Banan yeməyin faydaları və zərərləri

Banan yeməyin faydaları və zərərləriBanan sağlam pəhrizin əsas elementi olan liflə zəngindir. Banan istehlak etməyin faydaları çox böyükdür və sağlamlığın müxtəlif aspektlərini əhatə edir.

Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, banan sağlam pəhrizin əsas elementi olan liflə zəngindir. Həzmi yaxşılaşdırır və ürək xəstəliklərinin qarşısını alır.

Bananın tərkibindəki həll olunan lif pis xolesterinin səviyyəsini aşağı salır, bu da öz növbəsində ürək xəstəliyi riskini azaldır. Bundan əlavə, bananın tərkibindəki yüksək kalium qan təzyiqini normallaşdırmağa və insult riskini azaltmağa kömək edir.

Eyni dərəcədə əhəmiyyətli, banan sağlam həzm sistemini qorumağa kömək edir. Onlar həll olunan lif və prebiyotiklər sayəsində bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların böyüməsini stimullaşdırır, bu da mədə-bağırsaq traktının ümumi sağlamlığını yaxşılaşdırır.

Banan asanlıqla həzm oluna bilən konsistensiyasına görə qaz, ishal və ya qusma kimi mədə problemi olan insanlara da tövsiyə edilir.

Bundan əlavə, banan əla enerji mənbəyidir. Onların zəngin təbii karbohidrat tərkibi onları, xüsusən də fiziki fəaliyyətdən əvvəl sürətli enerji partlaması üçün əla seçim edir. Bananlarda olan B6 vitamini də enerji mübadiləsinin və beyin sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.

Bununla belə, bütün faydalarına baxmayaraq, banan yeməyin potensial zərərli tərəflərindən də xəbərdar olmalısınız. Bəzi insanlarda bananlara qarşı allergik reaksiyalar ola bilər, baxmayaraq ki, bu nadirdir.

Bananın, xüsusən də yetişmiş meyvələrin həddindən artıq istehlakı qan şəkərinin səviyyəsini yüksəldə bilər ki, bu da şəkərli diabet xəstələrinə tövsiyə edilmir. Həmçinin, böyrək xəstəliyi olan insanlar üçün yüksək qan kalium səviyyələri problem ola bilər, ona görə də banan qəbulunu izləmək vacibdir. Nəhayət, oliqofruktan tərkibinə görə irritabl bağırsaq sindromu olan insanlarda xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilərlər.

Bütün bunları ümumiləşdirsək, banan yalnız dadlı meyvə deyil, həm də sağlam pəhrizin vacib hissəsidir. Bədəni bir çox faydalı maddələr və enerji ilə təmin edirlər, lakin hər hansı bir məhsulda olduğu kimi, onları orta səviyyədə istehlak etmək və sağlamlığınızın fərdi xüsusiyyətlərinə diqqət yetirmək vacibdir.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 3218   Tarix: 17 may 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Arıqlamaq üçün ən yaxşı və doyumlu səhər yeməyi hansıdır? - Mütəxəssisdən AÇIQLAMA

"Arıqlamaq istəyənlər üçün ən yaxşı səhər yeməyi pendirli omlet və avokado ilə tost ola bilər". Bu barədə rusiyalı endokrinoloq və qastroenteroloq Dilyara Lebedeva "Doctor Piter" portalına müsahibəsində bildirib. Onun sözlərinə görə, bu, ən azı altı saat aclıq hiss etməməyə imka

30.03.2024 991
.

Broyler toyuqlarının bu hissələrini yeməyin

Məlumdur ki, toyuq əti qiymətli kalium, flüor, kalsium, maqnezium, natrium, yod, dəmir, həmçinin bir çox vitamin, mikro və makroelementlər mənbəyidir. Bununla belə dünya alimləri qeyd edirlər ki, quşun bəzi hissələri insan sağlamlığı üçün zərərlidir. Məsələn, toyuq boynunda zərərli maddələrin və bakteriyaları

12.05.2024 8834
.

Donuz böyrəyi köçürülən şəxs öldü

ABŞ-da dünyada ilk dəfə donuz böyrəyi köçürülən şəxs ölüb. -ın xəbərinə görə, bu barədə "CBS News" telekanalı məlumat yayıb. Genetik modifikasiya edilmiş donuz böyrəyi köçürülən 62 yaşlı kişi əməliyyatdan 2 ay sonra həyatını itirib. Massaçusets ştat hospitalından bildirilib ki, Sleyman adl

12.05.2024 810
.

Alimlər Parkinson xəstəliyinin genetik səbəbini tapıblar

Florida Dövlət Universitetinin amerikalı nevroloqları Parkinson xəstəliyinə səbəb olan genetik mutasiya aşkar ediblər. Tədqiqat The Lancet Neurology (TLN) elmi jurnalında dərc olunub. Parkinson xəstəliyi davamlı olaraq irəliləyən neyrodegenerativ hərəkət pozğunluğudur. O, hərəkətsizliyə və tez-tez demensiyay

28.04.2024 777
.

Bu dondurmalar zəhərləyir – Necə ayırd etmək olar?

Dondurma ən məşhur yay məhsullarından biridir. Lakin süddən hazırlanan bu məhsul həm də zəhərlənmə potensialı ən yüksək olan qidalar arasındadır. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, dondurmadan zəhərlənməmək üçün bir neçə sadə qaydaya əməl etmək lazımdır. Mütəxəssislər kristallaşan dondurmaları yeməmə

12.05.2024 1072
.

ÜST-dən COVID-19-la bağlı AÇIQLAMA: "İnsan ömrü azalıb"

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) COVID-19 epidemiyası nəticəsində dünyada gözlənilən orta ömür uzunluğunun təxminən iki il azaldığını açıqlayıb. Bu barədə ÜST-nin saytında açıqlama verilib. Bildirilib ki, 2019-2021-ci illərdə COVID-19 epidemiyası səbəbindən dünya üzrə orta ömür uzunluğu 1,8 il azalara

25.05.2024 482
.

Müvəqqəti korluq insulta səbəb ola bilər

Mütəxəssislər insultdan bir neçə saat əvvəl baş verən qeyri-adi əlaməti açıqlayıblar. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, insultdan əvvəl müvəqqəti korluq yaranır. Adətən bir neçə saniyədən bir neçə dəqiqəyə qədər davam edən qısamüddətli görmə itkisi müxtəlif səbəblərdən yarana bilər. Məlumdu

07.04.2024 780
.

Ölkəyə idxal olunan bəzi bioloji aktiv qida məhsullarında uyğunsuzluqlar aşkarlanıb

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) ölkəyə idxal olunan bioloji aktiv qida məhsulları üzərində nəzarət tədbirlərini davam etdirir. AQTA-dan "Report"a verilən məlumata görə, nəzarət tədbirləri çərçivəsində Agentliyin əməkdaşları tərəfindən Türkiyə və İtaliya respublikalarından ölkəmiz

25.05.2024 484
.

Həkimlərdən XƏBƏRDARLIQ: Bəzi ağartı məhsulları günəş yanıqlarını daha da ağırlaşdırır

Yay mövsümü gəldi və insanlar günəşin altında daha çox vaxt keçirməyə başlayırlar. Ancaq günəş şüalarının təsiri ilə dəri yanıqları halları da az yaşanmır. Bəziləri təbii yolla müalicə üsulu kimi ağartı məhsulları istifadə edirlər. Ancaq bu, nə dərəcədə doğru addımdır?. Həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki

09.06.2024 401