Kök şirəsinin 7 FAYDASI
Kök faydalı tərəvəzdir, sağlamlığa və tonusa yaxşı təsir göstərir. Kökün özü kimi şirəsi də cana xeyli faydalıdır.
Medicina.az kök şirəsinin 7 faydasını təqdim edir:
Kök şirəsi gözlər üçün xeyirlidir və gecə vaxtı görməni yaxşılaşdırır. Bu, kökün tərkibindəki lyütein, beta-karotin və lyüsinin miqdarı ilə bağlıdır. Bu tərəvəz növü həm də görməni yaxşılaşdıran "A" vitamini ilə zəngindir - onun tərkibində orqanizm üçün vacib olan gündəlik vitamin normasının 40 faizi olur.
Kök şirəsi qocalma prosesini yavaşıdır
Aşkar olunub ki, müntəzəm olaraq kök şirəsi içmək qocalmanın görünən təzahürlərinin əmələ gəlməsini yavaşıdır. Səbəb - bu tərəvəz antioksidantlarla zəngindir, ona görə də o, hüceyrələrin bərpa olunmasına kömək edir, dərini daha elastik və yumşaq saxlayır.
Ürək xəstəlikləri riskini azaldır
Kök şirəsindən istifadə ürək xəstəlikləri riskini azaldır. Bir tərəfdən bu, immun siteminin güclənməsi, digər tərəfdən isə orqanizmdə xolesterinin səviyyəsinin aşağı düşməsi ilə bağlıdır. Əslində kök - elə bir tərəvəzdir ki, tərkibində zərərli yağlar yoxdur. Ona görə də o, ürək-damar sisteminin fəallığını yaxşılaşdıran pəhrizlərdə tövsiyyə olunur.
Detoksikasiya müalicəsində ideal vasitədir
Məyyən müddətdən-müddətə orqanizmdə cəmlənmiş toksinlərin kənar edilməsi üçün orqanizmin detoksikasiyası tövsiyyə olunur. Bu, sərbəst radikallarla mübarizədə orqanizmə kömək edir. Bu radikallar yorğunluğa, baş ağrılarına və dəri problemlərinə səbəb olur. Kök şirəsi tərkibindəki vitaminlərin və mineralların sayəsində, bu tip pəhrizlər üçün ideal vasitədir.
Dişlər və damaq üçün faydalıdır
Kök şirəsindən istifadə ağız boşluğunun sağlamlığı və onun gigiyenası üçün çox faydalıdır. Tədqiqatlar göstərir ki, kök şirəsi damağın və dişlərin səthini təmizləyir və bu yolla dişlərdə "diş daşı"nın cəmlənməsinin qarşısını alır.
Beyinin fəaliyyətini stimullaşdrır
Kök vitaminlərlə, minerallarla və kletçatka ilə zəngindir. Bu komponentlər orqanizmi fəallaşdırır və tonusu qaldırır, qan dövranını stimullaşdırır və bununla da qanın beyinə axınını artırır. Bu, daha yüngül konsentrasiyaya və yaxşı assosiativ düşünməyə gətirib çıxardır.
Mədə üçün də faydalıdır
Yenə də zəngin tərkibinə görə, kök mədə üçün sağlam pəhrizdə tövsiyə olunur. Kök şirəsi köp əmələ gəlməsinin qarşısını alır və peristaltikanı (peristaltika - qidanı qarışdıran və hərəkət etdirən mədə və bağırsaqların hərəkətidir) yaxşılaşdırır.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 2225 Tarix: 09 dekabr 2022
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq
Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc
30.11.2025 372 Şirniyyat sizi kökəldir?
Artıq çəki almağımıza səbəb olan amillərdən biri də şirniyyatdır. Axşam.az xəbər verir ki, bəziləri gün ərzində şirniyyat yemədən dayana bilmirlər. Bu bəzən xəstəlik də ola bilir. Bunun üçün şirniyyat həvəsinin nədən yarandığını öyrənmək üçün əvvəlcə həkimə müraciət etməyiniz məsləhətdir. Əks halda şirniyya
09.12.2025 597 Musiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat
Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə
05.12.2025 429 Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər
Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər
29.11.2025 314 Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı
Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stress hissini gücləndirir. Həkimin sözlərinə görə bağırsaq və beyin arasında sıx əlaq
06.12.2025 380 Sinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq
Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatdan sonra on il ərzində qadınların təxminən 10%-i xərçəngin təkrarlanması ilə qarşılaşır
07.12.2025 372 Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir
Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə
03.12.2025 667 Hicama haqqında nələri bilirik?
Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu
30.11.2025 9178 Xərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. BİG.AZ xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır
28.11.2025 645