Bu növ ÇÖRƏKLƏR FAYDALIDIR
Çörək Azərbaycan masasının ayrılmaz hissəsidir. Hər gün milyonlarla insanın qida rasionunda özünə yer tapan bu məhsulun tərkibi və hazırlanma üsulu onun insan sağlamlığına göstərdiyi təsiri müəyyən edir.
BAKU.WS xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün seçilmiş çörək təkcə doyurucu qida deyil, həm də bədənin enerji ehtiyacını qarşılayan, həzmə yardımçı olan və bir sıra xroniki xəstəliklərin qarşısını alan mühüm qida mənbəyidir.
Tam buğda çörəyi bütün taxılın (kəpək, dən və rüşeym hissələri daxil olmaqla) üyüdülməsi ilə hazırlanır. Bu isə onu lif, B vitaminləri, dəmir və maqneziumla zəngin edir. Qan şəkərinin tənzimlənməsinə kömək edir, ürək-damar sağlamlığını qoruyur və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
Çovdar unu ilə hazırlanan çörək liflərlə zəngindir və bağırsaq sisteminə müsbət təsir göstərir. Qanda şəkərin səviyyəsini sabit saxlayır, xolesterolu salmağa yardım edir. Eyni zamanda uzunmüddətli toxluq hissi verərək artıq yeməyin qarşısını alır.
Qlutenə qarşı həssaslığı olan şəxslər üçün uyğun olan qarabaşaq çörəyi yüksək zülal, dəmir, maqnezium və B vitaminləri ilə zəngindir. Bu çörək maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, ürək sağlamlığını dəstəkləyir və immun sistemini gücləndirir.
Ən qədim buğda növlərindən olan vələmir az qluten tərkibli olması ilə fərqlənir. Bu çörək antioksidantlarla və faydalı zülallarla zəngindir. Həssas orqanizmə malik insanlar üçün faydalı hesab olunur.
Yulaf çörəyi beta-qlükan adlı faydalı liflərlə zəngindir. Bu maddə immuniteti gücləndirir, xolesterolu azaldır və çəkinin nəzarətdə saxlanmasına kömək edir. Arpa çörəyi isə qan şəkərinin sabit qalmasına dəstək verir, enerji verir və bağırsaq fəaliyyətini tənzimləyir.
Cücərmiş taxıldan hazırlanan çörəklər vitamin və minerallarla zəngin olur. Cücərmə prosesi zamanı bəzi faydalı maddələr aktivləşir, bu isə çörəyi daha faydalı edir. Sourdough (turşmaya) çörəyi fermentasiya yolu ilə hazırlandığı üçün faydalı bakteriyalarla zəngindir. Bu, bağırsaq mikroflorasına müsbət təsir göstərir, eyni zamanda aşağı glikemik indeksə sahibdir.
Kətan toxumu omeqa-3 yağ turşuları və antioksidantlarla zəngindir. Bu çörək ürək sağlamlığı üçün faydalıdır, bağırsaq fəaliyyətini yaxşılaşdırır və orqanizmdə iltihabı azaldır.
Qarğıdalı çörəyi gluten qəbul edə bilməyənlər üçün alternativ sayılır. Tərkibindəki B vitaminləri və enerji verən maddələr sayəsində sağlamlıq baxımından faydalıdır.
Dietoloqlar çörək alarkən onun etiketinə və tərkibinə diqqət etməyi tövsiyə edirlər. "100% tam buğda", "çovdar unu", "cücərmiş taxıl" kimi ifadələr çörəyin keyfiyyətli olduğunu göstərən əlamətlərdir. Əks halda, tərkibində ağ un, şəkər, trans yağlar və süni qatqılar olan çörəklərdən uzaq durmaq məsləhətdir.
Düzgün seçilmiş çörək həm qidalanmanı balanslaşdırır, həm də ümumi sağlamlığa dəstək verir. Hər kəsin orqanizmi fərqli olduğuna görə, ən uyğun çörək növünü seçmək üçün qidalanma üzrə mütəxəssislə məsləhətləşmək faydalıdır.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
"Delta"dan sonra yeni mutasiya daha sürətlə yayılır
Cənubi Afrika tədqiqatçıları yeni koronavirus variantının aşkarlandığını açıqlayıblar. Alimlər 2021-ci ilin may ayında C.1.2 adlı bir mutasiya aşkarladıqlarını açıqlasalar da, bu variantın ilk dəfə Uhanda aşkar edilən COVID-19-dan daha çox fərqləndiyini bildiriliblər. -a istinadən xəbər verir ki, Cənub
30.08.2021 1188 "Qarpızın yağlı yeməkdən sonra yeyilməsi düzgün deyil" - HƏKİM
Adətən hər yayda bu mövsüm üçün xarakterik olan hadisələr müşahidə edilir. Qarpızdan zəhərlənmələr, ilan, həşərat sancmaları və sair. Bu il də bədbəxt hadisələrsiz ötüşmədi. Öncə qeyd edək ki, rəsmi məlumatlarda bu vaxta kimi qarpızla bağlı zəhərlənmə hallarının olmadığı iddia edilir. Yayın ən çox sərinləşdiric
22.08.2021 1038 Saç tökülməsi sizi qorxutmasın - ÇARƏ TAPILDI
Saçlarınızın tökülməsi sizi narahat edir? "BLACK SERUM" saç losyonu ilə bunun qarşısını almaq indin daha rahatdır. - Saç tökülməsinin qarşısını alır. - Yeni tüklər əmələ gətirir. - Saçlar daha tez uzanır. - Saçda kəpəyin qarşısını alır. - Saç yağlığını aradan qaldırır. - Saç tökülm
08.09.2021 598 Baş ağrılarının ƏSL SƏBƏBİ BU İMİŞ - Məşhur həkim AÇIQLADI
Keçmişdə yaşanan xəsarətlər kəskin baş ağrısının ən çox yayılmış səbəbləridir. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Osteopat Vladimir Jivotov "Moskva danışır" radiostansiyasına müsahibəsində açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, bütün məsələ diaqnozu çətin olan sümüklərin mikro yerdəyişməsidir
31.08.2021 1662 "Soyuqdəymə ilə özünüzü aldatmayın!" - Məşhur həkimdən XƏBƏRDARLIQ - VİDEO
Hazırda pandemiya dövründə olduğumuzu, müxtəlif virusların yayıldığını nəzərə alaraq, bədənimizi hər zaman "hücumlara" hazır etməliyik. Son müddət Azərbaycanda da koronavirusa yoluxma və "COVİD-19"dan ölüm sayının kəskin artdığını, yeni ştamların yayıldığını görürük və bu səbədə
09.09.2021 1723 İsti havalarda orqanizminizi bunlarla qoruyun
Havaların çox isti keçməsi bir çoxlarının səhhətində problemlər yaradır. Yüksək temperatur metabolizmdə dəyişikliyə səbəb olur. Xroniki xəstəliyi olanlar, uşaqlar və yaşlılar isti havada xüsusi qulluq tələb edir. İsti hava ürək, sinir xəstəliklərinin artmasına gətirib çıxarır. İsti havada bədən temperatur
15.08.2021 1261 Dünyanın ən məşhur dietoloqlarının tarixə düşən pəhrizləri
Məşhur dietoloq Pol Breq deyirdi ki, ömrü uzatmağın ən yaxşı yolu onu qısaltmamaqdır. O, hesab edirdi ki, ömrü qısaldan və xəstəliklərin yaranmasına səbəb olan başlıca amil qeyri-sağlam qidalanmadır. -a istinadən bu yazıda oxucuları dünyanın populyar dietoloqlarının pəhrizləri ilə tanış edir. Anri Şeno
20.08.2021 1329 Ölüm riskini 17 faiz azaldan TƏBİİ MÖCÜZƏ
Macarıstanın Zemmelvels (Semmelweis) Universiteti bu günə qədər reallaşdırılan ən geniş qəhvə araşdırması aparıb. 11 il boyu 468 min 629 adamın qəhvə istehlakı ilə sağlıq problemləri arasındakı əlaqə araşdırılıb. Nəticəsinə gəlinib ki, qəhvə ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli ölçüdə azaldır. Araşdırmay
05.09.2021 1101 Xərçəngə qarşı hər gün yeyilməli 8 QİDA
Onkoloqlar xərçəng riskini azaltmaq üçün hər gün yeyilməli olan super təsirli 8 qidanı açıqlayıblar. -a stinadən xəbər verir ki, bu qidalar şiş hüceyrələrinin aktivləşməsinin qarşısını alır. 1. Sarımsaq. Elmi tədqiqatlar göstərib ki, müntəzəm sarımsaq yemək mədə-bağırsaq xərçəngini 12% azaldır. Sarımsağ
11.08.2021 1542