Qışda bu qidalar yeyilməlidir, əks halda... - Həkimdən MƏSLƏHƏT
Soyuq mövsümdə qidalanma rasionunun təxminən 40%-i ət, onunla əvəz edilə bilən yumurta və balıq olmalıdır.
Bu barədə "RIA Novosti"yə Moskva Səhiyyə Departamentinin yetkin əhaliyə ilkin tibbi-sanitariya yardımı üzrə baş ştatdankənar mütəxəssisi Andrey Tyajelnikov bildirib.
O deyib ki, ilin soyuq aylarında insanın daha çox güc və enerjiyə ehtiyacı olduğu üçün qida rasionu dəyişməlidir:
"Qışda orqanizm günəş işığına ehtiyac duyur, onun enerji sərfiyyatı əhəmiyyətli dərəcədə artır, viruslara və bakteriyalara qarşı müqavimət göstərmək üçün gücü azalır, mübadilə prosesləri yavaşlayır və sürətli yorğunluq yaranır.
Orqanizmin dəyişən iqlim şəraitinin öhdəsindən gəlməsi üçün mütləq zülallar, yağlar, karbohidratlar, vitaminlər, minerallar və lifdən ibarət olan balanslı qida qəbul etmək lazımdır. Qış yeməkləri daha doyurucu və kalorili olmalıdır".
Onun sözlərinə görə, rasiona mütləq zülal və yağ mənbələrinin daxil edilməsi zəruridir:
"Buna görə də soyuq mövsümdə rasionunun təxminən 40%-i ət olmalıdır. Bu bizə enerji verir, əzələ toxumasının itirilməsindən qoruyur, yoluxucu xəstəliklərdən qorunmanı stimullaşdırır. Əti yumurta və balıqla da əvəz etmək olar".(publika.az)
BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 3459 Tarix: 09 oktyabr 2021
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşCanan Karatay: Qaşıq dolusu zəhər yeyirik
Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağlam yağlardan istifadə etməyi tövsiyə edib. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər veri
15.12.2024 870 Qəhvə ömrü uzadırmış: gündə neçə fincan içmək lazımdır?
Qəhvə ömrü uzatmaqla yanaşı, koqnitiv funksiyaları və yaşa bağlı xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, yeni araşdırmaya görə, gündə 2-3 fincan qəhvə istehlakı bütün səbəblərdən ölümləri 17 faiz azaldır. Araşdırmanın müəllifləri Katia R. Lopes və Rodriqo A. Cunhandır. Onların sözlərinə görə, mütəmad
08.12.2024 736 Qəhvə içməyin gizli təhlükələri - ÜST XƏBƏRDARLIQ EDİR
Qəhvə dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və milyonlarla insan hər gün bu içkini böyük həvəslə istehlak edir. Lakin son zamanlar Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı kofein asılılığını kliniki xəstəlik kimi tanıyıb və bu barədə ciddi xəbərdarlıqlar edib. ABŞ Səhiyyə Departamenti isə 400 milliqramdan (mq
23.11.2024 675 Fasiləli aclıq saç uzanmasına necə təsir edir?
Son tədqiqatlar fasiləli aclığın metabolik faydaları ilə saç uzanmasının təsiri arasında kəsişmələri aşkar edib. Bəzi iddialara görə bu üsulun saç uzanması sürətinə müsbət təsir göstərə biləcəyi deyilsə də, reallıq tamamilə fərqli olub və bu sağlamlaşdırma metodunun başqa tərəfini göstərib. -ın "New
15.12.2024 474 Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
06.12.2024 696 Bu "vitamin bombası"nın azı şəfa, çoxu zəhərdir - XƏBƏRDARLIQ
Qışda bir çox insan ətirli çaytikanı çayı ilə müalicə etməyi xoşlayır. Bu, immunitet sistemini effektiv şəkildə gücləndirən unikal giləmeyvədir. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, çaytikanı qiymətli maddələrin, xüsusən də C vitamininin əsl anbarıdır ki, dondurulduqdan sonra da orada qalır. Onu
12.12.2024 884 Az miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?
Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusə
01.12.2024 910 "Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25.11.2024 1494 Azərbaycanda qeydiyyatda olan İİV xəstələrinin sayı açıqlanıb
1987-ci ildən 2024-cü ilin II rübünün sonunadək Azərbaycanda 10 min 108 İİV (İnsanın immunçatışmazlığı virusu) xəstəsi rəsmi qeydiyyata alınıb. "Report" xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Respublika QİÇS-lə Mübarizə Mərkəzinin direktoru Famil Məmmədov deyib. Onun sözlərinə görə, onlarda
01.12.2024 576