Yaşıl banan xərçəngə yoluxmanın qarşısını alır

Yaşıl banan xərçəngə yoluxmanın qarşısını alırBananlar yuxarı həzm sistemi xərçəngi riskini azalda və ümumilikdə onkoloji xəstəliklərin qarşısının alınmasına kömək edə bilər.

Lent.az xarici mətbuata istinadla bildirir ki, lakin burada bir nüans var, bananlar yaşıl olmalıdır.

Yaşıl bananlar niyə belə faydalıdır?

Bu meyvələrdə olan davamlı nişasta unikal lif növüdür; o, nazik bağırsaqda həzm olunmur, əksinə, yoğun bağırsağa keçir, burada fermentasiya olunur və faydalı bakteriyaları qidalandırır. Bu fermentasiya prosesi qısa zəncirli yağ turşuları, o cümlədən butirat istehsal edir ki, alimlərə görə, bu maddələr şişlərin böyüməsinin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır.

Davamlı nişasta həmçinin bağırsaq bakteriyalarının öd turşularını necə emal etməsini dəyişə bilər ki, nəticədə DNT-yə zərər verən və xərçəngi təşviq edən öd turşularının səviyyəsi azalır.

Araşdırmanın detalları

Tədqiqat iştirakçılarına təsadüfi qaydada üç müalicə üsulundan biri təyin olunub: gündəlik 600 milliqram aspirin, 30 qram davamlı nişasta. Onlar bu müalicələri iki il ərzində qəbul ediblər və nə iştirakçılar, nə də tədqiqatçılar kimin nə qəbul etdiyini bilməyib (ikiqat kor üsul).

Linç sindromu nədir?

Linç sindromu irsi xəstəlikdir və xeyli sayda xərçəng növünün riskini artırır; təxminən hər 300 nəfərdən birində rast gəlinir. Bu sindromdan əziyyət çəkənlərin 80 faizə qədəri həyatları boyu kolorektal (yoğun bağırsaq) xərçənginə tutulma riski daşıyır. Bundan əlavə, onlarda uşaqlıq, yumurtalıq və digər xərçəng növlərinin də riski artır.

İlk illərdə qruplar arasında xərçəng göstəricilərində ciddi fərqlər müşahidə olunmasa da, epidemioloji məlumatlar aspirinin profilaktik təsirinin daha sonra özünü göstərə biləcəyini göstərirdi. Bəzi iştirakçılar 20 ilə qədər müşahidə edilib.

Uzunmüddətli nəticələr gözlənilməz olub. Davamlı nişasta yoğun bağırsaq xərçənginin göstəricilərini azaltmasa da, Linç sindromu ilə bağlı digər xərçəng növlərinin riskini 50%-dən çox azaldıb.

Xüsusilə, yuxarı həzm sistemi, qida borusu, mədə, öd yolları və mədəaltı vəz xərçəngi üzrə qoruyucu təsir daha qabarıq olub. Davamlı nişasta qəbul edən 463 iştirakçıdan cəmi 5 nəfərdə yuxarı həzm sistemi xərçəngi aşkarlanıb, plasebo qəbul edən 455 iştirakçıdan isə 21 nəfərdə bu xərçəng qeydə alınıb.

Nyukasl Universitetindən professor, qidalanma üzrə ekspert Con Maters bu nəticələrin əhəmiyyətini vurğulayıb. Tədqiqat eyni zamanda aspirinin də faydasını təsdiqləyib. Aspirin qəbul edən iştirakçılarda yoğun bağırsaq xərçəngi riski 50 faiz azalıb.

Davamlı nişastanın digər üstünlükləri arasında uzun müddətli toxluq hissi, qəbizliyin müalicəsi və profilaktikası, xolesterin səviyyəsinin azalması, yoğun bağırsaq xərçəngi riskinin azalması və digər liflərə nisbətən daha az qaz əmələ gətirməsi var; çünki davamlı nişasta yavaş fermentasiya olunur.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 715   Tarix: 15 iyun 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti

07.12.2025 312
.

COVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri

COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad

30.11.2025 351
.

Arıqladıqdan sonra çəki saxlamağın əsas yolları AÇIQLANDI

RusiyaNI Seçenov Universitetində piylənmənin müalicəsinə yanaşmanı dəyişə biləcək və arıqladıqdan sonra nəticəni qorumağa yardım edəcək genişmiqyaslı tədqiqat işlərinə başlanıb. -in məlumatına görə, mikrobiota, yuxu və fiziki aktivliyin öyrənilməsini əhatə edən yeni layihələr barədə Rusiya Elmlər Akademiyasını

12.12.2025 345
.

Bu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər

Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"

13.12.2025 175
.

Həkimlər həyəcan təbili çalır: Malyariyaya qarşı mübarizə dalana dirənib

Uzun illərin nailiyyətlərini məhv edə və səhiyyə sistemlərini həddindən artıq yükləyə biləcək genişmiqyaslı epidemiya təhlükəsi realdır. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) xəbərdarlıq edir ki, malyariyaya qarşı qlobal mübarizə iqlim dəyişikliyi, parazitlərin dərmanlar

05.12.2025 406
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

03.12.2025 426
.

Ölüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF

Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind

26.11.2025 535
.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28.11.2025 498
.

Şirniyyat sizi kökəldir?

Artıq çəki almağımıza səbəb olan amillərdən biri də şirniyyatdır. Axşam.az xəbər verir ki, bəziləri gün ərzində şirniyyat yemədən dayana bilmirlər. Bu bəzən xəstəlik də ola bilir. Bunun üçün şirniyyat həvəsinin nədən yarandığını öyrənmək üçün əvvəlcə həkimə müraciət etməyiniz məsləhətdir. Əks halda şirniyya

09.12.2025 519
.

TOP MP3