Siqaret çəkmək istəyini necə azaltmaq olar? - YENİ ARAŞDIRMA
Harvard tədqiqatçıları hesab edirlər ki, siqaret çəkənin minnətdarlıq hissi onun siqaret çəkməyə ehtiyacını azaldır və onun daha çox çəkmə ehtimalını artırır.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bu araşdırma siqaret, alkoqol və narkotiklərə ehtiyacı azaltmağa yönəlmiş kampaniyalar da daxil olmaqla, ictimai sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün yeni üsullar üçün əsas ola bilər.
Tədqiqat qrupunun üzvləri bir tendensiya qiymətləndirmə sistemindən və emosional qərarların qəbulunun nəzəri modelindən, həmçinin emosiyalar və riskli davranışlar arasındakı əlaqəni araşdıran keçmiş eksperimental tədqiqatlardan istifadə etdilər.
Əvvəlki meta-analizlər müsbət emosiyaların bu davranışlara təsirini tapmasa da, ekspertlər minnətdarlıq hisslərinin təşviq edilməsinin siqaret çəkmə həvəsini azaltmağa kömək edə biləcəyini irəli sürmüşlər. Çoxsaylı metodlardan istifadə edilən tədqiqatlar göstərib ki, yüksək minnətdarlıq səviyyəsi daha az siqaret çəkmə davranışı ilə əlaqələndirilir. Bu da eksperimental sübutlarla dəstəklənir.
Yetkin siqaret çəkənlər arasında minnətdarlıq hissi, simpatiya və ya kədərdən fərqli olaraq, siqaret çəkmək istəyini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır, bu da əksinə, siqaret çəkmək istəyini artırır. Minnətdarlıq impulsivliyi azaltmaq, uzunmüddətli əlaqələrə və sağlamlığa diqqəti artırmaq üçün unikal qabiliyyətə malikdir.
Tədqiqat qrupunun üzvləri bu unikal effektin emosiyaların davranışa təsiri və siqareti tərgitmək istəyi ilə bağlı olduğunu irəli sürürlər. Tədqiqatçılar bildiriblər ki, bu yanaşma siqaret çəkənlərin davranışına praktiki təsir göstərərək onlayn siqaretdən imtina proqramına qeydiyyatın artırılmasında təsirli olub. Onlar narkotiklərlə mübarizə kampaniyalarına elmi yanaşmaların nəzərdən keçirilməsini təklif ediblər.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir
Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə görə bu riskin azaldılması üçün gündəlik rasiona süd məhsulları, çia toxumu, yarpaql
15.11.2025 658 Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
04.12.2025 325 Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir
Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə
03.12.2025 443 İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir
İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz
25.11.2025 773 Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma
Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik
28.11.2025 439 Çox dil bilənlərin beyni daha gec yaşlanır
27 Avropa ölkəsində aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, ən azı iki dil bilən insanların beyni daha gec yaşlanır. Axşam.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırmaya 86 min nəfər qatılıb və məlum olub ki, çoxdilli insanlarda beyin yaşlanması prosesi xeyli ləng gedir. Mütəxəssislər bildirirlə
03.12.2025 248 Xərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. BİG.AZ xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır
28.11.2025 569 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 394 Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v
26.11.2025 555