Ürək nahiyəsində ağrıların səbəbləri
İnsanların əksər hissəsi yaşından, cinsindən və s. amillərdən asılı olmayaraq ürək nahiyəsində olan ağrılarla üzləşir.
Digər ağrılarla müqayisədə bu ağrılar insanları adətən qorxuzur və həkimə müraciət etməyə vadar edir.
Ürək nahiyəsində olan ağrılar həm ürək xəstəlikləri, həm də ürəyin sağlamlığına aid olmayan digər xəstəliklər və pozulmalarla bağlı ola bilər.
Beləliklə, ürək nahiyəsində ağrıların əsas səbəbləri:
Ürək xəstəliklərlə bağlı səbəblər:
- Stenikardiya. Bu xəstəlik zamanı ürəyi qanla təchiz edən damarlar daralır. Nəticədə belə insanlarda fiziki gərginlik və ya stress zamanı ürək nahiyəsində ağrı inkişaf edir. Ağrı yandırıcı, sıxıcı xarakter daşıyır, sol çiyinə, qola, aşağı çənəyə yayıla bilər. Ağrı sakit vəziyyətdə azalır, nitroqliserin preparatın köməyi ilə belə ağrılar aradan qaldırılır.
- Miokard infarktı. Ağrı stenokardiya tutması zamanı olan ağrıya bənzəyir, lakin daha güclü, dözülməz olur və nitroqliserin xəstəyə kömək etmir. Dərhal "təcili yardım" çağırın.
- Ürəyin iltihabları (miokardit, perikardit). Ağrılar uzunmüddətli, sızıldayan olur, öskürək və nəfəsalma zamanı artır. Ağrısızlaşdıran dərmanların təsirindən belə ağrılar azalır.
Ürək xəstəliklərlə bağlı olmayan səbəblər:
- Radikulit (qabırğa arası nevralgiya).
- Nevroz.
- Vegetativ-damar distoniyası.
- Onurğa sütunu boyun və döş nahiyəsinin osteoxondrozu.
- Döş əzələləri iltihabları.
- Ağ ciyər xəstəlikləri.
- Qabırğaların zədələmələri nəticəsində (sınıqlar və s.) sinirlərin sıxılması.
- Qida borusu xəstəlikləri.
- Mədəaltı vəzi və öd kisəsi xəstəlikləri.
- Kəmərləyici dəmrov.\saglamolun.az
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir
Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra
10.12.2024 968 Ömrü 10 il azaldan yeməyin adı açıqlanıb
Dünyada sağlam qidalanma ilə bağlı yeni narahatedici məlumatlar ortaya çıxıb. xəbər verir ki, araşdırmaçılar insanın ömrünü qısalda biləcək bir yeməyi müəyyənləşdiriblər. Beynəlxalq tibb jurnalında dərc olunmuş elmi araşdırmaya əsasən, qızardılmış toyuğun tez-tez istifadəsi ömrü 10 il azalda bilər. Araşdırm
17.12.2024 3652 Gün ərzində nə qədər enerji içkisi içmək olar? - Həkim açıqladı
"Gün ərzində cəmi 250 ml enerji içkisi içmək olar". BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı rusiyalı mütəxəssis, qastroenteroloq Sofiya Kardaşova açıqlamalar verib. "Gündə 250 ml-dən çox olmayaraq enerji içkisinin qəbulu məqbuldur. Bundan əlavə, heç bir halda enerji içkilər
22.12.2024 325 Az miqdarda alkoqolun ölümcül ola biləcəyi xəstəliklər - Xəbərdarlıq
Bəzi xəstəliklər və tibbi vəziyyətlərdə hətta az miqdarda alkoqol qəbul etmək ciddi nəticələrə, hətta ölümə səbəb ola bilər. Belə hallarda alkoqolun tamamilə uzaq tutulması vacibdir. xəbər verir ki, bu vəziyyətlərə aşağıdakılar daxildir:. Qaraciyər xəstəlikləri. Siroz və hepatit: Qaraciyər artıq alkoqol
07.12.2024 677 Həkimlərə qida əlavələrini reseptlərə yazmasına niyə icazə verilmir?
Qida əlavələrinin reseptə yazılmasına görə cərimələr artırılır. BİG.AZ "Xəzər Xəbər"ə istinadla xəbər verir ki, cərimələrin artırılması İnzibati Xətalar Məcəlləsinə təklif edilən dəyişiklikdə öz əksini tapıb. Bioloji aktiv maddələrin reseptə yazılmasına görə cərimələr ikiqat artırılıb. Bunda
15.12.2024 758 Həkim çayın faydalı xüsusiyyətlərindən danışdı
Qrip və soyuqdəymə epidemiyaları dövründə isti çay kəskin respirator virus infeksiyalarının (KRVİ) müalicəsi və qarşısının alınmasının ən geniş yayılmış üsullarından birinə çevrilir. bu barədə "İzvestiya"ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı pediatr Viktoriya Şurupova bildirib ki, bitki çaylar
15.12.2024 403 Qışda niyə başağrısı daha tez-tez olur?
Qışda bir çox insan tez-tez baş ağrıları ilə üzləşir və bunun bir neçə izahı var. -ın məlumatına görə, bu barədə -ya Rusiyanın əməkdar həkimi, tibb elmləri doktoru, professor, Aleksandr Konkov məlumat verib. Əsas səbəblərdən biri atmosfer təzyiqinin dəyişməsidir. Qışda, xüsusilə kəskin temperatur dəyişikliklər
15.12.2024 672 Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman
24.11.2024 835 Dondurulmuş qidalar hansı hallarda təhlükəlidir?
Hazır qida müasir insanın bir həyat tərzidir. İşin çoxluğu və gündəlik vaxtın məhdudiyyəti insanların sürətli qidalanmasını tələb edir. Qastroenteroloq Emin Qasımov bildirib ki, hazır qidalar mütləq qida dəyərinə görə qiymətləndirilməlidir. İstənilən qidanı hazırladıqdan sonra 2-4 saat ərzində yemə
24.11.2024 682