Dəri cavanlaşdıran 11 qida
Bəzi qidalar var ki, insanı yaşlanmağa qoymur, gəncliyin ömrünü uzadır. Düzgün qidalanmaya önəm verən və yaşı 40-ı, 50-ni ötən dünya ulduzlarının görüntüsü buna inanmaq üçün ən real nümunələrdir. Tabloid.az gənc qalan ulduzların müsahibələrindən bəhrələnərək dərini cavanlaşdıran, hətta onu qocalmağa qoymayan qidaların toplusunu hazırlayıb. Həmin qidalar bunlardır:
1. Böyürtkən, yaban mərsini, moruq və çiyələk kimi giləmeyvələrin xüsusilə tünd rəngli olanları zəngin antioksidant mənbələri kimi tanınır. Bu giləmeyvələr insanı qocalmasının qarşısını alır. Antioksidantla zəngin olan məhsullar vitamin mənbəyidir. Bu giləmeyvələr dərininin təravətini itirməyə qoymur. Hüceyrələri canlı saxlamağa və xəstəliklərdən qorumağa yardımçı olurlar.
Xərçəng hüceyrələrinin inkişaf etməsini əngəlləyirlər. Maddələr mübadiləsinin sürətlənməsinə kömək edir, zəhərli maddələri orqanizmdən çıxarırlar.
2. Paxlalılar ürək sağlamlığını qoruyurlar. Xüsusilə, ət yeməyənlər üçün mükəmməl zülal mənbəyidir.
Antioksidant təsirə malik A, C və E vitaminləri başda olmaqla minerallar və Omega-3, Omega-9 yağ turşuları ilə zəngindirlər. B qrup vitaminləri, kalsium və lif baxımından zəngin və zülal baxımından ətə bərabər tutulan paxlalı bitkilərin mütləq istehlak edilməsi olduqca zəruridir.
Heyvani qidalar və paxlalılar ən önəmli zülal qaynaqlarıdır. Zülal isə bildiyimiz kimi, hüceyrə quruluşunun əsas üzvi maddəsidir. Buna görə də qida ilə aldığımız zülal orqanizmə həm enerji verir, həm də orqanizmin inkişafına yardımçı olur. Bundan başqa, zülal immunitet sistemini qoruyur, maddələr mübadiləsinin surətlə işləməsini təmin edir.
3. Tam taxıllar lif, vitamin, mineral və antioksidant baxımından zəngindirlər. Yaşla birlikdə artan xərçəng və ürək-damar xəstəliklərinə tutulma riskini azaldır.
Tam buğda çörəyi taxılın bütün olaraq üyüdülməsindən hazırlanan undan bişirilir. Bir buğda dəni üç hissədən ibarətdir: Kəpək, endosperm, rüşeym.
Kəpək taxılın xarici hissəsi yəni, özəyidir. Taxılın ağırlıq olaraq 15 faizini təşkil edir. Xüsusilə lif baxımından zəngindir.
Endosperm taxılın 82.5 faizini təşkil edir. Klassik ağ un tamamilə endospermdən ibarətdir. Karbohidratlar (xüsusilə nişasta) baxımından zəngindir.
Rüşeym taxılın nüvə hissəsidir və ağırlıq olaraq 2.5 faizini rüşeym əmələ gətirir. B1, B6 və B9 (fol turşusu) vitaminləri və lif baxımından zəngindir. Rüşeymdə bir çox amin turşusu, vitamin, mineral, omega 3 və omega 9 yağ turşuları olur.
4. Zeytun yağı antioksidant və doymamış yağlar baxımından zəngindir. Xərçəng və yaşlanma ilə əlaqədar orqanizmdə müşahidə edilən xəstəliklərə qarşı bədəni qorumağa yardımçı olur.
Onun tərkibində A, D, E, K vitaminləri vardır. Bu vitaminlər antioksidant təsirə malik olub, kalsiumun orqanizm tərəfindən mənimsənilməsinə yardım edir, hüceyrələrin inkişafını stimullaşdırır. Onun tərkibindəki maddələr xolesterinin bağırsaqda mənimsənilməsinə maneçilik yaradır. Zeytun yağının dərini cavanlaşdırması isə çoxdan təsdiqlənmiş faktdır.
Zeytun yağı ən sağlam məhsullardan biri də hesab edilir. Zeytun yağı həm də ən təhlükəsiz məhsul ona görə hesab edilir ki, onun istifadəsi ilə bağlı heç bir sərt məhdudiyyət də yoxdur.
Bu unikal məhsul kosmetologiyada da geniş istifadə edilir. Çünki zeytun yağı dərini gözəlləşdirir, saçları parlaq edir.
5. Pomidor dərini gənc saxlayan likopen adlı antioksidant maddəsinin mənbəyidir. Likopen hüceyrələrin qocalmasının qarşısını alır. Pomidorun qabığı dərini təmizləyir. Təbii maskalarda bu tərəvəzdən istifadə edilir.
Pomidorun tərkibində E, B6, B3, C, A, K vitaminləri var. C vitamini yorğunluqla mübarizə aparır. İmmun sistemini gücləndirir. Bu tərəvəz sözün əsl mənasında qocalığı gecikdirir. Əgər cavan qalmaq istəyirsinizsə, pomidor yeyin.
Pomidorun tərkibinin 93 faizi sudur. Buna görə də susuzluğu aradan qaldırır və bədənə az kalori verir.
6. Fındıq, qoz sağlam yağ, vitaminlər və zülal anbarıdır. Ürək və beyin sağlamlığını qoruyur. Fındıq A və E vitaminləri ilə boldur. Bu da beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Fındığı qovrulmamış yemək daha faydalıdır.
Fındıq hələ qədimlərdən çox məşhur olan ləpəli bitkidir. Əcdadlarımız fındıqdan təbii fəlakətlərə və pis nəfislərdən qorunmağa qarşı amuletlər düzəldirlərmiş.
Qafqazda qoz ağacı ən nüfuzlu ağac hesab olunur. Elə burda da 4 əsr görmüş qoz ağaclarına rast gəlmək olar. Qoz amin turşuları, tainlərlə və qiymətli minerallarla zəngindir. Qoz fiziki tükənməyə, anemiyaya, ürək və mədə xəstəliklərinə, sinir sistemi pozğunluğuna, kişilərdə isə cinsi gücsüzlüyə çox böyük kömək edir.
7. Balıq dəri sağlamlığını sağlamlığını qorumaqla yanaşı, alzheymer və iflic riskini də azaldır. Ümumiyyətlə, dəniz məhsulları sağlam həyat tərzi keçirmək istəyənlərin menyusundan əksik olmamalıdır. Xüsusilə, sardina və qızıl balıq tərkibindəki omega 3 yağları sayəsində görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır.
8. İspanaq dərini Günəşin yaratdığı bəladan qorumağa yardımçı olur. İspanaq dərinin elastikliyini artıran beto karoten və lutein ibarətdir. Bu bitki vitamin C, beta-karoten və müxtəlif mineralları özündə cəmləşdirir. Bu da saçların sağlam və güclü olmasına kömək edir.
Həmçinin tərkibində su çox olduğu üçün saçı nəmləndirərək daha yumşaq olmasını təmin edir. İspanaq saç dərisinin sağlamlığını qoruyur. Kəpək və göbələk kimi problemlərin yaranmasına mane olur.
9. Qırmızı üzüm özündə qanı sulandıran restveratrol maddəsini ehtiva edir, ürək sağlamlığını qorumağa dəstək olur. Dərinin təzə və təmiz bir görünüş almasını təmin edir, allergiya və kirəcləşmədə iltihab meydana gəlməsinə mane olur.
A, B1, B2, C vitamini ilə yanaşı tərkibində kalium, maqnezium ehtiva edən üzümün insan sağlamlığı baxımından tək başına bir əczaxana olduğu araşdırmalarla da sübut edilib. Üzümün faydalarının sayıla bilməyəcək qədər çox olduğunu dilə gətirən araşdırmaçılar, xüsusilə baş ağrısı və xərçəngə qarşı üzümün qoruyucu təsiri olduğunu da ifadə edirlər.
10. Yaşıl çay ən güclü antioksidant kimi tanınan "EGCG maddəsini özündə ehtiva edir. Xərçəng, ürək və alzheymer riskini azaldır.
Diyetoloqlar bu faydalı içkidən hər gün içməyi tövsiyə edirlər. Onun tərkibində də arıqlamağa kömək edən və mübadiləsini sürətləndirən maddələr var.
Unutmayın ki, bu çay xərçəng hüceyrələrinin yaranmasına mane olur, ürəyi və damarları möhkəmləndirir.
Əhəmiyyətli faydalar vəd edən yaşıl çay qara ciyər, prostat, ağciyər, mədəaltı vəzi və qalın bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu təsiri ilə diqqət çəkir. Bir dilim limon əlavə edərək istehlak edəcəyiniz yaşıl çay yüksək antioksidant xüsusiyyəti ilə içkilərin baş tacıdır.
11. Qara şokolad yemək və ya içmək dəri Günəşin mənfi şüalarının yaratdığı bəladan qoruyur. Dəridəki qan dövranını artırır və dərinin özünü nəm saxlama tutumunu artırır.
Şokolad gözəllik üçün də önəmli qida maddələrindən biridir. Araşdırmalar göstərib ki, gözəl və sağlam dəri üçün gündə 20 qram şokolad yemək lazımdır.
Şokolad xoşbəxtlik hormonu adlandırılan endorfinin ifrazını dəstəkləyir. Həmçinin insanın özünü yaxşı hiss etməsinə kömək edən seratonin hormonunun istehsalını artırır. Bədənə enerji verən şokolad gün ərzində yorğun hiss etməyin qarşısını alır.
Qara şokoladın tərkibində antioksidant var. Bir çox meyvələrdə və tərəvəzlərdə də mövcud olan bu maddə bir çox xəstəlikdən qoruyur.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş










