Qarpız və yemişi spirtli içkilərlə yeyənlərə XƏBƏRDARLIQ
Nə üçün qovun və yemiş alkoqollu içkilər üçün qəlyanaltı kimi uyğun deyil?
Qarpız və ya yemişin araq üçün qəlyanaltı kimi qətiyyən uyğun olmadığını bilirdinizmi?
BiG.AZ lent.az-a istinadən xəbər verir ki, ekspertlər xəbərdarlıq edir ki, bu meyvələri spirtlə birləşdirməyin ciddi fəsadları ola bilər. Niyə qarpız və qovun güclü içkilərlə uyğun gəlmir? Və spirtli içki qəbul edərkən hansı başqa qidalardan imtina etmək daha yaxşıdır.
Fakt budur ki, qarpız və yemiş şəkərlə zəngindir. 100 qram pulpa (İnsanın dişi müxtəlif səthli toxumalardan və sinir uclarından ibarətdir. Onun yuxarı hissəsi emal və dentin maddələri ilə örtülüb. Onların altında yumşaq toxumalarla haşiyələnmiş damarlar və sinirlər hörülüb. Bütün bunlar stomatologiyada pulpa adlanır - red.) çeşiddən asılı olaraq 10 qrama qədər şəkər ola bilər.
Qarpız və ya yemişi spirtli içki ilə yediyiniz zaman meyvə ilk olaraq həzm olunmağa başlayır, spirt isə mədədə "durğunlaşır". Bu, alkoqolun yavaş-yavaş qan dövranına daxil olmasına səbəb olur, bədənə uzun müddət təsir edir və qaraciyərin həddindən artıq yüklənməsinə səbəb olur.
Digər hansı qidaları spirtli içkilərlə yemək olmaz?
Həkimlər razılaşırlar ki, ziyafətdən əvvəl və içkilər arasında mütləq özünüzü təravətləndirmək lazımdır. Əks halda, siz tez və şiddətli intoksikasiya yaşayacaqsınız, səhər isə özünüzü pis hiss edəcəksiniz. Ancaq bütün qəlyanaltılar bunun üçün uyğun deyil.
Çox ədviyyatlı və duzlu yemək
Çips, kraker, kartof qızartması, burger, isti qanad, pizza, turşu tərəvəz və göbələk, qızardılmış qabırğa kimi qəlyanaltılar şənlik zamanı ən yaxşı seçim deyil. Həddindən artıq duz sizi çox susuzlaşdıracaq və yalnız əlinizdə spirtli içki varsa, səhəriniz yaxşı əhval-ruhiyyəli olmayacaq.
Şirin desertlər
Konyak ilə kiçik bir parça şokolad şeydir şeydir. Lakin şirin desertlərin böyük porsiyonları, xüsusən də yağlı kremli yeməklər qaraciyər və həzm sistemi üçün ikiqat yükdür. Bundan əlavə, desert təzə deyilsə, qida zəhərlənməsi riski də artır. Alkoqol patogen bakteriyalarla birlikdə ciddi zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Şirin meyvələr
Bütün meyvələr spirtlə yaxşı getmir. Qarpız və yemişlə yanaşı, banan və çiyələkdən də uzaq durmalısınız. Alkoqolun parçalanması məhsullarının aktiv fermentasiyası səbəbindən ertəsi gün həzm problemlərinə səbəb ola bilərlər.
Yaşıl salatlar
Tərkibində minimum kalori və yağ olan yüngül salatlar orqanizm tərəfindən tez həzm olunur. Belə yeməklərlə spirtli içki qəbul etmək ac qarına içməyə bənzəyir. Nəticədə, daha tez sərxoş olacaqsınız və səhərlər şiddətli baş ağrısı yaşayacaqsınız.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidir
Mütəxəssislər həmçinin 60+ yaşlılar üçün ən dəyərli balıq növlərini də adlandırıblar. xəbər verir ki, 60 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi artıq daha ləng işləyir, həzm sistemi ağır yeməklərə daha həssas reaksiya verir, yağın artıqlığı isə ürək və damarlar üçün əlavə yük yarada bilər. Ona görə də mütəxəssislə
07.12.2025 251 Xərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru
Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri
25.11.2025 643 Təzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29.11.2025 400 COVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30.11.2025 350 Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30.11.2025 328 Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır
Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti
07.12.2025 305 Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı
Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər
08.12.2025 499 Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)
Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun
12.12.2025 390 İmmunitetə davamlı virus narahatlıq yaratdı - Mütəxəssislərdən yeni pandemiya xəbərdarlığı
İnsan orqanizminin infeksiyalara qarşı ən təsirli müdafiə mexanizmlərindən biri hesab olunan qızdırma, adətən xəstəliklərlə mübarizədə həlledici rol oynayır. Qızdırma bədən temperaturunu yüksəldərək virusların çoxalmasını yavaşladır və immun sisteminə infeksiyanı aradan qaldırmaq üçün əlavə vaxt qazandırır
11.12.2025 282