Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...On ildən çoxdur ki, inteqrativ tiblə, yəni təbii üsullarla müalicə proseduru ilə məşğul oluram. Təbiətin müalicəsinə əsaslanıb öncə xəstələnməmək üçün araşdırmalar aparıram və ya xəstələnənlər üçün daha yüngül və orqanizmin bütünlüyünün qayğısına qalma yollarının axtrışındayam. Təəssüf ki, təbiəti də, təbii məhsulları da süni modellərlə "natural" və ya "orqanik" etdilər.

Baxırsan ki, marketdə, məsələn, zəncəfilli limonad var. Bu şəkildə idxal ediblər. Nə gözəl! Amma içində əsl zəncəfil yox, aromatik birləşmələrdir. Təbii sandığımız zəncəfilin siropunu qatırlar dadlandırıcı kimi və qalanı da konservant. Sonra da deyirik ki, "zəncəfilli limonad içirəm, başqa ziyanlı məhsullar içmirəm".

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Ətli, xəmirli məhsul alırsan (restoranlarda onu daha çox bəyənib yeyirlər). Bir az soyuducuda saxlayıb, daha sonra yeyəndə ətin dadı acılaşır. Acı dadı verən azotdur. Ət soyuducuda xarab olmaz ki, amma ətin yerinə soya qiyməsi istifadə edirlər. Ona görə hər kəsin çəkisi durmadan 10-20 kq artır. Belə qidaların saxlanma dövrü uzansın deyə istifadə edilən azot qazı hətta çox sayda qida zəhərlənmələrinə gətirib çıxarıb. Adını da "qida qazı" qoyublar.

Azot qazı da, oksigen də istənilməyən vəziyyətlərdə inert atmosfer yaradaraq qidaların qısa müddətdə xarab olmasının qarşısını alır. Məsələn, təzə ətlərə də oksigen qazı verirlər ki, həmişə təptəzə, qıpqırmızı görünsün.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Bazara üzüm gətiriblər. Qırmızı, iri, dipdiri görüntülü ərik boydadır, maşallah! Haradan gəlib? Tutaq ki, Cənubi Amerikadan və ya Mərkəzi Afrikadan. Neçə gündür gəlib? 5-6 gün olar. Baxın, ucqar ölkənin kəndində bunları yığırlar. Uzun yol gəldikdən sonra bizə gəlib çatır. Bir müddət də bizim tərəvəz anbarında saxlayırlar. Alıb gətirirsən evə, 3-5 gün də hələ də eyni formada qalır.

Bəs bu meyvəni necə belə hala salırlar? Üzümə verdikləri, adına dərman dedikləri maddə üzüm dənəsinin ölçüsünü böyüdür, ağırlığını artırır, qəşəng forma verir və dözümlü qabığı sayəsində mikroorqanizmlərdən qoruyur. Çünki meyvənin çürüməsi üçün daha kiçik canlılara ehtiyac var ki, onlar belə bu meyvələrin qabığına yaxın dura bilmir. Üzümə vurduqları maddə sitoxinin, yəni böyümə hormonudur. Həmin sitoxinin insanda da eyni işi görür. Sonra da valideynlər şikayətlənir ki, "mənim uşağım niyə erkən tüklənir və ya bədəni vaxtından qabaq inkişaf edir".

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Yay günəşi altında soyudulması olmayan tankerlərdə bidonlara süd toplayırlar. Soruşursan ki, axı bu süd niyə xarab olmur? Deyir ki, tankerə iki stəkan hidrogen peroksid tökürsən, axşama qədər heç bir şey olmur.

Hidrogen-peroksid nədir, bilirsizmi? Qadınların saçlarının rəngini açmaq üçün istifadə edilən bir kimyəvi maddədir. Çox pis şey deyil, ancaq canlıları öldürür. Südə qatılınca bakteriyalar ölür və çürümə üçün heç bir səbəb qalmır.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Bu qeyd olunanlar da hər yerdə qanunidir. Əsas problem budur ki, insanı təbiətdən qopartdılar. İnsan yeni bir uydurma "təbiət" yaratdı, özünü təbiətin xaricinə çıxartdı, təbiəti alınan-satılan mal etdi, sintetikləşdirdi və özü istədiyi kimi istehsal etdi.

Xəstələrimə daha çox bitki və arı məhsulları təyin edirəm. Gedib çox məşhur bitki şirkətlərindən çox-çox xırdalanmış bitkiləri alırlar və bilinmir, neçə il bu saxlanılıb. O bitki necə faydalı ola bilər ki?!

İllər öncə orqanizmə faydalı olan qırmızı jenşen bitkisi təyin edirdim, bir zaman keçəndən sonra gördüm ki, heç kəsdə effekt almıram. Sonra getdim o jenşen tozunu qida analizində yoxlatdırdım. Məlum oldu ki, toz halına salınan bu məhsulun çox miqdarı manna yarmasıdır, qalanı jenşen. Haradan, necə gəlir və hansı cür əlavələr qatılır?! Çünki əsl jenşenin qiyməti bahadır. Manna hara, jenşen hara...

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Bəzən görürsən ki, bəh-bəhlə bal satılır. Əsl bal dünyada belə, bahalı qida əlavəsidir. Çünki xalis balın keyfiyyət özəllikləri çoxdur: balın qida dəyəri, kristalizasiyası, HMF, prolin və diastaza dəyərləri və s. Balı qızdırırlar ki, durulaşsın və xarlanmasın. Bu zaman qeyd etdiyim baldan əsər-əlamət qalmır. Sadəcə "bal" deyə yeyilir.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Hələ sizə dəbdə olan arıqlama çaylarını demirəm. Xaricdən gətirilən bir sıra "arıqlama" çaylarının tərkibində elə bitki adları yazırlar ki, bəlkə də, elmə məlum deyil. Çox adamın tanımadığı bitkilərin doğrudan da guya hər hansı təsirlərinin olmasına inandırırlar. Bir zamanlar mate çayı ən yaxşı arıqladan kimi tanınırdı. Paraqvay çayı adı ilə də məşhur idi. Sonra oxudum ki, qida borusu xərçəngi yarada bilir.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Görəsən, doğrudan da Şimali və Cənubi Amerikada bir çox tanımadığımız məhsulları təbii yolla yetişdirir və özləri də içirlərmi?! Əsas təqdimatdır. Necə ki, bəzi bitki tərkibli siropların və şampunların üstünə "100% təbiidir" sözləri yazılır. Ona görə də saç tökülmə günü-gündən artır, çünki 3-4 cür kimyəvi köpükləndiricilər və həlledicilər sayəsində başın dərisi ilə tük follikullarının qan dövranı arasında əlaqə qırılır. İnsan vücuduna korroziyaya uğradacaq təsirləri mövcuddur.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Siropların tərkibində də təbii bitkilərin və arı məhsulların saxlanılması üçün lazım olan konservantın kimyəvi tərkiblərinin bir sonrakı dövrlərdə yaratdığı fəsadları da qeyd edə bilərəm.

İnsan özünün təbii bir varlıq olduğunu unutdu!

Süniləşdirilmiş bir həyatın içində yediklərinin də, sevginin də, sevincinin də, kədərinin də, yaşam keyfiyyətinin də içinə məcburi maddələr yerləşdirdi və bir gün bu minalar vücudun içərisində partlayacaq. Necə ki, xəstəliklər cavanlaşır, onkoloji xəstəliklər sürətlə artır və insanlıq bununla barışır. Çünki insan bunları özü yaratdı. İnsanlıq artıq budur.

Professor. Dr. Erkan Topuzun məqaləsindən ilhamlandım, düşündüklərimi və gördüklərimi ümumiləşdirib xatırlatmağa çalışdım.

Özünüzün təbiətin bir hissəsi olduğunuzu unutmadan özünüzdən muğayat olun!

"Apimed" təbii üsullar mərkəzinin Baş həkimi,
dərman bitkiləri üzrə tədqiqatçı, həkim-fitoterapevt, apiterapevt Dr. Elnur Eldaroğlu

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1261   Tarix: 10 noyabr 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş
Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır

Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərinə görə, soyuq havada bədən daha çox susuzlaşır. Bunun əsa

07.12.2025 464
.

Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir

Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə

03.12.2025 606
.

Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri

Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö

30.11.2025 326
.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirini və fırçalama müddətinin dişlərə təsirini araşdırıb. Bu barədə Amsterdam Universitet

06.12.2025 390
.

Mutasiya olunmuş quş qripi "COVID-19"dan daha təhlükəli ola bilər

Mutasiya olunmuş quş qripi virusu COVID-19-dan daha təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, Fransanın Pasteur İnstitutu Tənəffüs İnfeksiyaları Mərkəzinin rəhbəri Mari-An Rameyks-Velti xəbərdarlıq edib ki, virus insanlara uyğunlaşaraq insandan-insana ötürülə bilsə, görünməmiş pandemiyaya səbəb ola bilər

29.11.2025 303
.

Təzyiqiniz normada olmur?

Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş

29.11.2025 404
.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. BİG.AZ xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğum sayılır. Həmin uşaqların ağciyəri və ürəyi tam formalaşsa da, bağırsaq sistem

08.12.2025 523
.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stress hissini gücləndirir. Həkimin sözlərinə görə bağırsaq və beyin arasında sıx əlaq

06.12.2025 321
.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28.11.2025 500
.

TOP MP3