Boy fərqinin genetik şifrəsi: Kişilər niyə qadınlardan daha uzun olur?
Alimlər uzun müddətdir kişilərdə boy artımını təmin edən genetik mexanizmi tapmaqda çətinlik çəkirdilər. Lakin yeni tədqiqatlar göstərib ki, həm X, həm də Y xromosomlarında yerləşən "SHOX" adlı gen kişilərdə qadınlara nisbətən daha aktiv şəkildə ifadə olunur. Bu kəşf, "nəyə görə kişilər adətən qadınlardan daha uzundur?" sualına cavab ola bilər.
Qaynarinfo xəbər verir ki, kişilər orta hesabla qadınlardan təxminən 13 santimetr uzun olur. Bu fərqin əsas səbəbləri arasında cinsiyyət hormonları və böyümə genləri göstərilsə də, alimlər uzun illər boyu bu fərqin genetik əsasını tam izah edə bilmirdilər.
"Journal of Human Genetics" jurnalında dərc olunan iki yeni tədqiqatda diqqət "SHOX" geninə yönəldilib. Bu gen əvvəllər hər iki cinsdə mövcud olduğuna görə boy fərqinin səbəbi kimi qəbul edilmirdi, lakin nəticələr bu yanaşmanı dəyişib.
Unudulmuş gen: kişilərdə niyə daha aktivdir?
Aparılan ilk araşdırmada məlum olub ki, "SHOX" geni kişilərin toxumalarında qadınlara nisbətən daha yüksək səviyyədə aktivdir. Bu da o deməkdir ki, gen yalnız kişilərə xas olmasa da, kişilərdə daha çox işləyir və boy fərqinin əsas genetik səbəbi ola bilər.
Bu nəticəni dəstəkləmək üçün alimlər 928 605 nəfərin boy və genom məlumatlarını analiz ediblər. Məlum olub ki, əlavə Y xromosomu olan şəxslər orta hesabla 3,1 santimetr daha uzun olur. "SHOX" geni bu xromosomlarda skeletin böyüməsi ilə əlaqəli yeganə gen olduğuna görə, boy artımı onun fəaliyyəti ilə izah olunur.
Tədqiqat həm də göstərib ki, "SHOX" genindəki pozuntular boyun qısalmasına səbəb olur — bu hal kişilərdə orta hesabla 18,6 sm, qadınlarda isə 8,9 sm qısalma ilə nəticələnir. Bu fərq genin kişilərdə daha güclü təsirə malik olduğunu sübut edir.
Alimlər yekunda qeyd ediblər ki, bu gen cinsiyyətlər arasında boy fərqinin formalaşmasında mühüm rol oynayır, lakin yeganə amil deyil. Cinsiyyət xromosomlarında hələ tanınmamış digər genlərin də bu prosesdə iştirak edə biləcəyi ehtimal olunur.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, diyetoloqlar bu 9 qidanı məsləhət görür
Yaşından asılı olmayaraq, hər bir insanın orqanizmi bərpa prosesi üçün yuxuya ehtiyac duyur. Yuxu zamanı əzələlər bərpa olunur, toxumalar yenilənir, zülallar sintez olunur və hormonlar ifraz edilir. Qaynarifno xəbər verir ki, ABŞ nəşri "Prevention" yaxşı yatmaq üçün ən faydalı 9 qidanı açıqlayıb
13.11.2025 1608 Küçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23.11.2025 530 Dəri xərçəngindən qorunmağın sadə üsulu AÇIQLANDI
ABŞ-nin Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirən mexanizmi necə işə sala biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Communications" (NatCom) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, uzunmüddətl
16.11.2025 506 20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq
Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc
30.11.2025 244 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 388 Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir
Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə görə bu riskin azaldılması üçün gündəlik rasiona süd məhsulları, çia toxumu, yarpaql
15.11.2025 657 Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
02.12.2025 330 Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus
Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm
30.11.2025 375 Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28.11.2025 427