Hipertoniyadan bu yolla xilas olun
Hipertoniya - yüksək təzyiq, son illərdə gənclər arasında da tez-tez təsadüf edilir.
BiG.AZ Axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, əvvəllər bu xəstəlikdən daha çox yaşlılar əziyyət çəkirdisə, həkimlər hazırda cavanların da müalicə aldığını bildirir.
Bu xəstəliyin yaranmasında genetik faktorlarla yanaşı insanın həyat tərzi, qidalanması böyük rol oynayır. Tez-tez "fast-food" tipli qidalar qəbul etmək, enerji içiləri içmək bu riski olduqca artırır.
Müasir dövrümüzdə bu vərdişlərdən tamamilə əl çəkmək mümkün olmasa da, bəzi tədbirlərlə hipertoniyanın qarşısını ala, ən azından nəzarətdə saxlaya bilərik.
Darçın
Tədqiqatlar göstərir ki, darçından istafadə zamanı arterial təzyiq əhəmiyyətli dərəcədə aşağı düşür. Darçın eyni zamanda şəkər xəstəliyində də geniş istifadə edilir.
Sarıkök
Tərkibindəki kurkumin adlı antioksidant arterial təzyiqi iltihab əleyhinə olan xassələri hesabına effektiv şəkildə aşağı salır.
Hil
Tədqiqatçılar araşdırıblar ki, hil güclü sidikqovucu hesab edilir və bu xüsusiyyətinə görə də hipertoniyada geniş istifadə olunur.
Zəncəfil
Damarları genəldərək qan axımını bərpa edən zəncəfil eyni zamanda əzələlərin sıxılmasını zəiflədir.
Qara istiot
Bu ədviyyat ürək ritminin nəzarət edilməsinə və arterial təzyiqin tənzimlənməsinə yardım edən kaliumla zəngindir.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Dondurulmuş qidalar hansı hallarda təhlükəlidir?
Hazır qida müasir insanın bir həyat tərzidir. İşin çoxluğu və gündəlik vaxtın məhdudiyyəti insanların sürətli qidalanmasını tələb edir. Qastroenteroloq Emin Qasımov bildirib ki, hazır qidalar mütləq qida dəyərinə görə qiymətləndirilməlidir. İstənilən qidanı hazırladıqdan sonra 2-4 saat ərzində yemə
24.11.2024 669 Yatmazdan əvvəl meyvələrdən imtina etmək niyə vacibdir? - Həkimin xəbərdarlığı
Meyvə yemək xeyirlidir. Lakin çoxları bilmir ki, axşam və ya yatmazdan əvvəl onların çox miqdarda qəbulu orqanizmə zərər verə bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı həkim Vera Seryojina bildirib. "Birincisi, meyvələr təbii şəkər olan fruktozanı ehtiva edir ki, orqanizm onu qlükozaya çevirir
22.12.2024 186 Çayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz
Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər. "Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademikl
03.12.2024 1345 Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
06.12.2024 685 Səhər acqarına bir stəkan su içmək faydalıdırmı?
Səhər acqarına bir stəkan su içməyin həzmi yaxşılaşdıra biləcəyi fikri çox populyardır. Lakin əslində bu, həzmə heç bir təsir göstərmir, hətta onu çətinləşdirə bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Aliya Useyeva -ya danışıb. Səhər içilən bir stəkan suyun həzm proseslərini aktivləşdirmə
14.12.2024 474 Səhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır
Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər. "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlər
09.12.2024 874 Dərmanları soyuducuda saxlamaq olmaz
Dərmanları vanna otağı və mətbəxdə saxlamaq tövsiyyə olunmur. xəbər verir ki, Biotexnologiya və Sənaye Əczaçılığı kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Aleksey Panov dərmanların düzgün saxlanmasının onların effektivliyinə və təhlükəsizliyinə mühüm təsir etdiyini bildirib. O, dərmanların düzgü
23.11.2024 779 Azərbaycanda qeydiyyatda olan İİV xəstələrinin sayı açıqlanıb
1987-ci ildən 2024-cü ilin II rübünün sonunadək Azərbaycanda 10 min 108 İİV (İnsanın immunçatışmazlığı virusu) xəstəsi rəsmi qeydiyyata alınıb. "Report" xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Respublika QİÇS-lə Mübarizə Mərkəzinin direktoru Famil Məmmədov deyib. Onun sözlərinə görə, onlarda
01.12.2024 568 Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
08.12.2024 757