Yazda niyə tez-tez xəstələnirik?
Həkim-terapevt Aleksey Xuxrev yazda soyuqdəymənin baş vermə səbəbini açıqlayıb.
Publika.az xəbər verir ki, həkim bu barədə "Sputnik" radiosuna danışıb.
Xuxrev bildirib ki, yazda hava çox dəyişkəndir: güclü küləklər, temperaturun kəskin enməsi. Belə şəraitdə bədənin viruslara müqavimət göstərməsi çətinləşir, buna görə də isti paltarlardan mümkün qədər tez qurtulmağa çalışan insanlar xüsusilə infeksiyaya həssasdır.
Həkim bildirib ki, yaz soyuğu adətən aprelin ortalarına qədər davam edir.
"Gün batdıqdan dərhal sonra çox soyuq olur - 5-7 dərəcə. Bu halda nazik geyinən şəxsi soyuqdəymə gözləyir" , - həkim əlavə edib.
Mütəxəssis yerli hipotermiyadan da danışıb.
"İnsan istidən soyuğa keçəndə qan damarları daralır, dəri daha asan soyuyur və temperaturun aşağı düşməsinə daha çətin müqavimət göstərir, insan yerli hipotermiyaya məruz qala bilər. Bu, immuniteti dərhal zəiflədəcək və bütün növ patogenlərin çoxalmasına səbəb olacaq. Odur ki, istidə çıxara, soyuq olduqda isə rahatlıqla soyuna biləcəyiniz rahat bir geyim seçin", - Xuxrev izah edib.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir
Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra
10.12.2024 973 Ömrü 10 il qısaldan meyvənin adı açıqlanıb
Stanford Universitetindən olan bir qrup tədqiqatçı manqoların müntəzəm istehlakı ilə ömür uzunluğunun azalması arasında narahatedici əlaqə aşkar ediblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu tropik meyvənin gündəlik istehlakı insanın ömrünü orta hesabla 10 il qısalda bilər. Bu mənfi təsirin əsa
20.11.2024 1267 Bu "vitamin bombası"nın azı şəfa, çoxu zəhərdir - XƏBƏRDARLIQ
Qışda bir çox insan ətirli çaytikanı çayı ilə müalicə etməyi xoşlayır. Bu, immunitet sistemini effektiv şəkildə gücləndirən unikal giləmeyvədir. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, çaytikanı qiymətli maddələrin, xüsusən də C vitamininin əsl anbarıdır ki, dondurulduqdan sonra da orada qalır. Onu
12.12.2024 854 Yeni COVID epidemiyası başladı: təhlükəlidir
Rusiyada "yüngül COVID" epidemiyası başlayıb. İlk hallar noyabr ayında qeydə alınıb və o vaxtdan bəri yoluxmaların sayı artmaqdadır. "Yüngül COVID"i necə tanımaq olar? olar?. Allerqoloq-immunoloq Vladimir Bolibokun verdiyi məlumata görə, "yüngül COVID" "Omicron"u
22.12.2024 325 Həkim çayın faydalı xüsusiyyətlərindən danışdı
Qrip və soyuqdəymə epidemiyaları dövründə isti çay kəskin respirator virus infeksiyalarının (KRVİ) müalicəsi və qarşısının alınmasının ən geniş yayılmış üsullarından birinə çevrilir. bu barədə "İzvestiya"ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı pediatr Viktoriya Şurupova bildirib ki, bitki çaylar
15.12.2024 407 Qəhvə ömrü uzadırmış: gündə neçə fincan içmək lazımdır?
Qəhvə ömrü uzatmaqla yanaşı, koqnitiv funksiyaları və yaşa bağlı xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, yeni araşdırmaya görə, gündə 2-3 fincan qəhvə istehlakı bütün səbəblərdən ölümləri 17 faiz azaldır. Araşdırmanın müəllifləri Katia R. Lopes və Rodriqo A. Cunhandır. Onların sözlərinə görə, mütəmad
08.12.2024 706 Həftənin bazar ertəsi günü miokard infarktı ola bilərsiniz: Səhər saatları niyə TƏHLÜKƏLİDİR?
"Qış aylarında xəstə sayımız daha çox olur. Yayda qan təzyiqi normaya düşməyə başlayır. Bunun bir çox səbəbi var: biz tərlə maye itiririk, çox miqdarda su içirik". İnfarktların həftənin hansı günündə, saatında, ilin hansı fəslində və hansı şəraitdə daha çox baş verdiyi məlum olub. Alimləri
07.12.2024 518 Səhər acqarına bir stəkan su içmək faydalıdırmı?
Səhər acqarına bir stəkan su içməyin həzmi yaxşılaşdıra biləcəyi fikri çox populyardır. Lakin əslində bu, həzmə heç bir təsir göstərmir, hətta onu çətinləşdirə bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Aliya Useyeva -ya danışıb. Səhər içilən bir stəkan suyun həzm proseslərini aktivləşdirmə
14.12.2024 525 Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
08.12.2024 816