Xərçəngdən danışan həkim alınan xörək duzuna diqqət etməyə çağırdı
Rusiyalı onkoloq Maksim Astraxantsev qalxanabənzər vəzi xərçənginin inkişafında bu və digər amillər barədə danışıb.
O ilk risk faktoru kimi cinsiyyəti göstərib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, bütün halların təxminən 75%-i qadınlarda aşkar edilir.
Bundan başqa xərçəngə tutulmada yaş da öz sözünü deyir, belə ki, pasiyentlərin 2/3-si 20-55 yaşa qədər olan insanlardır.
Astraxantsev sözügedən xərçəngə risk faktorlarından digər bir səbəb kimi qida rasionunda yodun az olmasını göstərib.
"Adi xörək duzu əvəzinə yodlaşdırılmış duzdan istifadə vəziyyəti yaxşılaşdırmağa kömək edir", - deyə o, vurğulayıb.
Onkoloq rentgen şüalarının təsirlərindən də danışıb, onun sözlərinə görə, baş və boyun nahiyəsində radiasiyaya məruz qalmaq da tiroid papilyar və follikulyar xərçəngin inkişaf riskini artıra bilər.
"Ailədə qalxanabənzər vəzi xərçənginin olması da xəstəliyin inkişaf riskini artıra bilər", - deyə həkim bildirib.(oxu.az)
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1409 Tarix: 17 sentyabr 2023
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşQaşıq-qaşıq zəhər yeyirmişik - İnsanı DƏLİ, orqanizmi MƏHV EDİR - ŞOK XƏBƏRDARLIQ
Türkiyənin məşhur həkim və sağlam qidalanma mütəxəssisi, professor Canan Karatay insan sağlamlığı üçün riskli hesab olunan bir qida ilə bağlı vacib xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, Karatay "dəli bal" adlanan xüsusi növ balın tərkibindəki toksinlərin ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ol
01.12.2024 23375 Həkim ürək üçün ən zərərli vərdişi AÇIQLADI
Terapevt Hilari Cons ürək sağlamlığı üçün ən zərərli vərdişi açıqlayıb. xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, ürəyə siqaretdən daha çox zərər verən heç bir şey yoxdur. Consun bəyanatını Britaniyanın "Mirror" nəşri "HERE NEWS" nəşrinə istinadən yayıb. Ürə
08.12.2024 963 Qışda niyə başağrısı daha tez-tez olur?
Qışda bir çox insan tez-tez baş ağrıları ilə üzləşir və bunun bir neçə izahı var. -ın məlumatına görə, bu barədə -ya Rusiyanın əməkdar həkimi, tibb elmləri doktoru, professor, Aleksandr Konkov məlumat verib. Əsas səbəblərdən biri atmosfer təzyiqinin dəyişməsidir. Qışda, xüsusilə kəskin temperatur dəyişikliklər
15.12.2024 621 Ömrü 10 il azaldan yeməyin adı açıqlanıb
Dünyada sağlam qidalanma ilə bağlı yeni narahatedici məlumatlar ortaya çıxıb. xəbər verir ki, araşdırmaçılar insanın ömrünü qısalda biləcək bir yeməyi müəyyənləşdiriblər. Beynəlxalq tibb jurnalında dərc olunmuş elmi araşdırmaya əsasən, qızardılmış toyuğun tez-tez istifadəsi ömrü 10 il azalda bilər. Araşdırm
17.12.2024 3603 Bu insanların bir çox xəstəlikdən ölmə ehtimalı yüksəkdir
Hansı insanlarda təhlükəli xəstəliklərə tutulma riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxıb. xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, İsveçdə aparılan son araşdırmaya görə, həddindən artıq narahatlıq və xəstələnmək qorxusu ilə xarakterizə olunan həyəcan pozuqluğu olan ipoxondriya fiziki və psixoloji təsirlər
02.12.2024 1078 Paket çayın içindəki inanılmaz TƏHLÜKƏLƏR: həşərat dərmanı və...
Yəqinki bir çoxumuz çay içməyi sevməklə yanaşı, hətta adət halına gətirmişik. İş çay dəmləməyə gəldikdə isə tənbəllik edirik. Bəzilərimizin əli həmən dəqiqə paket çaylara uzanır. Bəs paket çay içməyin sağlamlığa zərəri varmı? . BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, az əmək sərf edərək hazırlanan bu çayla
24.11.2024 706 Az miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?
Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusə
01.12.2024 898 Əsnəmək təhlükəli xəstəlikdən xəbər verir – DİQQƏT!
Əsnəmək həm insanlar, həm də heyvanlar arasında geniş yayılmış bir fenomendir. Bəzi insanlar yuxusuzluqdan, bəziləri yorğunluqdan əsnəyir. Hətta ac olanda da bu refleksin ortaya çıxdığı iddia olunur. Bəs gün ərzində həddən artıq əsnəyən insanlarda bu əlamət hər hansısa xəstəliyin əlaməti ola bilər?
14.12.2024 487 Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
08.12.2024 756