Bıçaqlara düzgün QULLUQ: onları niyə qabyuyanda yumaq olmaz?

Bıçaqlara düzgün QULLUQ: onları niyə qabyuyanda yumaq olmaz?Bıçaq sadəcə bir alət deyil, zövqlə və sevgi ilə bişirmək imkanı verən mətbəxin əsl bəzəyidir. Yaxşı bıçaqlar kulinariya sənətinin mühərrikləridir: dilimləmə və doğrama prosesini əsl zövqə çevirir.

BiG.AZ lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu alətlərə düzgün qulluq onların uzunömürlülüyünün açarıdır.

Qeyd edilir ki, qabyuyan maşın bütün rahatlığa baxmayaraq, iti bıçaqlara və bıçağın estetik görünüşünə düzəlməz zərər verə bilər.

Niyə bıçaqları qabyuyan maşında yumaq olmaz?

Bıçaqlara qulluq edərkən ən böyük səhv onların digər mətbəx qabları kimi yuyulmasıdır. Qabyuyan maşın bıçağın keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə pisləşdirə bilər. Həddindən artıq aşındırıcı yuma dövrləri və aqressiv yuyucu vasitələrdən istifadə pas və korroziyaya səbəb ola bilər. Yuma dövrü bıçağınızı şoka sala və iti kənarına zərər verə bilər.

Bıçaq qabyuyan maşınınızın rəflərindəki plastik örtüyü də kəsə bilər və metal örtük paslanar. Beləliklə, bıçaqların yuyulması üçün qabyuyan maşından istifadə yalnız alət üçün təhlükəli deyil, həm də qabyuyan maşına gözlənilməz zərər verə bilər.

Bıçaqları təmizləməyin düzgün yolu

Bıçaqların kəskinliyini və görünüşünü qorumaq üçün bir neçə sadə, lakin olduqca təsirli qaydalara riayət etmək tövsiyə olunur:

Əl ilə yuyulması

Bıçaq və ya tutacaq materialından asılı olmayaraq bütün bıçaqlar ilıq suda əl ilə yuyulmalı, dərhal yuyulmalı və qurudulmalıdır. Bu üsul bıçağın yumşaq müalicəsini təmin edir və korroziya riskini azaldır.

Təmizləmə sürəti

Aktiv şəkildə istifadə edilən bıçaqlar bakteriyalar üçün əsl "arena" ola bilər. Buna görə yemək qalıqlarının yığılmaması üçün istifadə edildikdən dərhal sonra yuyulmalıdır.

Nəmləndirməkdən çəkinin

Bıçaqları suda islatmaq həm bıçaqda, həm də sapda pasın yaranmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, suda çox uzun müddət qalmaq təkcə bıçağın zədələnməsi deyil, həm də potensial zədə riski yaradır.

Yuma zamanı təhlükəsizlik qaydaları

Bıçaqların düzgün yuyulması yalnız onların kəskinliyini qorumaq deyil, həm də mətbəx prosesinin təhlükəsizliyidir.

Bıçaqları lavaboya qoymayın

Bıçaqları təmizləmək vaxtı çatana qədər onları lavabonun içində qoymayın. Bu, bıçağa zərər verə biləcək digər qablar və ya tavalarla təmasın qarşısını almağa kömək edir.

Rezin əlcəklərdən istifadə etməkdən çəkinin

Bıçaqla nə qədər çox təmasda olarsa, qəza riski bir o qədər çox olar. Buna görə də, yuyulma və qurutma zamanı bıçağı sapından tutmaq vacibdir.

Bıçağın düzgün tutulması

Bıçağı sapından tutmaq və bıçağın kənarına doğru silmək üçün süngərdən istifadə etmək və ya süngəri bıçağın arxasına çevirmək tövsiyə olunur. Dəstəyi lavabonun kənarına yaxın saxlamaq əl sürüşməsi və yaralanma riskini azaldır.

Bıçaqları necə düzgün qurutmaq olar?

Bıçaqların yuyulduqdan dərhal sonra qurudulması qayğının digər vacib aspektidir, onların keyfiyyətini qorumağa kömək edir. Bıçaqları havada qurumağa buraxmaqdansa, onları pambıq dəsmal ilə qurutmaq daha yaxşıdır.

Bıçağı quru silmək və dərhal saxlama yerinə qaytarmaq tövsiyə olunur, çünki bıçağın hava ilə qurudulması suyun bıçaqda daha uzun müddət qalmasına imkan verir və bu da bıçağa zərər verə bilər. Bıçağa suyun düşməsi, hətta paslanmayan poladdan olsa belə, onun ləkələnməsinə və ya paslanmasına gətirib çıxarır.

Qayğı

Bıçağa peşəkar qulluq yalnız estetika məsələsi deyil, həm də mətbəx prosesinin sağlamlığına və səmərəliliyinə praktiki sərmayədir. Düzgün qulluq edilərsə, yaxşı bir bıçaq illərdir istifadə edilə bilər. Kəskin alətlərə diqqətli qulluq onların funksionallığını qorumağa kömək edir, bişirmə təhlükəsizliyini dəstəkləyir və kulinariya yaradıcılığından məmnunluq hissi verir.

Vaxta qənaət etməmək və qayğının hər bir mərhələsinə - yuyulmadan saxlanmasına qədər xüsusi diqqət yetirmək daha yaxşıdır. Bu, yalnız bıçağın kəskinliyini saxlamağa deyil, həm də mətbəxdə fövqəladə vəziyyətlərə səbəb ola biləcək arzuolunmaz zədələrin görünüşünün qarşısını almağa imkan verir.

Bıçaqlara qulluq diqqət və dəqiqlik tələb edən bir sənətdir. Mətbəx alətlərinin keyfiyyətini qorumağın ən yaxşı yolu əl ilə yumaq, tez təmizləmək və dərhal qurutmaqdır. Bu sadə qaydalara riayət etmək bıçaqların kəskinliyini, estetik görünüşünü qorumağa və mətbəxdə təhlükəsizliyi təmin etməyə kömək edəcək.

Qabyuyan maşından istifadənin cazibədarlığına baxmayaraq, xatırlamaq lazımdır ki, bıçaqla düzgün qulluq onların uzunömürlülüyünün açarıdır.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 1433   Tarix: 15 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Borşa da abidə qoyulacaq

Kiyev şəhər rəhbərliyi borşa qoyulacaq abidənin anonsunu verib. -a istinadən xəbər verir ki, abidənin qastroturizmin populyarlaşdırılması baxımından əhəmiyyətli olacağı bildirilib. Müvafiq təşəbbüsü aşpaz Yevgeni Klopotenko irəli sürüb. O, Ukraynada duzlu xiyara, qarpıza, dondurmaya və bu kimi qida vasitələrin

10.09.2021 1189
.

Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı

Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu

13.09.2021 1024
.

Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...

Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın

14.09.2021 1495
.

Məşhur şirkətlərdə məvaciblər nə qədərdir?

Bir çoxları "Google", "Facebook", "Amazon", "Uber", "Microsoft", "Intel", IBM kimi tanınmış ABŞ şirkətlərdə çalışmaq arzusundadır. Cari ilin ilk yarısında texnoloji nəhənglər 80 min nəfərdən çox əcnəbi əməkdaşı işə cəlb edib. Bəs görəsən onlar

16.09.2021 817
.

3 milyon dəyərində sendviç hazırlandı - Ən bahalı qidalar

Dünyanın ən bahalı sendviçi hazırlanıb. Axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, sendviç almaniyalı rəssam Tim Bengel tərəfindən saf qızıl istifadə olunaraq düzəldilib. Həmin qida 3 milyon dollar dəyərində qiymətləndirilib. Qeyd edək ki, bu ilk belə baha qida məhsulu deyil. Dünyanın ən bahalı yeməklərin

17.09.2021 877
.

Hamilə olduğunu bilmirdi, hamamdan çıxanda qəfil doğuş etdi - FOTO

Yeni Zelandiyanın 9 ay hamiləliyindən xəbərsiz olan 41 yaşlı sakini Karla Akuhata gözlənimədən yataq otağında uşaq dünyaya gətirib. BİG.AZ xəbər verir ki, bu barədə "The New Zealand Herald" yazır. Belə ki, bir həftə öncə anasının evində olan Akuhata qarın nahiyəsində kəskin ağrı hiss edib

14.09.2021 2001
.

Ayaq qoxusuna son

Havaların soyuması ilə örtülü ayaqqabılara keçid bəzi şəxslərin qoxu kimi problemlərlə qarşılasmasına səbəb olur. Ayaqların uzun müddət qapalı qalması, ayaqqabının materialı və ya corabdan qaynaqlanan bu problem narahatlıq yaradır. Axşam.az-a istinadən ayaq qoxusunun qarşısını almağa yardım edən 3 təbi

10.09.2021 1505
.

Ofis daxilində yaranan havasızlıq işçilərin yaddaşına və diqqətinə təsir edir

Mütəxəssislərin apardığı araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, işçilərin ofisdə iş zamanı yorğunluğunun və halsızlığının əsas bir vacib səbəbi var. Belə ki, bu səbəb təkcə işçilərin işləmək istəməməsi ilə əlaqədar deyil. Söhbət iş yerində olan havasız şəraitdir. ABŞ-dan olan tədqiqatçılar işçiləri

12.09.2021 489
.

Doğum evində skandal: 20 il sonra məlum oldu ki...

İspaniyada 20 il əvvəl iki qız uşağının səhv ailələrə verildiyi açıqlanıb. Rəsmi dairələrin məlumatına görə, hadisə Rioxa bölgəsində baş verib. Açıqlamaya görə, hadisə tibb işçilərinin diqqətsizliyi səbəbilə baş verib. Bildirilir ki, uşaqlar 5 saat fərqlə dünyaya gəlib. Onlar zəif olduğu üçün xüsus

12.09.2021 2121
.

TOP MP3