D vitaminini dərmansız qaldırmağın yolu

D vitaminini dərmansız qaldırmağın yoluQışda orqanizmdə D vitamini kəskin düşür.

Nutrisoloq Yelena Voskresenksaya D vitamin çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün dərmansız yüksəltməyin yollarını açıqlayıb.

BiG.AZ medicina.az-a istinadla xəbər verir ki, D vitamini sümüklərin əriməsi və xərçəngə qarşı ən vacib vitamindir.

"Orqanizmdə 90% D vitamini ultrabənövşəyi şüalardan yaranır. Ona görə də mart ayından günün hansı saatında günəş işığı və istiliyi varsa, dərhal qısa qol və boynu açıq geyimdə 20 dəqiqə gün altında gəzişmək, əyləşmək lazımdır.

Ultrabənövşəyi şüaları ərzaqlar, tərəvəzlər və heyvanlar da mənimsəyir. Ona görə biz bu vitamini bəzi qidalardan da ala bilərik.

Ən çox D vitamini yağlı, dəniz okean balıqlarında - qızılbalıq, losos, seled, skumbriya, sardina, treska qaraciyəri, kürü, krevet və s. -dədir.

Meşədə gün altında yetişən meşə giləmeyvələri və göbələyi də D mənbəyidir.

Supermarketdə satılan göbələklərdə bu vitamin yoxdur.

Eləcə də yumurta, qaraciyər, kərə yağı, keçi südü, yaxşı pendir, kəsmik əla mənbədir. Bu qidaları gün ərzində daha çox yeyin"- deyə həkim bildirib.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1454   Tarix: 19 dekabr 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir

Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra

10.12.2024 935
.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25.11.2024 1471
.

Ömrü 10 il azaldan yeməyin adı açıqlanıb

Dünyada sağlam qidalanma ilə bağlı yeni narahatedici məlumatlar ortaya çıxıb. xəbər verir ki, araşdırmaçılar insanın ömrünü qısalda biləcək bir yeməyi müəyyənləşdiriblər. Beynəlxalq tibb jurnalında dərc olunmuş elmi araşdırmaya əsasən, qızardılmış toyuğun tez-tez istifadəsi ömrü 10 il azalda bilər. Araşdırm

17.12.2024 3624
.

Az miqdarda alkoqolun ölümcül ola biləcəyi xəstəliklər - Xəbərdarlıq

Bəzi xəstəliklər və tibbi vəziyyətlərdə hətta az miqdarda alkoqol qəbul etmək ciddi nəticələrə, hətta ölümə səbəb ola bilər. Belə hallarda alkoqolun tamamilə uzaq tutulması vacibdir. xəbər verir ki, bu vəziyyətlərə aşağıdakılar daxildir:. Qaraciyər xəstəlikləri. Siroz və hepatit: Qaraciyər artıq alkoqol

07.12.2024 646
.

Lazer epilyasiyası xərçəng yaradır?

Lazer epilyasiyası ilə bağlı araşdırmalar göstərir ki, düzgün şəkildə və sertifikatlı mütəxəssislər tərəfindən həyata keçirildikdə, lazer epilyasiyasının xərçəngə səbəb olması barədə heç bir sübut yoxdur. xəbər verir ki, lazer epilyasiyası dərinin səthində yerləşən tükləri yox etmək üçün işıq enerjisində

07.12.2024 1026
.

Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman

24.11.2024 829
.

Süni gellərin ölkəyə gətirilməsinə icazə var? - Ağır fəsadları açıqlandı

Qadınların bir çoxu xarici görünüşlərində müxtəlif dəyişikliklər etmək üçün kosmetoloji prosedurlara ehtiyac duyurlar. Təəssüf ki, bəzən bu dəyişiklik fəsadlarla nəticələnir. Müşahidələr göstərir ki, bəzi kosmetoloqlar "gözəllik qurban tələb edir" ifadəsini yanlış anlayıblar. Onların istifad

22.12.2024 276
.

Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları

Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi

08.12.2024 784
.

Xərçəngin ilkin mərhələdə əsas əlamətləri

Xərçəng əlamətləri şişin növündən və onun yerindən asılıdır. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın Terapiya və Profilaktik Təbabət üzrə Milli Tibbi Tədqiqat Mərkəzinin direktoru, Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki Oksana Drapkina "Doktor Piter" nəşri ilə söhbətində danışıb. Həkim xərçəngi

08.12.2024 7501
.

TOP MP3