Beynin qatili olan ərzaqlar – Bunları yemək ziyanlıdır

Beynin qatili olan ərzaqlar – Bunları yemək ziyanlıdırOrqanizmin şahı, başı, bütün prosesləri tənzimləyən orqanı beyin də qidalanmadan asılıdır. Elə qidalar var ki, ona mənfi təsir edir, tormozlayır. Pis qidalanma beyni tez qocaldır, yaddaşı, əqli qabiliyyəti zəiflədir, beyin hüceyrələrini məhv edir.

Nəticədə qocalanda beynimiz də bizi əldə salır.

BiG.AZ medicina.az-a istinadən beynin düşməni olan qidaları, ərzaqları təqdim edir. Əminik ki, onların çoxu gündəlik süfrənizdə var.

1.Yağda qızardılmış yeməklər

Bura qıpqırmızı toyuqdan tutmuş kartofa kimi aiddir. Bu yeməklər beyin damarlarını tıxayır, beynin koqnitiv funksiyasını aşağı salır, gələcəkdə Alsgeymer xəstəliyinə səbəb olur. Alimlər bildirir ki, hər gün qızarmış yemək yeyən insanlarda yaddaş və oxumaq, bilik qabiliyyəti az olur.

Nə etməli? Ət, toyuq, tərəvəzləri alternativ yollarla bişirin: sobada, manqalda, buxarda və s.

2.Ağ düyü

Xüsusən yağlı plov yüksək qlikemik indeksə malik ərzaqdır. Alimlər elmi təcrübələri ilə sübut edib ki, bu qidaları qəbul edənlərdə psixi narahatlıq, depressiya çox yaşanır.

Ağ düyü yaddaş və intellekti azaldır.

100 qr iri düyünün qlikemik indeksi 70-dir, qlikemik təsir yükü isə 55-dir. Amma digər qəhvəyi və yanabı qara düyünün isə bu göstəriciləri dəfələrlə azdır.
Əgər ürəyinizdən düyü keçirsə, sənaye baxımından emal olunu ağ hala gətirilımiş düyü yox, təbii, qəhvəyi, qara düyü yeyin.

3.Qazlı şirin içkilər

İnsanlığın özünə düşmənçiliyi elə qazlı içkilərin icadı ilə başladı.

Bu içkilərin tərkibində olan bir çox maddələr, aspartam uşaqlar və diabetli xəstələr üçün yolverilməzdir. Bu maddə beyinə pis təsir edir, başağrıları, yuxusuzluq verir, hər gün 50 ml qazlı şirin içkilər içənlərdə isə beynin koqnitiv funksiyaları və yaddaş zəifləyir.

4.Çox yağlı ət

Son elmi tədqiqatlar göstərir ki, yağlı ət piylənmə, diabet, ürək-damar problemləri ilə yanaşı, beyinə də fəsad verir. Doymuş yağlar qəbul edən insanlarda yaddaş pozulur, göz, nitq kontaktı zəifləyir, yaşlandıqda Alsgeymer ehtimalı artır.

Yalnız yağlı balıqları yeməkdə məhdudiyyət yoxdur. Əksinə yağlı balıq beyni qidalandırır.

5.Hazır qənnadı məhsulları
Büyün peçenye, vafli, tortlar, pryaniklər- dadlı, şirin, yağlı, kremli nə varsa, beyin üçün zərərlidir. Onların tərkibində olan transyağlar, qarğıdalı siropu, şəkər əqli zəiflədir, beyni söndürür, yaddaşı pozur. Bu qidaların tərkibində hətta təbii süd və yağ belə yoxdur. Aromatizatorlar, rənglər, şəkər insanı depressiyaya salır.

6.Tərkibində yüksək miqdarda şəkər olan hər şey

Hazırda ərzaqlara həm açıq, həm də gizli, göstərilməyən miqdarda əlavə olunan şəkər insanları həmin ərzaqlardan asılı hala salır, bədəni şəkərə öyrəşdirir, getdikcə beyni məhv edir. Çox şirniyyat yeyən uşaqların əqli inkişafında gerilik olur. Xüsusən ponçiklər, dondurmalar beyin üçün zərərlidir. Amma təbii ki, bunları arada, ayda –ildə 1-2 dəfə yemək olar.

7.Çipsilər, sixariklər

Tərkibində yüksək miqdarda transyağ olduğu üçün beyni öldürür. Belə qidalar yeyən insanlar hələ 50 yaşına çatmadan 80 yaşındakı kimi huşsuz, diqqətsiz olur.

Beyninizin daha uzun ömür sürməsi, aktiv olması, yaşlaşanda sizi yarı yolda qoymaması üçün bu qidalardan uzaq durub, beynin sevdiyi ərzaqları yeyin. Bunlar isə sağlam, təbii, əlavə qatqısız meyvə, tərəvəz, toxumlar, bitkilər, göyərtilər, paxlalılar və s-dir.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1961   Tarix: 08 may 2019  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Koronavirus qan dövranı sistemini belə zədələyir

Amerikalı alimlər koronavirusun tənəffüs yolu xəstəliyi olmadığını söyləyib, çünki hər şeydən əvvəl insanın ağciyərləri deyil, damarlar təsirlənir. Kaliforniya Universitetinin alimlərinin sözlərinə görə, koronavirus ilk növbədə qan dövranı sisteminə təsir edir. "COVID-19 xəstələrində tənəffüs problemlərini

04.09.2021 1300
.

Saç tökülməsi sizi qorxutmasın! Çarə TAPILDI!!!

Dəmir, zülal və sinkin orqanizdə çatmamazlığı saçların tökülməsiinə səbəb olur. Hamiləlik, tiroid, şəkər, qaraciyər və böyrək xəstəlikləri də saçı tökür. Həddindən artıq diaeta, xərçəng xəstəliklərinin müalicəsində istifadə edilən bəzi dərmanlar da saçları tökər, həmçinin rənglənmədə istifadə edilə

17.09.2021 1439
.

Baş ağrılarının ƏSL SƏBƏBİ BU İMİŞ - Məşhur həkim AÇIQLADI

Keçmişdə yaşanan xəsarətlər kəskin baş ağrısının ən çox yayılmış səbəbləridir. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Osteopat Vladimir Jivotov "Moskva danışır" radiostansiyasına müsahibəsində açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, bütün məsələ diaqnozu çətin olan sümüklərin mikro yerdəyişməsidir

31.08.2021 1662
.

Ölüm riskini 17 faiz azaldan TƏBİİ MÖCÜZƏ

Macarıstanın Zemmelvels (Semmelweis) Universiteti bu günə qədər reallaşdırılan ən geniş qəhvə araşdırması aparıb. 11 il boyu 468 min 629 adamın qəhvə istehlakı ilə sağlıq problemləri arasındakı əlaqə araşdırılıb. Nəticəsinə gəlinib ki, qəhvə ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli ölçüdə azaldır. Araşdırmay

05.09.2021 1101
.

Həddən artıq tərləmənin SƏBƏBLƏRİ

Tərləmə fizioloji prosesdir. Tərləmənin köməyi ilə bədənimiz öz normal hərarətini saxlayır. -a istinadla bildirir ki, mütəxəssislər bununla bağlı maraqlı məlumatlar verir:. - Bundan əlavə tərlə birlikdə orqanizmdən artıq və ziyanlı maddələr (toksinlər, şlaklar və s.) ifraz olunur. İnsana isti oland

18.08.2021 1367
.

Yemiş yeyənlər bu xəstəliklərdən uzaqdırlar

Yay aylarında qarpızdan sonra ən məşhur meyvə sayılan yemiş bədəni sərinlədir və rahatlıq verir. Yemişin tərkibi bol su ilə yanaşı, yod və xrom mineralları, A və C vitamini ilə də zəngindir. Yemiş gözdə katarakta yaranmasının qarşısını alır, hamiləliyi asanlaşdırır, immun sistemini gücləndirir, sidikqovucudur

15.08.2021 2008
.

Stress, həyəcan və yuxusuzluğa qarşı 10 ÇARƏ

Əgər təşviş, stress sizi içdən yeyirsə, yuxunuz ərşə çəkilibsə, əsəbləriniz dincəlmirsə, o zaman stressə qarşı bitki yığnaqlarından istifadə etməklə, əsəb sakitləşdiciri çay hazırlayın. -a istinadən sakitləşdirici bitkililəri təqdim edir. Mütəxəssislər çay üçün bunlardan ikisini seçib qarışdırmağı tövsiy

01.09.2021 1893
.

Yaşlanma ilə mübarizə aparan ƏN FAYDALI BİTKİ

Alimlər doqquzdonkimilər fəsiləsinə aid olan lonisera kaerulea bitkisinin ürək funksiyalarını yaxşılaşdıran faydalı giləmeyvə hesab edir. Tərkibindəki yüksək miqdarda antioksidantlar, vitaminlər və mikroelementlər onu immunitetin ən faydalı bitkilərindən birinə çevirir. Bitkinin bu xüsusiyyətləri barəd

29.08.2021 1493
.

Soyuqdəyməyə qarşı mübarizədə balın faydaları

İngiltərənin Oksford Universitetinin alimləri, balın soyuqdəymə simptomları və tənəffüs yoluxucu xəstəliklərlə mübarizədə, antibiotiklərdən və həddindən artıq dərmanlardan daha çox və daha faydalı ola biləcəyini göstərib. Mütəxəssislər 1761 nəfərin iştirak etdiyi 14 araşdırmanı nəzərdən keçirib. Balı

15.08.2021 780