Yumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT
Yumurta ən çox qiymətləndirilməyən, lakin ən faydalı qidalardan biridir. O, təkcə yüksək protein mənbəyi deyil, həm də beynin və görmə qabiliyyətinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
BAKU.WS xəbər verir ki, mütəxəssislər yumurtanı gündəlik rasiona daxil etməyin 5 əsas səbəbini açıqlayıblar.
Sarısı ağından daha faydalıdır
Yumurtanın əsas qida maddələri məhz sarısında toplanıb. Bir yumurta orqanizm üçün vacib olan D vitamini, maqnezium, kalsium, fol turşusu, selenium, kalium və doymamış yağlarla zəngindir. Həmçinin yumurta A, B12, B2 vitaminləri, dəmir və sinkin də əsas mənbəyidir.
Yumurtadakı xolesterin qorxulu deyil
Bir yumurtada təxminən 200 mq xolesterin var, lakin bu, orqanizmdəki ümumi xolesterinin yalnız 20%-ni təşkil edir. Alimlər bildirirlər ki, normal sağlam insanda yumurta xolesterin balansına mənfi təsir göstərmir, əksinə, "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini artırır.
Mağaza yumurtası kənd yumurtasından fərqlənmir
Tədqiqatlara görə, aminturşular, yağ turşuları və vitaminlərin miqdarı baxımından mağazada satılan yumurtalarla kənd yumurtaları arasında ciddi fərq yoxdur. Aradakı kiçik fərqlər yalnız qidalanması zəif olan insanlar üçün əhəmiyyətli ola bilər.
Yumurtalar beyin üçün faydalıdır
Yumurta sarısında olan xolin maddəsi beynin fəaliyyəti, yaddaş və diqqət üçün vacibdir. Bu maddənin çatışmazlığı qaraciyər və sinir sistemi xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Bir yumurta insanın gündəlik xolin ehtiyacının təxminən 30%-ni qarşılayır.
Yumurtalar göz sağlamlığını qoruyur
Yumurta sarısında A vitamini ilə yanaşı, lutein və zeaksantin kimi antioksidantlar da var. Bu maddələr ultrabənövşəyi şüələrdən qoruyur, görmə zəifliyinin və kataraktanın qarşısını alır.
Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, yumurta həm sadə, həm də ucuz qida olmaqla bərabər, orqanizmin sağlam fəaliyyəti üçün vacib elementləri təmin edir. Mağaza yumurtaları da kənd yumurtaları qədər faydalıdır.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, diyetoloqlar bu 9 qidanı məsləhət görür
Yaşından asılı olmayaraq, hər bir insanın orqanizmi bərpa prosesi üçün yuxuya ehtiyac duyur. Yuxu zamanı əzələlər bərpa olunur, toxumalar yenilənir, zülallar sintez olunur və hormonlar ifraz edilir. Qaynarifno xəbər verir ki, ABŞ nəşri "Prevention" yaxşı yatmaq üçün ən faydalı 9 qidanı açıqlayıb
13.11.2025 1608 Küçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23.11.2025 530 Dəri xərçəngindən qorunmağın sadə üsulu AÇIQLANDI
ABŞ-nin Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirən mexanizmi necə işə sala biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Communications" (NatCom) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, uzunmüddətl
16.11.2025 506 20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq
Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc
30.11.2025 244 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 388 Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir
Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə görə bu riskin azaldılması üçün gündəlik rasiona süd məhsulları, çia toxumu, yarpaql
15.11.2025 657 Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
02.12.2025 330 Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus
Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm
30.11.2025 375 Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28.11.2025 427