Manqo şəkər xəstələri üçün zərərli deyilmiş - Yeni araşdırma ümid verir
İllərdir 2-ci tip şəkər xəstələri üçün təhlükəli hesab edilən manqo ilə bağlı yeni elmi araşdırmalar fərqli nəticələr ortaya qoyub. Hindistanda aparılan klinik tədqiqatlara əsasən, ölçülü və düzgün formada istehlak edildikdə manqo şəkər xəstələri üçün zərərli deyil, əksinə müəyyən faydalar verə bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, iki ayrı klinik sınaq zamanı manqo istehlakı ilə çörək kimi karbohidratlar arasında müqayisə aparılıb. Nəticələr göstərib ki, çörək əvəzinə manqo yeyən diabet xəstələrinin qan şəkəri səviyyələri daha sabit və idarəolunan olub.
Üç gün davam edən qlükoza monitorinqi zamanı da bu nəticələr təsdiq edilib. Manqo yeyən şəxslərdə yeməkdən sonrakı qan şəkəri çörək yeyənlərlə müqayisədə daha az dalğalanıb.
Ağ çörəklə müqayisədə daha aşağı glisemik reaksiya
European Journal of Clinical Nutrition jurnalında dərc olunacaq araşdırmada Hindistana məxsus məşhur manqo sortlarının ağ çörəyə nisbətən daha aşağı glisemik təsirə malik olduğu ortaya çıxıb. Bu isə o deməkdir ki, manqodakı karbohidratlar qana daha yavaş qarışır, şəkər səviyyəsini birdən-birə qaldırmır.
Başqa bir səkkiz həftəlik tədqiqatda isə 35 nəfər tip 2 diabetli şəxsin səhər yeməyində çörək əvəzinə 250 qram manqo istehlak etdiyi müşahidə olunub. Bu müddət ərzində iştirakçıların qan şəkəri, insulin müqaviməti, bədən çəkisi, bel ətrafı və xolesterin səviyyələrində nəzərəçarpacaq yaxşılaşma qeydə alınıb.
Tədqiqatın rəhbəri, professor Anoop Misra bu nəticələri belə şərh edib:
"Biz ilk dəfə sübut etdik ki, səhər çörəyinin az miqdarda manqo ilə əvəz olunması diabet xəstələri üçün faydalı ola bilər. Amma bu o demək deyil ki, manqonu istədiyiniz qədər yeyə bilərsiniz. Porsiya nəzarəti vacibdir."
Manqo necə və nə qədər yeyilməlidir?
Mütəxəssislər manqonun əlavə qida deyil, karbohidrat əvəzedicisi kimi qəbul edilməsini tövsiyə edirlər. Araşdırmalara görə, 250 qram manqo təxminən 180 kalori təşkil edir və bu miqdar gündəlik rasionda nəzərə alınmalıdır.
Mumbaydan olan diabetoloq Dr. Rahul Baxi isə bildirir ki, qan şəkəri nəzarətdə olan şəxslər gündə yarım porsiya manqo yeyə bilərlər. O, manqonun desert kimi deyil, zülal və liflə birlikdə - məsələn, qatıq, kəsmik, qoz-fındıq və toxumlarla birlikdə qəbul edilməsini məsləhət görür.
Qeyd edək ki, bu tədqiqatlarda 1-ci tip diabet xəstələri iştirak etməyib. Həkimlər bu qrupa aid şəxslərin karbohidrat hesablaması və insulin dozasını fərdi şəkildə tənzimləməli olduğunu vurğulayırlar.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28.11.2025 480 Bir çox xəstəliyi müalicə edən MASAJ
Masaj xidməti bir çox xəstəlikləri sağaldır, masaj zamanı Təbii yağlardan istifadə olunur, sizin bədənizdə olan oynaq ağrıları, bel ağrıları, baş ağrılarını vaxtında götürür. Dünyada edilən masajların 90 %-i tibbi masajdır. Avropada və Şərqdə həkimlər masajı resept olaraq yazırlar. Masaj inteqtaiv bi
03.12.2025 1049 Çox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər
Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq, dosent Marina Gureyeva deyib. Onun sözlərinə görə kəpəyin ən geni
30.11.2025 535 Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı
Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər
08.12.2025 499 COVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq
COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. BİG.AZ xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir
05.12.2025 440 Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
02.12.2025 461 Arıqladıqdan sonra çəki saxlamağın əsas yolları AÇIQLANDI
RusiyaNI Seçenov Universitetində piylənmənin müalicəsinə yanaşmanı dəyişə biləcək və arıqladıqdan sonra nəticəni qorumağa yardım edəcək genişmiqyaslı tədqiqat işlərinə başlanıb. -in məlumatına görə, mikrobiota, yuxu və fiziki aktivliyin öyrənilməsini əhatə edən yeni layihələr barədə Rusiya Elmlər Akademiyasını
12.12.2025 332 Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30.11.2025 328 Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30.11.2025 320