Virusun yoluxucu olub-olmadığı belə müəyyən ediləcək
Orqanizmdəki virusun yoluxucu olub-olmadığını tez bir zamanda müəyyən etmək üçün yeni üsul hazırlanıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, "FAIRY" (fluorescence Assay for viral Integrity) adlanan bu üsul bir neçə dəqiqə ərzində virusları virusaleyhinə antiviral preparatlar üçün sınaqdan keçirməyə imkan verir və bu, infeksiya zəncirinin qırılmasında antiviral tədbirlərin, məsələn, dezinfeksiyaedici maddələrin effektivliyini tez müəyyən etməyə imkan verir.
Birmingem Kimya Məktəbindən Samuel Cons FAIRY analizini hazırlayan tədqiqat qrupuna rəhbərlik edib.
O, bildirib ki, orta hesabla hər dörd ildən bir pandemiya potensialı olan yeni bir virus aşkar edilir və növ baryerini keçə bilən bir çox başqa viruslar da var. Bununla belə, hazırda nümunədə virusların olub-olmadığını müəyyən edə bilən, onun yoluxucu və ya qeyri-infeksion olduğunu göstərən, hüceyrə kulturası olmadan, bir neçə həftə çəkə biləcək heç bir analiz yoxdur.
Hazırda, yüksək yoluxuculuğu müəyyən etmək üzün müddət tələb edir. Təhlilin aparılması üçün mütəxəssislər, eləcə də bütün viruslar üçün mövcud olmayan kultura hüceyrə xətti tələb olunur. Yetişdirilmiş hüceyrələrdən istifadə ehtiyacı həm də mövcud üsulları hüceyrələrə zərər verməyən antiviral dərmanlarla məhdudlaşdırır və yeni dezinfeksiyaedici maddələrin kəşfini əlavə problemə çevirir.
Yeni üsul adətən viruslara onların genetik materialını (DNT və ya RNT) əhatə edən kapsiddəki (zülal qabığı) məsamələrdən daxil olan boyadan istifadə edir. Bu boya kapsidin məsamələrindən keçməsinə mane olan daha böyük bir molekulla birləşir. Boya yüksək DNT və ya RNT ilə bağlandıqda flüoresan siqnal verir. Nəticədə, analiz virusun yoluxucu olub-olmadığını göstərir.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir
Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə görə bu riskin azaldılması üçün gündəlik rasiona süd məhsulları, çia toxumu, yarpaql
15.11.2025 658 Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
04.12.2025 325 Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir
Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə
03.12.2025 443 İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir
İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz
25.11.2025 773 Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma
Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik
28.11.2025 439 Çox dil bilənlərin beyni daha gec yaşlanır
27 Avropa ölkəsində aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, ən azı iki dil bilən insanların beyni daha gec yaşlanır. Axşam.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırmaya 86 min nəfər qatılıb və məlum olub ki, çoxdilli insanlarda beyin yaşlanması prosesi xeyli ləng gedir. Mütəxəssislər bildirirlə
03.12.2025 248 Xərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. BİG.AZ xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır
28.11.2025 569 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 394 Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v
26.11.2025 555