptə yazılmasına görə cərimələr ikiqat artırılıb. Bunda

15.12.2024 684
.

Qəhvə içməyin gizli təhlükələri - ÜST XƏBƏRDARLIQ EDİR

Qəhvə dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və milyonlarla insan hər gün bu içkini böyük həvəslə istehlak edir. Lakin son zamanlar Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı kofein asılılığını kliniki xəstəlik kimi tanıyıb və bu barədə ciddi xəbərdarlıqlar edib. ABŞ Səhiyyə Departamenti isə 400 milliqramdan (mq

23.11.2024 664
.

Ömrü 10 il qısaldan meyvənin adı açıqlanıb

Stanford Universitetindən olan bir qrup tədqiqatçı manqoların müntəzəm istehlakı ilə ömür uzunluğunun azalması arasında narahatedici əlaqə aşkar ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu tropik meyvənin gündəlik istehlakı insanın ömrünü orta hesabla 10 il qısalda bilər. Bu mənfi təsirin əsa

20.11.2024 1259
.

Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları

Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi

08.12.2024 736
.

Suyun düzgün saxlanılmaması fəsadlara səbəb ola bilər

İçməli su bir neçə kateqoriyaya bölünür, xüsusiyyətlərinə və saxlama müddətinə görə fərqlənir. Butulka suyunun saxlama müddəti istehsalçı tərəfindən göstərilir və altı aydan iki ilə qədər dəyişir. Bütün saxlama müddəti ərzində qablaşdırılmış içməli su təhlükəsizdir, onda gözlə görünən əlavələr, çökünt

21.12.2024 50
.

TOP MP3