Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imişQan laxtalanması problemi genetik imiş.

BiG.AZ milli.az-a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır.

Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədri İrina Kolesnikova məlumat verib.

Kolesnikovanın izahına görə qan laxtalanması sistemi pozulduqda, dərin vena trombozu, ağciyər arteriyasının tromboemboliyası, infarkt, insult və hamiləlik zamanı trombotik fəsadlar yarana bilər.

F2 geni qan laxtalanmasında mühüm rol oynayan protorombin zülalının istehsalını tənzimləyir. Mutasiya olduqda trombin daha aktiv olur və qan daha tez laxtalanır. Bu mutasiya hamiləlik zamanı fəsadlara səbəb ola bilər və menopauza dövründə hormon müalicəsi alan qadınlar üçün vacibdir.

F5 geni (Leyden faktoru) isə qan laxtalanmasını tənzimləyən C proteininin təsirini zəiflədərək laxtalanma prosesinin düzgün işləməsinə mane olur. Bu da tromboz riskini artırır və təkrar hamiləlik itkiləri ilə bağlı ola bilər.

Ekspert qeyd edir ki, bu genetik dəyişikliklər doğuşdan mövcuddur və valideyndən uşağa keçə bilər. Lakin digər faktorlar piylənmə, hamiləlik, hormonal müalicə, yaş və stres riskin reallaşmasına təsir göstərir.

Kolesnikova həmçinin vurğulayıb ki, F2 və F5 genlərinin yoxlanılması bəzi hallarda tövsiyə olunur. Məsələn, menopauza zamanı hormon terapiyası təyin olunarkən, venoz tromboembolik fəsad riskini qiymətləndirmək, travmatologiya və ortopediyada riskin müəyyənləşdirilməsi və iskemik insult hallarını araşdırmaq üçün bu analizlərdən istifadə edilə bilər.

Sadə desək, F2 və F5 genlərindəki mutasiyalar qanınızın daha tez laxtalanmasına səbəb olur və damar tıxanması riskini artırır. Bu səbəbdən, xüsusilə risk qrupuna daxil olan şəxslər həkimlə məsləhətləşməli və lazımi genetik testləri etdirməlidirlər.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 668   Tarix: 19 noyabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, diyetoloqlar bu 9 qidanı məsləhət görür

Yaşından asılı olmayaraq, hər bir insanın orqanizmi bərpa prosesi üçün yuxuya ehtiyac duyur. Yuxu zamanı əzələlər bərpa olunur, toxumalar yenilənir, zülallar sintez olunur və hormonlar ifraz edilir. Qaynarifno xəbər verir ki, ABŞ nəşri "Prevention" yaxşı yatmaq üçün ən faydalı 9 qidanı açıqlayıb

13.11.2025 1608
.

Küçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər

Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro

23.11.2025 530
.

Dəri xərçəngindən qorunmağın sadə üsulu AÇIQLANDI

ABŞ-nin Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirən mexanizmi necə işə sala biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Communications" (NatCom) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, uzunmüddətl

16.11.2025 506
.

20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq

Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc

30.11.2025 244
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

01.12.2025 388
.

Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir

Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə görə bu riskin azaldılması üçün gündəlik rasiona süd məhsulları, çia toxumu, yarpaql

15.11.2025 657
.

Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir

Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd

02.12.2025 330
.

Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus

Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm

30.11.2025 375
.

Acı bibər yemək xeyirli imiş

Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir

28.11.2025 427
.

TOP MP3