Broyler toyuqlarının bu hissələrini yeməyin

Broyler toyuqlarının bu hissələrini yeməyinMəlumdur ki, toyuq əti qiymətli kalium, flüor, kalsium, maqnezium, natrium, yod, dəmir, həmçinin bir çox vitamin, mikro və makroelementlər mənbəyidir.

Bununla belə dünya alimləri qeyd edirlər ki, quşun bəzi hissələri insan sağlamlığı üçün zərərlidir. Məsələn, toyuq boynunda zərərli maddələrin və bakteriyaların toplana biləcəyi limfa vəziləri var. Toyuq boynundan müntəzəm istifadə xərçəngə tutulma riskini artıra bilər.

Rusiyadan Azərbaycana gətirilən dondurulmuş toyuqlarda bakteriya aşkarlanıb

Toyuq bağırsaqlarında qida qalıqları və müxtəlif bakteriyalar ola bilər. Toyuğun bu hissəsinin istehlakı qanda yağ səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər.

Toyuq ayaqları orqanizmin həzm etməkdə çətinlik çəkdiyi yağlarla zəngindir. Bundan əlavə, onların tərkibində bədənə daxil olduqda insan sağlamlığına mənfi təsir göstərən hormonlar ola bilər.

Toyuq quyruğu və ya qaz quyruğu da sağlamlığa zərər verə biləcək toksin və bakteriya mənbəyi ola bilər.

həkimlər sağlamlıq risklərini minimuma endirmək üçün toyuq hissələrini seçərkən diqqətli olmağı tövsiyə edir.

Toyuğun ən faydalı hissəsi dərisiz döş ətidir. Bu hissə yüksək keyfiyyətli protein mənbəyidir və həmçinin toyuğun digər hissələri ilə müqayisədə daha az yağ ehtiva edir.

Döş ətində də daha az doymuş yağ və xolesterol var.

BiG.AZ bildirir ki, mövzu ilə bağlı Bizim.Media-ya danışan həkim Abbas Bağırov bildirib ki, broyler şəraitində, fabriklərdə yetişdirilən toyuqların qida rasionlarının qorunması və tənzimlənməsi prinsipləri bir çox hallarda pozulur:

"Çəkisinin artırılması üçün proteinli qida məhsulları ilə yemləndirilən toyuqların yem vahidi bioloji inkişaf müddətinə nəzərən düzgün hesablanmadıqda onların orqanizmində kanserogen və toksiki maddələrin miqdarı artır ki, bunun da istehlakçılara mənfi təsirləri olur. Həm xərçəng xəstəliyinin, həm də digər toxumaların zədələnməsinə zəmin yaranır.

Broylerdə quşların vaxtından əvvəl çəki alması üçün fərqli qida rasionları tətbiq olunur. Yemləmə üçün istifadə olunan proteinlər həm normadan artıq verildikdə, həmçinin optimal mühitdə saxlanılmadıqda onların təbii kimyəvi quruluşlarının pozulması baş verə bilir. Bu halda proteinli qidalar kanserogen maddələrə çevrilirlər".

"Toksinləri çox olan quş ətindən istifadə etmək təhlükəlidir"

Abbas Bağırov həmin kanserogen və ya toksiki maddələrin toyuğun bədəninin hansı nahiyəsində toplanmasından asılı olmayaraq, insanlar üçün potensial təhlükə mənbəyinə çevrildiyini qeyd edib:

"Toyuq və digər quşların yetişdirilmə müddəti optimal olsa, standartalara uyğun şəkildə normativlərə cavab versə, o zaman quş ətinin təhlükəsizliyi haqqında danışmaq olar. Bir sıra fabriklərdə yetişdirilən quşların yemlənməsi texniki- normativ sənədlərə uyğun deyil. O səbəbdən də bir çox risklər yaranır.

Qeyd etmək lazımdır ki, quşların bel nahiyəsi dərisində, arxa-quyruq hissəsində, qanad büküşlərində doymuş yağlar daha çox toplanır. Toksinləri çox olan quş ətindən istifadə etmək təlükəlidir. Hansı ki dönərxanalarda və "fast food" yeməklər hazırlanan iaşə obyektlərində çox vaxt bu amillər nəzərə alınmır, insanlar bu cür keyfiyyətsiz məhsullarla qidalandığı zaman ciddi zərərlər görürlər.
Müayinələr göstərir ki, quşlarda toksinlərin az toplandığı nahiyə döş nahiyəsidir. Çünki o nahiyədə bilavasitə qan damarlarının təchizatı zəifdir".


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 8835   Tarix: 12 may 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

2023-cü ildə 30 500 şəkərli diabet xəstəsi qeydə alınıb

2023-cü ildə həyatında ilk dəfə təyin olunmuş diaqnozla 30 500 şəkərli diabet xəstəsi qeydə alınıb. Bu barədə APA-ya Dövlət Statistika Komitəsindən məlumat verilib. Bildirilib ki, onlardan 1 044 nəfər insulindən asılı, 29 456 nəfər isə insulindən asılı olmayan şəkərli diabet xəstələridir. 2023-cü ili

19.05.2024 585
.

ÜST-dən COVID-19-la bağlı AÇIQLAMA: "İnsan ömrü azalıb"

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) COVID-19 epidemiyası nəticəsində dünyada gözlənilən orta ömür uzunluğunun təxminən iki il azaldığını açıqlayıb. Bu barədə ÜST-nin saytında açıqlama verilib. Bildirilib ki, 2019-2021-ci illərdə COVID-19 epidemiyası səbəbindən dünya üzrə orta ömür uzunluğu 1,8 il azalara

25.05.2024 482
.

Sürücülərin DİQQƏTİNƏ: İsti havada bəzi qidalardan imtina edin

İsti yay günlərində sürücülər orqanizmlərini həddindən artıq isinmədən qorumaq üçün bəzi qidalardan imtina etməlidir. Bu barədə rusiyalı dietoloq və terapevt Antonina Savolyuk bildirib. Onun sözlərinə görə, bədən temperaturunu kəskin artıran qidalar var. "Bunlar ilk növbədə, yüksək zülallı qidalardır

15.06.2024 256
.

Donuz böyrəyi köçürülən şəxs öldü

ABŞ-da dünyada ilk dəfə donuz böyrəyi köçürülən şəxs ölüb. -ın xəbərinə görə, bu barədə "CBS News" telekanalı məlumat yayıb. Genetik modifikasiya edilmiş donuz böyrəyi köçürülən 62 yaşlı kişi əməliyyatdan 2 ay sonra həyatını itirib. Massaçusets ştat hospitalından bildirilib ki, Sleyman adl

12.05.2024 810
.

"Fastfood" yaddaş üçün ciddi təhlükədir

"Fastfood" və un məhsulları yemək yaddaşı zəiflədir". Bu barədə Moskva Dövlət Universitetinin Fundamental Tibb fakültəsinin baş elmi işçisi Zuxra Pavlova danışıb. Onun fikrincə, yeniyetməlik dövründə həddindən artıq "zibil" yesəniz, yaddaşla bağlı problemləri aradan qaldırma

21.04.2024 666
.

Sarıkök Alzheymeri müalicə edir?

İtaliyanın Kalabriya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, kurkumin tərkibli nanohissəciklər siçanlarda neyrodegenerativ xəstəliklərin (Alzheymer və Parkinson) simptomlarını azalda bilər. Kurkumin sarıkökə daxil olan maddə və pəhriz əlavəsidir. Mürəkkəb bir sıra bioloji xüsusiyyətlərə malikdir

08.06.2024 347
.

Ürəkdən ölənlər siyahısında niyə ikinciyik? - Həkim AÇIQLADI

Bir neçə gündür ki, sosial şəbəkələrdə Azərbaycanda ölüm statistikasına görə ürək-damar xəstəliklərinin ön planda olması məsələsi müzakirə olunur. xəbər verir ki, yayılan məlumatlarla bağlı Milli Məclisin deputatı, tanınmış ürək-damar cərrahı Rəşad Mahmudov danışıb. R.Mahmudov "World Statistics"

02.06.2024 523
.

Arıçılıqda xəstəliklərin yayılma səbəbləri nə ilə bağlıdır?

Son vaxtlar arılar arasında müxtəlif yoluxucu xəstəliklər yayılıb. Fermerlər bildiriblər ki, bu il arı xəstəliklərinin daha geniş yayılmasının səbəbi əsasən iqlim dəyişkənliyidir. Ancaq arı ailələrinin məhv olmasının başqa səbəbləri də var. Belə ki, yeni fermerlər tərəfindən gətirilən arı koloniyalar

09.06.2024 291
.

COVID-19-dan sağ qalanların 64 faizinin vəziyyəti bir il ərzində pisləşir – ARAŞDIRMA

San-Fransiskodakı Kaliforniya Universitetinin tədqiqatçıları ağır formada COVID-19-dan sağ çıxan insanların üçdə ikisinin bir ildən sonra sağlamlığının pisləşdiyini müəyyən edən bir araşdırma aparıblar. xarici mediaya istinadən bildirir ki, "Critical Care Medicine" jurnalında dərc edilən araşdırmay

05.05.2024 811