Arıqlamağın qeyri-adi üsulu açıqlandı
Acı qidalar tərkibində olan və yağ qatının yandırılmasını təşviq edən xüsusi maddələr sayəsində arıqlamağa kömək edir.
Oxu.Az-ın Gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı mütəxəssis Olqa Tarasova bildirib.
"Bütün arıqlayanlar acı qidaların artıq kiloqramların aktiv şəkildə itirilməsini stimullaşdırdığını eşidiblər. Bibər və bəzi digər acı qidalarda kapsaisin adlı maddə var. O, yağ yığımlarına aktiv təsir göstərir, onların yanmasını və nəticədə itirilməsini təşviq edir. Həmçinin kapsaisin mədə şirəsinin ifrazını stimullaşdıraraq həzm sisteminin işini yaxşılaşdırır və maddələr mübadiləsini sürətləndirir ki, bu da incə bədən üçün faydalıdır", - həkim bildirib.
Bundan əlavə, o qeyd edib ki, acı qidalar qan dövranını və immuniteti yaxşılaşdırır:
"Orqanizmə daxil olduqda, acı qida bizi daxildən istiləşdirir. Nəticədə qan daha sürətlə hərəkət edir və damar divarları genişlənərək təzyiqi normallaşdırır. Yandırıcı qida, həmçinin bizi daha enerjili, daha şən və məhsuldar edən adrenalin ifrazını təşviq edir. Bütün növ acı bibərlərdə insan sağlamlığına ən faydalı şəkildə təsir edən böyük miqdarda vitaminlər və minerallar var. Acı qida damar divarlarına da kömək edir: A və C vitaminləri onları möhkəmləndirir", - həkim qeyd edib.
Lakin qastroezofageal reflüks xəstəliyi, ürəkbulanma, qastrit, mədə xorası və digər iltihabi bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər, həmçinin psoriaz, ekzema, hemofiliya kimi xəstəliklərdən əziyyət çəkənlər acı qidalardan çəkinməlidirlər.
"Çili bibərinin əsas komponenti olan kapsaisin selikli qişanın iltihabını ağırlaşdıra və turşuluq səviyyəsini artıra bilər ki, bu da vəziyyətin pisləşməsinə səbəb ola bilər. Kolit və Kron xəstəliyi zamanı acı qidalar da iltihabi prosesləri gücləndirə və simptomları ağırlaşdıra bilər. Bundan əlavə, acı qidaların qəbulu allergik reaksiyalara və ya onlara bənzər simptomlara səbəb ola bilər", - həkim yekunlaşdırıb.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Sinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq
Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatdan sonra on il ərzində qadınların təxminən 10%-i xərçəngin təkrarlanması ilə qarşılaşır
07.12.2025 366 Həkimlər həyəcan təbili çalır: Malyariyaya qarşı mübarizə dalana dirənib
Uzun illərin nailiyyətlərini məhv edə və səhiyyə sistemlərini həddindən artıq yükləyə biləcək genişmiqyaslı epidemiya təhlükəsi realdır. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) xəbərdarlıq edir ki, malyariyaya qarşı qlobal mübarizə iqlim dəyişikliyi, parazitlərin dərmanlar
05.12.2025 478 Çox dil bilənlərin beyni daha gec yaşlanır
27 Avropa ölkəsində aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, ən azı iki dil bilən insanların beyni daha gec yaşlanır. Axşam.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırmaya 86 min nəfər qatılıb və məlum olub ki, çoxdilli insanlarda beyin yaşlanması prosesi xeyli ləng gedir. Mütəxəssislər bildirirlə
03.12.2025 472 Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir
Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə
03.12.2025 662 Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30.11.2025 342 Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər
Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər
29.11.2025 314 Çox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
03.12.2025 495 Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28.11.2025 502 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 557