40 yaşdan sonra hər bir qadını gözləyən TƏHLÜKƏ

40 yaşdan sonra hər bir qadını gözləyən TƏHLÜKƏ40 yaşdan yuxarı qadınlarda bir sıra xəstəliklər müalicə edilmədikdə, vəziyyət kritik həddə çata bilər.

BiG.AZ xəbər verir ki, bu sözləri terapevt, endokrinoloq, kardioloq, tibb elmləri namizədi, Avropa Kardiologiya və Endokrinologiya Cəmiyyətinin üzvü Aleksey Jito deyib. Həkimin sözlərinə görə, belə qadınlarda öd daşı xəstəliyinə - öd kisəsinin daxilində daş və öd turşularının çökmə riski artır. Xəstəlik hamilə qadınlarda, sarışın və artıq çəkili xanımlarda da baş verə bilər. Daşlar xroniki xolesistitə, yəni kanalların çoxsaylı tıxanması ilə iltihaba səbəb ola bilər. Bu, biliyar kolikaya, hətta xroniki pankreatitə səbəb ola bilər.

Ekspert xəbərdarlıq edib ki, xəstəlikdən qorunmaq üçün vaxtında öd kisəsinin ultrasəs müayinəsindən keçmək lazımdır. Onun sözlərinə görə, problem "qum adlanan mərhələsində" müəyyən edilərsə, bunun qarşısını almaq asandır.

Kardioloq onu da bildirib ki, 40 yaşdan sonra hormonal fon çox kəskin şəkildə dəyişir, 50-yə yaxın isə bu dəyişiklik daha da sürətlənir. Bir çox insan hər zamankı rasiona sadiq qalsa belə, kökəlməyə başlayır: çəkir artır və arıqlamaq getdikcə çətinləşir. Bədən çəkisinin problem yaratmaması üçün həkim endokrinoloqla əlaqə saxlamağı, lazımi və hərtərəfli hormonal müayinədən keçməyi məsləhət görür.

Bir çox qadının sözlərinə görə, əvvəllər qan təzyiqi onlarda aşağı olsa da, 40 yaşdan sonra tədricən yüksəlməsi müşahidə olunur. Bunun fonunda baş ağrıları da baş verir, hətta insult və infarkt riski də artır. Ağır nəticələrin qarşısını almaq üçün Jito kardioloq və terapevtə baş çəkməyi və onların təyin etdiyi müalicəyə əməl etməyi tövsiyə edib./publika.az


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1930   Tarix: 02 oktyabr 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dondurulmuş qidalar hansı hallarda təhlükəlidir?

Hazır qida müasir insanın bir həyat tərzidir. İşin çoxluğu və gündəlik vaxtın məhdudiyyəti insanların sürətli qidalanmasını tələb edir. Qastroenteroloq Emin Qasımov bildirib ki, hazır qidalar mütləq qida dəyərinə görə qiymətləndirilməlidir. İstənilən qidanı hazırladıqdan sonra 2-4 saat ərzində yemə

24.11.2024 674
.

Fastfudun daha bir qorxulu fəsadı üzə çıxdı

Alborz Tibb Elmləri Universitetinin iranlı alimləri fastfud ilə depressiya riski arasında əlaqə aşkar ediblər. xəbər verir ki, bu barədə araşdırma "Journal of Affective Disorders" elmi nəşrində dərc olunub. Ekspertlərin qənaətləri Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusunun 17,4 mində

22.12.2024 333
.

Canan Karatay: Qaşıq dolusu zəhər yeyirik

Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağlam yağlardan istifadə etməyi tövsiyə edib. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər veri

15.12.2024 811
.

Limon sizi arıqladacaq

Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immuniteti gücləndirərək, viruslara qarşı mübarizə aparır. Axşam.az xarici KİV-ə istinadə

24.11.2024 1281
.

Qışda niyə başağrısı daha tez-tez olur?

Qışda bir çox insan tez-tez baş ağrıları ilə üzləşir və bunun bir neçə izahı var. -ın məlumatına görə, bu barədə -ya Rusiyanın əməkdar həkimi, tibb elmləri doktoru, professor, Aleksandr Konkov məlumat verib. Əsas səbəblərdən biri atmosfer təzyiqinin dəyişməsidir. Qışda, xüsusilə kəskin temperatur dəyişikliklər

15.12.2024 647
.

Az miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?

Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusə

01.12.2024 899
.

Çayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz

Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər. "Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademikl

03.12.2024 1347
.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25.11.2024 1472
.

Xərçəngin ilkin mərhələdə əsas əlamətləri

Xərçəng əlamətləri şişin növündən və onun yerindən asılıdır. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın Terapiya və Profilaktik Təbabət üzrə Milli Tibbi Tədqiqat Mərkəzinin direktoru, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki Oksana Drapkina "Doktor Piter" nəşri ilə söhbətində danışıb. Həkim xərçəngi

08.12.2024 7506
.

TOP MP3