Arıqlamağın qeyri-adi üsulu açıqlandı
Acı qidalar tərkibində olan və yağ qatının yandırılmasını təşviq edən xüsusi maddələr sayəsində arıqlamağa kömək edir.
Oxu.Az-ın Gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı mütəxəssis Olqa Tarasova bildirib.
"Bütün arıqlayanlar acı qidaların artıq kiloqramların aktiv şəkildə itirilməsini stimullaşdırdığını eşidiblər. Bibər və bəzi digər acı qidalarda kapsaisin adlı maddə var. O, yağ yığımlarına aktiv təsir göstərir, onların yanmasını və nəticədə itirilməsini təşviq edir. Həmçinin kapsaisin mədə şirəsinin ifrazını stimullaşdıraraq həzm sisteminin işini yaxşılaşdırır və maddələr mübadiləsini sürətləndirir ki, bu da incə bədən üçün faydalıdır", - həkim bildirib.
Bundan əlavə, o qeyd edib ki, acı qidalar qan dövranını və immuniteti yaxşılaşdırır:
"Orqanizmə daxil olduqda, acı qida bizi daxildən istiləşdirir. Nəticədə qan daha sürətlə hərəkət edir və damar divarları genişlənərək təzyiqi normallaşdırır. Yandırıcı qida, həmçinin bizi daha enerjili, daha şən və məhsuldar edən adrenalin ifrazını təşviq edir. Bütün növ acı bibərlərdə insan sağlamlığına ən faydalı şəkildə təsir edən böyük miqdarda vitaminlər və minerallar var. Acı qida damar divarlarına da kömək edir: A və C vitaminləri onları möhkəmləndirir", - həkim qeyd edib.
Lakin qastroezofageal reflüks xəstəliyi, ürəkbulanma, qastrit, mədə xorası və digər iltihabi bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər, həmçinin psoriaz, ekzema, hemofiliya kimi xəstəliklərdən əziyyət çəkənlər acı qidalardan çəkinməlidirlər.
"Çili bibərinin əsas komponenti olan kapsaisin selikli qişanın iltihabını ağırlaşdıra və turşuluq səviyyəsini artıra bilər ki, bu da vəziyyətin pisləşməsinə səbəb ola bilər. Kolit və Kron xəstəliyi zamanı acı qidalar da iltihabi prosesləri gücləndirə və simptomları ağırlaşdıra bilər. Bundan əlavə, acı qidaların qəbulu allergik reaksiyalara və ya onlara bənzər simptomlara səbəb ola bilər", - həkim yekunlaşdırıb.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28.11.2025 428 Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
02.12.2025 331 Övlad sahibi olmaq üçün effektiv müalicə hansıdır?
Baku TV-nin "Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Proqramın budəfəki buraxılışında süni mayalanma və kök hüceyrə terapiyası müzakirə edilib. Sonsuzluğun səbəbləri hansılardır? Sonsuzluğa daha çox kişilərdə, yoxsa qadınlarda rast gəlinir? Menopauzadan sonra hamilə qalmaq mümkündürmü
15.11.2025 518 Bu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
23.11.2025 665 Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
01.12.2025 390 Biz yatarkən beynimizdə nə baş verir?
İnsanlar həyatın demək olar ki, üçdə birini yatırlar. Lakin bu zaman beyində nələrin baş verdiyi haqda ümumi qəbul edilən bir nəzəriyyə yoxdur. Axşam.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, biz yatmadığımız zaman sinir hüceyrələri daim həyəcan içərisindədir və biri-birinə siqnallar verir. Bərpa
16.11.2025 674 Hər gün yerkökü yesəniz, nə olar?
Payız-qışda ən çox alınan tərəvəzlərdən biri də yerköküdür. "Qafqazinfo"nun məlumatına görə, vitamin və minerallarla zəngin olan yerkökü bir çox orqanlar üçün faydalıdır, xəstəliklərlə mübarizədə böyük rola malikdir. Təbii vitamin mənbəyi sayılan yerkökü qaraciyərə çox müsbət təsir göstərir
14.11.2025 795 Beynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul
Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. BİG.AZ xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa
17.11.2025 1474 Xərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. BİG.AZ xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır
28.11.2025 567