Kivinin faydası
Kivi çox "cavan" giləmeyvədir. Bizə Yeni Zelandiyadan "gələn" kivi XIX əsrdən tanınır.
Bu möcüzəli giləmeyvə müxtəlif vitamin və mikroelementlərlə olduqca zəngindir. Mütəxəssislərin fikirlərinə görə məhz kivi C vitaminin miqdarına görə bütün sitrus meyvələri arasında birinci yer tutur. Bundan əlavə kividə B2, B3, B9 (fol turşusu), B6, A, E, PP vitaminləri, maqnezium, kalium, dəmir, fosfor, yod, mis, sink və s. mikroelementlər var.
Zəngin vitamin-mineral tərkibi ilə yanaşı, kivi azkalorili giləmeyvədir. Bu səbəbdən kivi diyetik qidalar sırasına daxildir. Öz çəkisindən narazı olan və ya çəkisini azaldmağa çalışan insanlar fikirləşmədən bu meyvəni qəbul edə bilərlər. Kivi orqanizmdə olan piyləri əridir.
Kivi insanın immun sitemini möhkəmləndirir, orqanizmin müdafiə və bərpa funksiyalarını gücləndirir, orqanizmin streslərə qarşı davamiyyətini yüksəldir. Həkimlərin fikirlərinə görə, kivi onkoloji xəstəliklərinin profilaktikasında böyük rol oynayır.
Kivi ürək-damar sistemi üçün çox faydalıdır. Tərkibində kalium və maqnezium mikroelementlərinin olduğuna görə kivi arterial təzyigini normallaşdırır. Bundan əlavə bu giləmeyvə damarların və kapilyarların divarlarını möhkəmləndirir və damarlarda trombların əmələ gəlməsinə mane olur, orqanizmi ziyanlı xolesterindən azad edir.
Əgər siz qida qəbul etdikdən sonra mədənizdə ağırlıq, qıcqırmanı hiss edirsizsə, kividən istifadə edin. Kivi orqanizm tərəfindən ət xörəklərin mənimsənilməsinə çox yaxşı kömək edir. Bu səbəbdən xarici mətbəxlərdə kivi ət və balıq xörəklərin hazırlanmasında daim istifadə olunur.
Orqanizmi artıq duzlardan azad edə bilən kivi böyrəklərdə daşların əmələ gəlməsinə mane olur və böyrək daşı xəstəliyinin ən yaxşı profilaktik vasitələrdən biri sayılır.
Kivi müxtəlif kosmetoloji maskaların tərkibinə daxildir. Belə maskaların istifadəsindən sonra dəri daha yumşaq, parlaq və hamar görünür, cavanlaşır və dartılır.
Bütün bu gözəl xüsusiyyətlərinə baxmayaraq kivi güclü allergik reaksiyalara səbəb ola bilən giləmeyvədir. Bu səbəbdən allergik xəstəlikləri olan insanlar və 5 yaşına qədər olan uşaqlar bu meyvəni qəbul etməməlidir.
Kivi ilə kosmetik maskalar
- 1 dənə kivi təmizlənir və blenderdə əzilir. 1 xörək qaşıq yulaf yarması və 1 çay qaşığı bal əlavə olunur. Maska yaxşı qarışdırılır və təmiz üz dərisinə 15 dəq. çəkilir.
- 1 dənə kivi təmizlənir və blenderdə əzilir. 1 xörək qaşığı xama və ½ çay qaşığı ərik yağı əlavə olunur. Maska təmiz dəriyə çəkilir və 20 dəq. sonra ilıq su ilə yuyulur.
1 dənə kivi və ½ banan çəngəllə əzilir, 1 xörək qaşığı kəsmik və 1 xörək qaşığı zeytun yağı əlavə olunur. Maska 20 dəq. sonra ilıq su ilə yuyulur.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1266 Tarix: 20 dekabr 2022
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Xərçəngin ilkin mərhələdə əsas əlamətləri
Xərçəng əlamətləri şişin növündən və onun yerindən asılıdır. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın Terapiya və Profilaktik Təbabət üzrə Milli Tibbi Tədqiqat Mərkəzinin direktoru, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki Oksana Drapkina "Doktor Piter" nəşri ilə söhbətində danışıb. Həkim xərçəngi
08.12.2024 7500 Azərbaycanda qeydiyyatda olan İİV xəstələrinin sayı açıqlanıb
1987-ci ildən 2024-cü ilin II rübünün sonunadək Azərbaycanda 10 min 108 İİV (İnsanın immunçatışmazlığı virusu) xəstəsi rəsmi qeydiyyata alınıb. "Report" xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Respublika QİÇS-lə Mübarizə Mərkəzinin direktoru Famil Məmmədov deyib. Onun sözlərinə görə, onlarda
01.12.2024 569 Çayxorlara pis xəbər: Belə içirsinizsə, sağlamlığınız riskdədir
Çaya həddən artıq bağlı olanlar üçün çay sadəcə sevimli bir içki deyil, gündəlik həyatın vazkeçilməz parçasıdır. Onlar üçün çaysız səhərə başlamaq mümkün deyil, günorta çayı işinin bir hissəsi kimi görünür, axşam çayı isə rahatlamağın ən gözəl yoludur. Bu vəziyyət sevgi ilə alışqanlıq arasındakı inc
11.12.2024 803 Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
08.12.2024 783 Səhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır
Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər. "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlər
09.12.2024 894 Canan Karatay: Qaşıq dolusu zəhər yeyirik
Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağlam yağlardan istifadə etməyi tövsiyə edib. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər veri
15.12.2024 803 Yoqa hansı xəstəliklərdə əks-göstərişdir?
Yoqa dayaq-hərəkət sistemi xəstəlikləri olan insanlara, məsələn, artrit və osteoxondroz zamanı əks göstərişdir. bu barədə -ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı cərrah, travmatoloq-ortoped Aleksey Afanasyev bildirib ki, əgər yoqa ilə məşğul olmağa qərar vermisinizsə, travmatoloq-ortopedlə məsləhətləşmə
30.11.2024 543 Gün ərzində nə qədər enerji içkisi içmək olar? - Həkim açıqladı
"Gün ərzində cəmi 250 ml enerji içkisi içmək olar". BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı rusiyalı mütəxəssis, qastroenteroloq Sofiya Kardaşova açıqlamalar verib. "Gündə 250 ml-dən çox olmayaraq enerji içkisinin qəbulu məqbuldur. Bundan əlavə, heç bir halda enerji içkilər
22.12.2024 267 Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...
Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə
01.12.2024 927