Burun qanamasının səbəbi nədir?
Yəqin ki, hər bir insanın ən az bir dəfə də olsa burnu qanayıb. Bəzilərində isə bu hal daha çox olur. Dünyada sübut edilib ki, hər il insanların təxminən 5-10 %-i fəal şəkildə burun qanaxması ilə qarşılaşır.
BiG.AZ Axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, bu qanaxmalar bəzən ciddi xəstəliklərin göstərişi ola bilər. Yəni 90%-i öz-özünə keçib getdiyi halda, digər 10%-nə həkim müdaxiləsi mütləqdir.
Bəs görəsən, burun qanaxmasına səbəb nədir? Bunun 8 əsas səbəbini təqdim edirik:
1. Burnu barmaqla və ya hər hansı əşyayla eşmə - Bu, xüsusilə uşaqlarda tez-tez rast gəlinən hadisədir.
2. Travmalar - Hər hansı plastik əməliyyat, üzgüçülük və ya suya baş vurma zamanı yaranan təzyiq, uzunmüddətli spreylərdən istifadə burun qanaxmasına gətirib çıxarır.
3. Burun çəpərində əyrilik - Bu, normal hava axınını pozduğu üçün nəfəs yolunda quruma başlayır və qanaxmaya səbəb olur. Əməliyyatla problem həll olunarsa, qanaxmalar da yoxa çıxar.
4. İstilik sistemləri - Xüsusilə, qış aylarında istilik sistemlərinin nəfəs yollarında yaratdığı quruluq, infeksiya səbəbindən uşaq və yeniyetmələrdə burun qanaxmasına daha çox rast gəlinir.
5. Şişlər - Burun daxilindəki şişlər və sinuslar qanaxmaya səbəb olan amillərdəndir.
6. Hormonal pozğunluq - Hamiləlik dövründə qanın miqdarının artması səbəbindən burun qanaxmalarına tez-tez rast gəlinir.
7. Ürək-damar xəstəlikləri - Yüksək təzyiq, ürək çatışmazlığı kimi problemlər qanaxmalara səbəb olur.
8. Hemofiliya (qanın laxtalanmaması) - Anadangəlmə və ya sonradan yaranan bu xəstəlik daşıyıcıların həyatı üçün böyük risk yaradır. Belə xəstələrdə burun qanaxması tez-tez ortaya çıxan əlamətdir.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir
Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra
10.12.2024 968 Ömrü 10 il azaldan yeməyin adı açıqlanıb
Dünyada sağlam qidalanma ilə bağlı yeni narahatedici məlumatlar ortaya çıxıb. xəbər verir ki, araşdırmaçılar insanın ömrünü qısalda biləcək bir yeməyi müəyyənləşdiriblər. Beynəlxalq tibb jurnalında dərc olunmuş elmi araşdırmaya əsasən, qızardılmış toyuğun tez-tez istifadəsi ömrü 10 il azalda bilər. Araşdırm
17.12.2024 3652 Gün ərzində nə qədər enerji içkisi içmək olar? - Həkim açıqladı
"Gün ərzində cəmi 250 ml enerji içkisi içmək olar". BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı rusiyalı mütəxəssis, qastroenteroloq Sofiya Kardaşova açıqlamalar verib. "Gündə 250 ml-dən çox olmayaraq enerji içkisinin qəbulu məqbuldur. Bundan əlavə, heç bir halda enerji içkilər
22.12.2024 325 Az miqdarda alkoqolun ölümcül ola biləcəyi xəstəliklər - Xəbərdarlıq
Bəzi xəstəliklər və tibbi vəziyyətlərdə hətta az miqdarda alkoqol qəbul etmək ciddi nəticələrə, hətta ölümə səbəb ola bilər. Belə hallarda alkoqolun tamamilə uzaq tutulması vacibdir. xəbər verir ki, bu vəziyyətlərə aşağıdakılar daxildir:. Qaraciyər xəstəlikləri. Siroz və hepatit: Qaraciyər artıq alkoqol
07.12.2024 677 Həkimlərə qida əlavələrini reseptlərə yazmasına niyə icazə verilmir?
Qida əlavələrinin reseptə yazılmasına görə cərimələr artırılır. BİG.AZ "Xəzər Xəbər"ə istinadla xəbər verir ki, cərimələrin artırılması İnzibati Xətalar Məcəlləsinə təklif edilən dəyişiklikdə öz əksini tapıb. Bioloji aktiv maddələrin reseptə yazılmasına görə cərimələr ikiqat artırılıb. Bunda
15.12.2024 758 Həkim çayın faydalı xüsusiyyətlərindən danışdı
Qrip və soyuqdəymə epidemiyaları dövründə isti çay kəskin respirator virus infeksiyalarının (KRVİ) müalicəsi və qarşısının alınmasının ən geniş yayılmış üsullarından birinə çevrilir. bu barədə "İzvestiya"ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı pediatr Viktoriya Şurupova bildirib ki, bitki çaylar
15.12.2024 403 Qışda niyə başağrısı daha tez-tez olur?
Qışda bir çox insan tez-tez baş ağrıları ilə üzləşir və bunun bir neçə izahı var. -ın məlumatına görə, bu barədə -ya Rusiyanın əməkdar həkimi, tibb elmləri doktoru, professor, Aleksandr Konkov məlumat verib. Əsas səbəblərdən biri atmosfer təzyiqinin dəyişməsidir. Qışda, xüsusilə kəskin temperatur dəyişikliklər
15.12.2024 672 Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman
24.11.2024 835 Dondurulmuş qidalar hansı hallarda təhlükəlidir?
Hazır qida müasir insanın bir həyat tərzidir. İşin çoxluğu və gündəlik vaxtın məhdudiyyəti insanların sürətli qidalanmasını tələb edir. Qastroenteroloq Emin Qasımov bildirib ki, hazır qidalar mütləq qida dəyərinə görə qiymətləndirilməlidir. İstənilən qidanı hazırladıqdan sonra 2-4 saat ərzində yemə
24.11.2024 682