Şorbanı möhtəşəm edən detal - İlk 20 dəqiqə qapağı...

Şorbanı möhtəşəm edən detal - İlk 20 dəqiqə qapağı...Mətbəxə girən hər kəsin əsas məqsədlərindən biri az ərzaqla ən yaxşı dadı əldə etməkdir. Şorba bişirərkən qazanının qapağını açıq saxlamaq, yoxsa örtmək barədə sual isə burada böyük fərq yarada bilər.

Milli.Az xəbər verir ki, şeflərin illərdir tətbiq etdiyi bu kiçik nüans əslində şorbanın xarakterini tamamilə dəyişir. İlk 20 dəqiqə qapağı açıq saxlamaq düşündüyünüzdən çox daha böyük təsir göstərir.

Bişirmə zamanı qapaq açıq qaldıqda şorba "nəfəs almağa" başlayır. Buxar qalxır, uçucu aromalar daha rahat ortaya çıxır və qazan içindəki suyun bir hissəsi buxarlanır. Bu da daha konsentratlaşdırılmış bir dad deməkdir. Bişirmə müddəti bir qədər uzansa da, xüsusilə ət və ya sümük əsaslı şorbalarda bu üsul qızıl dəyərindədir.

Təbii ki, hər şorba eyni qaydalarla bişmir. Qapağın açıq qalması bəzi reseptlərdə böyük üstünlük yaradır. Toyuq və ya ətlə hazırlanan şəffaf bulyonlarda qapağı açıq saxlamaq köpüyü rahat toplamağa kömək edir və suyun bir qədər azalması ilə daha duru, daha şəffaf nəticə verir. Həmçinin ağır qoxulu ətlər və ya güclü ədviyyatlar istifadə olunan şorbalarda qapağın açıq qalması qoxuları yumşaldır.

Qapağı bağlamağın da öz üstünlükləri var. Xüsusilə bişməsi uzun çəkən kartof, bulqur, noxud və ya mərcimək kimi ərzaqlarla hazırlanan şorbalarda qapağın bağlı qalması prosesi asanlaşdırır. Çünki istilik içəridə qalır və ərzaqlar daha tez yumşalır. Üstəlik daha az enerji sərf olunur və nəticə daha tez alınır.

Şeflər adətən iki mərhələli üsul tövsiyə edirlər:

Əvvəlcə qapağı açıq saxlayaraq aromaları gücləndirmək
Daha sonra qapağı bağlayıb zəif odda davam etdirməklə dadı tam oturtmaq
Bulyon və ət əsaslı şorbalarda ilk 20-30 dəqiqə qapağın açıq qalması vacibdir. Bu, həm köpüyün asanlıqla alınmasını təmin edir, həm də şorbanı daha şəffaf edir. Sonrakı mərhələdə qapağın açıq və ya bağlı qalması çorbanın növündən asılıdır. Sümük və ət əsaslı reseptlər çox vaxt qapaqsız bişirilir. Tərəvəz və taxıllı şorbalar isə adətən qapağı bağlı şəkildə, zəif odda bişdikdə ideal qatıqlığa çatır.

Tomatlı və ya souslu şorbalarda əvvəlcə qapağı açıq saxlayaraq aromanı gücləndirmək, sonra qapağı bağlamaq və ərzaqların tam birləşməsinə imkan vermək ən effektiv üsuldur.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 284   Tarix: 30 noyabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dezinfeksiya xidməti

Dezinfeksiya xidməti göstərən şirkət gəmiricilərə, parazitlərə , virus və infeksiyaların patogenlərinə qarşı uğurla mübarizə aparır. Dezinfeksiya şirkətləri minlərlə obyektin təhlükəsizliyini təmin edir, Bakı və Azərbaycan üzrə yüz minlərlə sakin üçün rahat iş və yaşayış şəraiti yaradır. Dezinfeksiy

04.12.2025 4508
.

Ustalar.Az - Usta təmiri, usta sifarişi

Usta təmiri, usta sifarişisözləri internetdə ən çox axtarılan sözlər sırasındadır. Dövrümüzdə texnikalar nə qədər inkişaf etsələr də, onların müəyyən müddət işləndikdən sonra xarab olmaq ehtimalları var. Bu, televizorlara, kondisionerlərə, soyuduculara, paltaryuyan maşınlara, qabyuyan maşınlara və digə

29.11.2025 241
.

Qışda avtomobili nə qədər tez-tez yumaq lazımdır?

Qış başlayanda yollarda təkcə qar yox, həm də sürüşkənliyi azaltmaq üçün səpilən yol duzu görünür. Natrium xlorid, kalsium xlorid və maqnezium xlorid kimi müxtəlif qarışıqlar qiymət və effektivliyinə görə fərqlənsə də, onların hamısı metalların, o cümlədən avtomobillərin korroziyasını sürətləndirir

30.11.2025 248
.

Bu doğum tarixləri "qızıl illər" hesab olunur

Yaş artdıqca təcrübə qazanırıq, təcrübə isə bizə daha geniş baxış bucağı və müdriklik gətirir. İnsan böyüdükcə intuisiya, qabaqcadan duyma və daxili bilik güclənir. Həyatın daha yetkin çağlarında kim olduğumuzu, nəyə ehtiyac duyduğumuzu və bizi ali məqsədimizdən nəyin uzaqlaşdırdığını daha aydın şəkild

04.12.2025 358
.

101 yaşlı təqaüdçü idman zalında hər gün iki saat məşq edir

İspaniyada 101 yaşlı təqaüdçü idman zalında hər gün iki saat qantellərlə məşq edir. xəbər verir ki, bu barədə "Daily Mail" yazır. İspaniyanın Bisaina şəhərindən olan İnyaksi Lasa ikinci dünya müharibəsindən, döş xərçəngindən, iki omba sınığından, göz əməliyyatından və COVID-19-dan sağ çıxıb

30.11.2025 347
.

Xidmetler.Az - Bütün xidmətlər bir saytda!

XİDMETLER.AZ bütün xidmətlərin bir yerdə olduğu saytdır. Saytda sizi narahat edən hər hansı məsələ ilə bağlı kömək almaq imkanınız var. - Gündəlik işlər üçün icraçı və ya daimi iş sifarişi axtaran saytımızda tapar. Siz də qoşulun və sizə lazım olan işçiləri tapın. - Usta axtarışına çıxanların köməyin

28.11.2025 262
.

Plova duz nə vaxt əlavə olunur?

Plova duz adətən bişirmə mərhələsində, suyun içinə əlavə olunur və bu şəkildə düyü duzu bərabər şəkildə özünə çəkir. Düyünü yuyarkən çox az miqdarda duz istifadə etmək mümkündür, lakin reseptlərin böyük əksəriyyətində duz bişmə zamanı əlavə edilir. Su qaynamağa başladıqdan sonra dadına baxaraq duz miqdarın

30.11.2025 385
.

Xidmetler.AZ- Foto və video çəkiliş xidməti

saytinda Foto və Video çəkiliş bölməsi xüsusi günlərdə foto və video çəkilişlərə ehtiyac duyanların ən sevdiyi kateqoriyalardandır. Çünki əksəriyyət həmin günlərdən xatirə olaraq fotoların və video çəkilişin qalmasını istəyir. Belə günlərə doğum tarixləri, nişan, xınayaxdı, toy, Son Zəng, Əlifba bayram

25.11.2025 364
.

Övladlığa götürülən ən yaşlı insan oldu

74 yaşlı ABŞ sakini Bill Steyns rəsmi olaraq övladlığa götürülən dünyanın ən yaşlı insanı kimi tarixə düşüb. Axşam.az xəbər verir ki, onu özündən cavan olan yaxın dostları — Rayan və Cessika Fiskus ailəsinə daxil ediblər. Bu üçlük daim birgə vaxt keçirib, binqo oynayıb, motosikl sürüb. Bill övladlığ

29.11.2025 267
.

TOP MP3