Günəbaxan, yoxsa zeytun yağı?
Günəbaxan yağları bu gün hər mətbəxdədir, qızartma zamanı əvəzolunmazdır. Yağ yeməklərin tavaya yapışmamasını təmin edərək onu daha dadlı edir.
Bununla belə, günəbaxan yağının ciddi rəqibi var - zeytun yağı. Ümumiyyətlə qəbul edilir ki, sonuncu daha sağlamdır, onu daha tez-tez yemək lazımdır.
"Medicina" xəbər verir ki, diyetoloq Zuxra Pavlovanın sözlərinə görə, yağ yüksək qidalı qidadır. Çox enerji sərf etmişiksə, o zaman az miqdarda qida ilə itkiləri tez bərpa etməyə kömək edəcəkdir.
"Bundan əlavə, bitki yağlarında yağda həll olunan A, D, E, K vitaminləri var: bunların hamısı orqanizmdə oksidləşdirici və iltihabi proseslərin riskini azaldan, onun gücünü gücləndirən antioksidantlardır.
Zeytun yağı və günəbaxan yağı arasında seçim edərkən yadda saxlamaq lazımdır ki, zeytun yağı zərərli qlikasiya son məhsulları (AGEs) baxımından çempiondur. Onlar qocalmanı sürətləndirir və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına kömək edir.
Qlikasiyanın son məhsulları (AGEs) zülallar və yağlar şəkərlərlə birləşdikdə əmələ gələn birləşmələrdir. Onlara "hüceyrə zibil" də deyilir. Qanda qlükoza səviyyəsi yüksək olan insanlar onların mənfi təsirlərinə xüsusilə həssasdırlar.
Yalnız zeytun yağı aktiv şəkildə istifadə etməyə başlasanız, sağlamlığınıza böyük zərər verə bilərsiniz. Əlbəttə ki, bunun bir faydası var və əhəmiyyətlidir, amma yenə də ondan sui-istifadə etməyə dəyməz. Dad baxımından isə günəbaxan yağı zeytun yağından heç də geri qalmır.
Başqa bir kiçik sirr var: bitki yağına limon, adaçayı, tərxun əlavə etsəniz, qlikasiyanın son məhsullarının əmələ gəlmə ehtimalı azalacaq. Onların sayı azalacaq, yağdan daha çox faydalanacaqsınız.
Ən sağlam şam yeməyi hazırlamaq üçün yüksək yanma (tüstü) temperaturu olan yağdan istifadə etmək daha yaxşıdır: 120 -180 dərəcə arasında. Bundan əlavə, onun tərkibində oksidləşməyə davamlı olan həm doymuş, həm də mono doymamış yağ turşularının olması vacibdir.
Bu yağlara aşağıdakılar daxildir:
• kokos yağı - təmizlənmiş və ya təmizlənməmiş ola bilər;
• zərif zeytun yağı
• avokado yağı
Yeməyi sızma zeytun yağında qızartmayın. Qızdırıldıqda tüstülənməyə, oksidləşməyə başlayacaq, buna görə də sərbəst radikallar buraxılmağa başlayacaq ki, bu da orqanizmə zərərdir. Ən yaxşısı soyuq salatlar üçün istifadə edin.
BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Yeni xəstəlik yayılır – EVALİ nədir?
Dünyada yeni xəstəlik yayılır. Rusiya Səhiyyə nazirliyi veyp və elektron siqaretlərdən qaynaqlanan yeni EVALİ xəstəliyi barədə xəbərdarlıq edib. 2019-cu ilin yayında ABŞ-da veyp aludəçiləri arasında yeni xəstəlik alovlanması qeydə alınmışdı. Xəstələr quru öskürək və boğulmadan şikayətlənirdi. 2020-c
01.09.2024 1049 Koronavirus şəklini dəyişib tanınmaz oldu: COVID-19 yeni "sürprizini" hazırlayır
"Pandemiya başlayandan bəri koronavirusun antigen portreti çox dəyişib". -ın -ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə Rusiyanın Fundamental və Translasiya Tibbi Federal Tədqiqat Mərkəzinin Xüsusi Təhlükəli İnfeksiyalar Laboratoriyasının rəhbəri, virusologiya professoru Aleksandr Çepurno
15.09.2024 532 Bu qidalar sizi tez qocaldır
İnsanların qocalması təbii proses olsa da, bəzi qidalar bu prosesi sürətləndirir. Əksər insanlar isə qocalmağı gecikdirmək və daha gənc görünmək üçün əllərindən gələni edirlər. Yaşlanmanın qarşısını aldığı deyilən məhsullar, cavanlaşmaq üçün edilən müxtəlif prosedurlar. Amma bəzi qidalar var ki, onla
05.09.2024 2008 Havalar soyuyur: Xəstələnməmək üçün nə edək?
İnsan orqanizmi havanın təlatümlərinə qarşı xeyli dözümlüdür. Orqanizmin müdafiə mexanizmləri var ki, bizi ətraf aləmin iqlim təlatümlərinə qarşı qoruyur. Həmin reaksiyalar işə düşür və bu cür qorunuruq. BİG.AZ bildirir ki, bu sözləri -a həkim, tibb üzrə elmlər doktoru Adil Qeybulla soyuq havaların insa
02.10.2024 582 Ürəyi qorumaq üçün nə etməliyik?
Türkiyəli kardioloq, professor Bilal Boztosun 29 sentyabr Dünya Ürək Günündə bu orqanı qorumağın əsas yollarını sadalayıb. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, bu barədə "Haber Global" məlumat yayıb. Həkim ürək sağlamlığının qorunmasında yeriməyin əhəmiyyətini vurğulayıb. "Gün ərzində ço
06.10.2024 339 Hər gün banan yemək lazımdır - SƏBƏB
Banan bir çoxlarının sevdiyi meyvə növüdür. Çünki bu meyvə həm dadlı, həm də sağlamdır. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, banan həmçinin aclığın öhdəsindən tez gələ bilir. Bununla belə, gündə bir banan yeməyin yeganə səbəbi bu deyil. Bananın başqa üstünlükləri də var. Onları təqdim edirik: . İdmançıla
15.09.2024 2155 Hicama haqqında nələri bilirik?
Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu
16.09.2024 2000 Bağırsağın vəziyyəti əhvali-ruhiyyəmizə necə təsir edir?
Müəyyən qidalardan sonra əhvali-ruhiyyə kəskin şəkildə pisləşə bilər, digər yeməklərdən sonra isə enerji artımı hiss olunur. Bu, koqnitiv təhrif və ya özünü inandırma deyil - hər şey son vaxtlar həkimlərin və alimlərin diqqətini daha çox cəlb edən bağırsaq və beyin arasındakı əlaqədən asılıdır. bu barəd
21.09.2024 444 Bu maddə ömrü qısaldır
Alimlər ömrü qısaldan maddə aşkar ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, alimlərin fikrincə, siqaret sağlamlıq üçün ən zərərli vərdişlərdən biri hesab olunur. Bu, təkcə ağciyər xərçənginə səbəb olmur, həm də ürək-damar xəstəliklərinin və insultların inkişafına kömək edir. Lakin alimlər müəyyə
22.09.2024 494