Diyetoloqdan xəbərdarlıq: Çox miqdarda qəhvə qəbulu beyninizi "yavaşladacaq"

Diyetoloqdan xəbərdarlıq: Çox miqdarda qəhvə qəbulu beyninizi "yavaşladacaq"Bir çox insanlar beyni "sürətləndirmək" üçün çox miqdarda qəhvə içirlər.

Diyetoloq, Rusiya Milli Diyetoloqlar Assosiasiyasının üzvü Natalya Kruqlova bu içkinin əks nəticə verdiyi bir sıra halları açıqlayıb.

Məlumdur ki, qəhvə və digər içkilərin tərkibində olan psixoaktiv maddə - kofein əhval-ruhiyyəni yüksəldir. Ancaq bəzi hallarda sinir sistemini "yavaşladır" və insanın idrak qabiliyyətinin müvəqqəti azalmasına səbəb olur. Çox vaxt bu, bir insanın yuxu çatışmazlığı səbəbindən çox qəhvə içdiyi zaman olur.

"Həddindən artıq kofein inhibisyona səbəb ola bilər. Bu, xüsusilə insan yuxu çatışmazlığı ilə qarşılaşdıqda nəzərə çarpır. Əgər özünüzü çoxlu kofein ilə stimullaşdırırsınızsa, nəticədə bu, narahatlığın artmasına, performansın azalmasına səbəb ola bilər", - deyə diyetoloq bildirib.

Kruqlova qeyd edib ki, kofeinin gündəlik qəbulu 400 milliqramdır. Bu doza keçilərsə, beyin "yavaşlamağa" başlayacaq.

"Bu, bir neçə stəkan kofe, üstəgəl iki və ya üç stəkan çaydır, çünki onların tərkibində də kofein var. Əgər siz yalnız qəhvə içirsinizsə, deməli, bu, üç və ya daha çox fincana bərabərdir", - Kruqlova bildirib.

O vurğulayıb ki, beynin işi heç də həmişə üçüncü fincan qəhvədən dərhal sonra yavaşlamır. Diyetoloqun sözlərinə görə, bu təsir hər kəsdə kofeindən sui-istifadə edildikdən sonra müxtəlif vaxtlarda özünü göstərir.(oxu.az)


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 886   Tarix: 27 fevral 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir

Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra

10.12.2024 980
.

Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları

Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi

08.12.2024 824
.

Fastfudun daha bir qorxulu fəsadı üzə çıxdı

Alborz Tibb Elmləri Universitetinin iranlı alimləri fastfud ilə depressiya riski arasında əlaqə aşkar ediblər. xəbər verir ki, bu barədə araşdırma "Journal of Affective Disorders" elmi nəşrində dərc olunub. Ekspertlərin qənaətləri Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusunun 17,4 mində

22.12.2024 413
.

Yeni COVID epidemiyası başladı: təhlükəlidir

Rusiyada "yüngül COVID" epidemiyası başlayıb. İlk hallar noyabr ayında qeydə alınıb və o vaxtdan bəri yoluxmaların sayı artmaqdadır. "Yüngül COVID"i necə tanımaq olar? olar?. Allerqoloq-immunoloq Vladimir Bolibokun verdiyi məlumata görə, "yüngül COVID" "Omicron"u

22.12.2024 337
.

Çayı belə içməyin: ağır xəstəliyə tutula bilərsiniz

Ölkə olaraq süfrəmizdən əskik olmayan çay bəzi şikayətçi olduğumuz xəsətəliklərin qaynağı ola bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, çayı müəyyən temperaturdan yuxarı içənlər xərçəng riski ilə üzləşirlər. "Atatürk" Universitetinin professoru Atilla Eroğlu müxtəlif universitetlərdən 4 akademikl

03.12.2024 1356
.

Yoqa hansı xəstəliklərdə əks-göstərişdir?

Yoqa dayaq-hərəkət sistemi xəstəlikləri olan insanlara, məsələn, artrit və osteoxondroz zamanı əks göstərişdir. bu barədə -ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı cərrah, travmatoloq-ortoped Aleksey Afanasyev bildirib ki, əgər yoqa ilə məşğul olmağa qərar vermisinizsə, travmatoloq-ortopedlə məsləhətləşmə

30.11.2024 549
.

Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman

24.11.2024 835
.

Qaralmış bananı yemək olar? - İstifadə etməyin yolları

Bananın qaralması meyvənin yetişmə prosesinin davam etdiyini və içindəki şəkərin artdığını göstərir. Bu, bananı daha şirin və yumşaq edir. Bəs, qaralmış bananı hansı hallarda yemək olmaz?. xəbər verir ki, bananı bu hallarda yemək olmaz:. Kif və ya pis qoxu: Əgər bananın qabığında və ya içində kif əlamətlər

21.12.2024 482
.

Az miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?

Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusə

01.12.2024 906
.

TOP MP3