Faydalı məhsulların bilmədiyimiz ZİYANLARI

Faydalı məhsulların bilmədiyimiz ZİYANLARIBir çox faydalı məhsullar var ki, bu məhsullardan düzgün istifadə olunmadıqda onlar orqanizmə ziyan vura bilər.

Saglamolun.az sizə bəzi belə məhsulları təqdim edir.

Bal. Ən faydalı və müalicəvi məhsullardan olan bal qızdırıldıqda (məsələn, isti suya saldıqda) orqanizmə çox ziyanlı, hətta kanserogen (xərçəng əmələ gətirən) təsir edə bilər. Araşdırmalar göstərir ki, qızdırılma zamanı balda ziyanlı "oksimetilfurfurol" adlı maddə əmələ gəlir ki, bu maddə orqanizmə toplanmaq və orqanizmi zəhərləmək xüsusiyyətlərə malikdir.

Çay. Müxtəlif bioloji aktiv maddələrlə zəngin olan çayın bir çox xəstəliklərin qarşısını almaq xüsusiyyəti var. Çay ürək-damar sisteminə müsbət təsir edir, xərçəngdən qoruyur, orqanizmin tonusunu qaldırır.

Lakin çoxlu miqdarda istehlak etdikdə çay qanda hemoqlobinin səviyyəsini azaldır. Məsələ burasındadır ki, çay dəmirin orqanizm tərəfindən mənimsənilməsini pisləşdirir. Bu səbəbdən çayı ət xörəklərindən dərhal sonra içmək olmaz.

Ədviyyatlar. Bütün ədviyyatlar çox yüksək mikrob, viris və göbələk əleyhinə təsirə malikdir, bir çox ciddi xəstəliklərin və o cümlədən xərçəngin inkişafının riskini azaldır, immun sistemini stimullaşdırır və s. Lakin ədviyyatları yalnız az miqdarda istifadə etmək lazımdır. Əks halda onlar orqanizmə güclü toksini təsir edə bilər.

Süd məhsulları. Bu məhsulların faydası danılmazdır. Ancaq ət xörəkləri ilə birlikdə (məsələn, dolma qatıqla) bu məhsulları istehlak etmək olmaz ki, bu halda ətdə olan dəmirin orqanizm tərəfindən mənimsənilməsi xeyli azalır.

Düyü. Düyünün orqanizmi təmizləmək, cavanlaşdırmaq kimi çox faydalı xüsusiyyətləri var. Lakin istənilən digər məhsullarla müqayisədə düyüdə güclü zəhər sayılan arsenin miqdarı 10 dəfə çoxdur. Bu maddə düyüyə yetişdirilmə zamanı torpaqdan və sudan düşür. Arsen orqanizmdə toplanaraq xərçəng, ürək xəstəlikləri, diabet, sinir sistemi pozulmalarının riskini xeyli artırır.

Düyüdə arsenin konsentrasiyanı azaltmaq üçün həkimlər düyünü yaxşı yumağı və bişirdikdən əvvəl axşamdan səhərə qədər bol suda islatmağı tövsiyə edirlər. Bu halda aresin miqdarı 80%-ə qədər azalır.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1033   Tarix: 16 noyabr 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Çiy də faydalıdır, bişmişi də...

Turşəng həzmi, qaraciyəri və öd kisəsinin funksiyalarını yaxşılaşdıran, yaraları sağaldan, qanazlığı, ürək-damar xəstəliklərinə faydalı bitkidir. BİG.AZ qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, tərkibindəki A, C və E vitaminləri sayəsində həm dəriyə xeyirlidir, həm də xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsi

17.11.2024 697
.

Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq

Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa

06.12.2024 685
.

Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir

Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra

10.12.2024 939
.

Şəkər xəstələrinə ŞAD XƏBƏR! bu qida diabet riskini AZALDIR

Bitter şokoladın daha bir faydası üzə çıxıb. İngiltərənin "The British Medical Journal" (BMJ) tibb jurnalında yayımlanan bir araşdırmaya istinadən xəbər verir ki, həftədə 5 və ya daha çox porsiya bitter şokolad istehlakı 2-ci tip şəkərli diabet riskini 21 faiz azaltmağa kömək edə bilər. Araşdırm

05.12.2024 1212
.

Yeni COVID epidemiyası başladı: təhlükəlidir

Rusiyada "yüngül COVID" epidemiyası başlayıb. İlk hallar noyabr ayında qeydə alınıb və o vaxtdan bəri yoluxmaların sayı artmaqdadır. "Yüngül COVID"i necə tanımaq olar? olar?. Allerqoloq-immunoloq Vladimir Bolibokun verdiyi məlumata görə, "yüngül COVID" "Omicron"u

22.12.2024 287
.

Canan Karatay: Qaşıq dolusu zəhər yeyirik

Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağlam yağlardan istifadə etməyi tövsiyə edib. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər veri

15.12.2024 809
.

Əsnəmək təhlükəli xəstəlikdən xəbər verir – DİQQƏT!

Əsnəmək həm insanlar, həm də heyvanlar arasında geniş yayılmış bir fenomendir. Bəzi insanlar yuxusuzluqdan, bəziləri yorğunluqdan əsnəyir. Hətta ac olanda da bu refleksin ortaya çıxdığı iddia olunur. Bəs gün ərzində həddən artıq əsnəyən insanlarda bu əlamət hər hansısa xəstəliyin əlaməti ola bilər?

14.12.2024 514
.

Qəhvə ömrü uzadırmış: gündə neçə fincan içmək lazımdır?

Qəhvə ömrü uzatmaqla yanaşı, koqnitiv funksiyaları və yaşa bağlı xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, yeni araşdırmaya görə, gündə 2-3 fincan qəhvə istehlakı bütün səbəblərdən ölümləri 17 faiz azaldır. Araşdırmanın müəllifləri Katia R. Lopes və Rodriqo A. Cunhandır. Onların sözlərinə görə, mütəmad

08.12.2024 673
.

Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları

Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi

08.12.2024 787
.

TOP MP3