Enerjili qalmaq üçün hər həftə yeməli olduğunuz 10 qida

Enerjili qalmaq üçün hər həftə yeməli olduğunuz 10 qidaDüzgün karbohidrat seçimi həm sağlamlıq məqsədlərinə çatmaq, həm də orqanizmin enerji və qida maddələri ehtiyacını ödəmək üçün əsas amildir. Tövsiyə olunur ki, gündəlik kalorinin 45-65 faizi karbohidratlardan alınsın. Onların çatışmazlığı halsızlıq, həzm problemləri və hətta xoşagəlməz ağız qoxusu yarada bilər.

Qaynarinfo "Eatingwell" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər həftəlik rasionda mütləq yer almalı 10 faydalı karbohidrat mənbəyini açıqlayıb:

Şirin kartof – orta ölçülü bir ədəd 150%-dən çox gündəlik A vitamini tələbatını ödəyir, göz, dəri və immun sisteminin sağlamlığı üçün vacibdir. Qabığı ilə birlikdə yeyilməsi lif qəbulunu artırır.

Süd – karbohidratla yanaşı, zülal, kalsium, maqnezium və sümüklər üçün vacib digər qida maddələri ilə zəngindir.

Qara lobya – bitki mənşəli zülal, lif və antioksidant mənbəyidir. Daha yaxşı qidalanma, az əlavə şəkər qəbulu və çəki nəzarəti ilə əlaqələndirilir.

Yulaf – prebiyotik liflərlə zəngin təbii karbohidrat mənbəyidir. Tərkibindəki beta-qlükan "pis" xolesterini azalda, ürək-damar xəstəlikləri riskini aşağı sala bilər.

Qara gavalı (qurusu) – yalnız qəbizlik üçün deyil, həm də sümük sağlamlığı üçün faydalıdır. Gündəlik 50 qram (təxminən 5 ədəd) menopauza sonrası qadınlarda sümük sıxlığının azalmasının qarşısını ala bilər.

Banan – gün ərzində enerjini qoruyur. Açıq-yaşıl qabıqlı bananlarda bağırsaq sağlamlığına müsbət təsir edən müqavimətli nişasta daha çox olur, tam yetişmiş banan isə lif və qida maddələri ilə zəngindir.

Alma – lif, C vitamini, mis və antioksidant kversetinlə zəngindir. Həm ürək, həm də beyin sağlamlığına faydalıdır, prebiyotik liflər bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir.

Farro – antioksidant, vitamin və mineral baxımından zəngin tam taxıldır. Qoz ləpəsini xatırladan dadı var, lif və zülalın birləşməsi uzunmüddətli enerji verir və toxluq hissini artırır.

Noxud – lif, antioksidant və bitki mənşəli zülal təmin edən qiymətli karbohidrat mənbəyidir.

Qəhvəyi düyü – zülal, lif, vitamin və minerallarla zəngindir. Yarım stəkan bişmiş qəhvəyi düyüdə təxminən 120 kalori, 2 qram lif, 3 qram zülal və 25 qram faydalı karbohidrat olur.

Bu məhsulların müntəzəm qəbulu enerji səviyyəsini yüksəldir, sağlam həzm sistemini dəstəkləyir və orqanizmin qida ehtiyaclarını qarşılayır.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 924   Tarix: 12 avqust 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq

Uşaqlara öskürək siroplarını səbəbsiz yerə vermək təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı pediatr Darya İvanova xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə xüsusilə bəlğəmi duruldan dərmanlar körpələr üçün ciddi risk yaradır. Bu dərmanlar bəlğəmin həcmini artırır və uşaq onu çətinliklə xari

30.11.2025 408
.

Qocalmanı sürətləndirən üç gündəlik vərdiş

Qocalmanı hissolunmaz şəkildə sürətləndirən üç gündəlik vərdiş açıqlanıb. bildirir ki, bu barədə "LEVITA" beynəlxalq balet və dartınma studiyaları şəbəkəsinin həmtəsisçisi və məşqçi Kseniya Qufranova " nəşrinə müsahibəsində danışıb. Qufranovanın sözlərinə görə, qocalmanın əsas amili otura

30.11.2025 449
.

Sarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək

Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi

30.11.2025 345
.

İmmunitetə ​​davamlı virus narahatlıq yaratdı - Mütəxəssislərdən yeni pandemiya xəbərdarlığı

İnsan orqanizminin infeksiyalara qarşı ən təsirli müdafiə mexanizmlərindən biri hesab olunan qızdırma, adətən xəstəliklərlə mübarizədə həlledici rol oynayır. Qızdırma bədən temperaturunu yüksəldərək virusların çoxalmasını yavaşladır və immun sisteminə infeksiyanı aradan qaldırmaq üçün əlavə vaxt qazandırır

11.12.2025 282
.

Dünyada sağalmaz xəstəlik sürətlə yayılır - onun nəticələri

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı peyvəndlənmənin aşağı səviyyəsinə görə həyəcan təbili çalır. Dünyada qızılca halları sürətlə artır: yalnız ötən il 11 milyon yoluxma qeydə alınıb. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, bir çox regionlarda peyvəndləmə səviyyəsinin çox aşağı olması səbəbindən qızılcanı

07.12.2025 304
.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti

07.12.2025 305
.

Sinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq

Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatdan sonra on il ərzində qadınların təxminən 10%-i xərçəngin təkrarlanması ilə qarşılaşır

07.12.2025 299
.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "King's College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqat 2 böyük Avropa layihəsini

13.12.2025 142
.

Acı bibər yemək xeyirli imiş

Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir

28.11.2025 480
.

TOP MP3