Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...On ildən çoxdur ki, inteqrativ tiblə, yəni təbii üsullarla müalicə proseduru ilə məşğul oluram. Təbiətin müalicəsinə əsaslanıb öncə xəstələnməmək üçün araşdırmalar aparıram və ya xəstələnənlər üçün daha yüngül və orqanizmin bütünlüyünün qayğısına qalma yollarının axtrışındayam. Təəssüf ki, təbiəti də, təbii məhsulları da süni modellərlə "natural" və ya "orqanik" etdilər.

Baxırsan ki, marketdə, məsələn, zəncəfilli limonad var. Bu şəkildə idxal ediblər. Nə gözəl! Amma içində əsl zəncəfil yox, aromatik birləşmələrdir. Təbii sandığımız zəncəfilin siropunu qatırlar dadlandırıcı kimi və qalanı da konservant. Sonra da deyirik ki, "zəncəfilli limonad içirəm, başqa ziyanlı məhsullar içmirəm".

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Ətli, xəmirli məhsul alırsan (restoranlarda onu daha çox bəyənib yeyirlər). Bir az soyuducuda saxlayıb, daha sonra yeyəndə ətin dadı acılaşır. Acı dadı verən azotdur. Ət soyuducuda xarab olmaz ki, amma ətin yerinə soya qiyməsi istifadə edirlər. Ona görə hər kəsin çəkisi durmadan 10-20 kq artır. Belə qidaların saxlanma dövrü uzansın deyə istifadə edilən azot qazı hətta çox sayda qida zəhərlənmələrinə gətirib çıxarıb. Adını da "qida qazı" qoyublar.

Azot qazı da, oksigen də istənilməyən vəziyyətlərdə inert atmosfer yaradaraq qidaların qısa müddətdə xarab olmasının qarşısını alır. Məsələn, təzə ətlərə də oksigen qazı verirlər ki, həmişə təptəzə, qıpqırmızı görünsün.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Bazara üzüm gətiriblər. Qırmızı, iri, dipdiri görüntülü ərik boydadır, maşallah! Haradan gəlib? Tutaq ki, Cənubi Amerikadan və ya Mərkəzi Afrikadan. Neçə gündür gəlib? 5-6 gün olar. Baxın, ucqar ölkənin kəndində bunları yığırlar. Uzun yol gəldikdən sonra bizə gəlib çatır. Bir müddət də bizim tərəvəz anbarında saxlayırlar. Alıb gətirirsən evə, 3-5 gün də hələ də eyni formada qalır.

Bəs bu meyvəni necə belə hala salırlar? Üzümə verdikləri, adına dərman dedikləri maddə üzüm dənəsinin ölçüsünü böyüdür, ağırlığını artırır, qəşəng forma verir və dözümlü qabığı sayəsində mikroorqanizmlərdən qoruyur. Çünki meyvənin çürüməsi üçün daha kiçik canlılara ehtiyac var ki, onlar belə bu meyvələrin qabığına yaxın dura bilmir. Üzümə vurduqları maddə sitoxinin, yəni böyümə hormonudur. Həmin sitoxinin insanda da eyni işi görür. Sonra da valideynlər şikayətlənir ki, "mənim uşağım niyə erkən tüklənir və ya bədəni vaxtından qabaq inkişaf edir".

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Yay günəşi altında soyudulması olmayan tankerlərdə bidonlara süd toplayırlar. Soruşursan ki, axı bu süd niyə xarab olmur? Deyir ki, tankerə iki stəkan hidrogen peroksid tökürsən, axşama qədər heç bir şey olmur.

Hidrogen-peroksid nədir, bilirsizmi? Qadınların saçlarının rəngini açmaq üçün istifadə edilən bir kimyəvi maddədir. Çox pis şey deyil, ancaq canlıları öldürür. Südə qatılınca bakteriyalar ölür və çürümə üçün heç bir səbəb qalmır.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Bu qeyd olunanlar da hər yerdə qanunidir. Əsas problem budur ki, insanı təbiətdən qopartdılar. İnsan yeni bir uydurma "təbiət" yaratdı, özünü təbiətin xaricinə çıxartdı, təbiəti alınan-satılan mal etdi, sintetikləşdirdi və özü istədiyi kimi istehsal etdi.

Xəstələrimə daha çox bitki və arı məhsulları təyin edirəm. Gedib çox məşhur bitki şirkətlərindən çox-çox xırdalanmış bitkiləri alırlar və bilinmir, neçə il bu saxlanılıb. O bitki necə faydalı ola bilər ki?!

İllər öncə orqanizmə faydalı olan qırmızı jenşen bitkisi təyin edirdim, bir zaman keçəndən sonra gördüm ki, heç kəsdə effekt almıram. Sonra getdim o jenşen tozunu qida analizində yoxlatdırdım. Məlum oldu ki, toz halına salınan bu məhsulun çox miqdarı manna yarmasıdır, qalanı jenşen. Haradan, necə gəlir və hansı cür əlavələr qatılır?! Çünki əsl jenşenin qiyməti bahadır. Manna hara, jenşen hara...

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Bəzən görürsən ki, bəh-bəhlə bal satılır. Əsl bal dünyada belə, bahalı qida əlavəsidir. Çünki xalis balın keyfiyyət özəllikləri çoxdur: balın qida dəyəri, kristalizasiyası, HMF, prolin və diastaza dəyərləri və s. Balı qızdırırlar ki, durulaşsın və xarlanmasın. Bu zaman qeyd etdiyim baldan əsər-əlamət qalmır. Sadəcə "bal" deyə yeyilir.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Hələ sizə dəbdə olan arıqlama çaylarını demirəm. Xaricdən gətirilən bir sıra "arıqlama" çaylarının tərkibində elə bitki adları yazırlar ki, bəlkə də, elmə məlum deyil. Çox adamın tanımadığı bitkilərin doğrudan da guya hər hansı təsirlərinin olmasına inandırırlar. Bir zamanlar mate çayı ən yaxşı arıqladan kimi tanınırdı. Paraqvay çayı adı ilə də məşhur idi. Sonra oxudum ki, qida borusu xərçəngi yarada bilir.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Görəsən, doğrudan da Şimali və Cənubi Amerikada bir çox tanımadığımız məhsulları təbii yolla yetişdirir və özləri də içirlərmi?! Əsas təqdimatdır. Necə ki, bəzi bitki tərkibli siropların və şampunların üstünə "100% təbiidir" sözləri yazılır. Ona görə də saç tökülmə günü-gündən artır, çünki 3-4 cür kimyəvi köpükləndiricilər və həlledicilər sayəsində başın dərisi ilə tük follikullarının qan dövranı arasında əlaqə qırılır. İnsan vücuduna korroziyaya uğradacaq təsirləri mövcuddur.

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...Siropların tərkibində də təbii bitkilərin və arı məhsulların saxlanılması üçün lazım olan konservantın kimyəvi tərkiblərinin bir sonrakı dövrlərdə yaratdığı fəsadları da qeyd edə bilərəm.

İnsan özünün təbii bir varlıq olduğunu unutdu!

Süniləşdirilmiş bir həyatın içində yediklərinin də, sevginin də, sevincinin də, kədərinin də, yaşam keyfiyyətinin də içinə məcburi maddələr yerləşdirdi və bir gün bu minalar vücudun içərisində partlayacaq. Necə ki, xəstəliklər cavanlaşır, onkoloji xəstəliklər sürətlə artır və insanlıq bununla barışır. Çünki insan bunları özü yaratdı. İnsanlıq artıq budur.

Professor. Dr. Erkan Topuzun məqaləsindən ilhamlandım, düşündüklərimi və gördüklərimi ümumiləşdirib xatırlatmağa çalışdım.

Özünüzün təbiətin bir hissəsi olduğunuzu unutmadan özünüzdən muğayat olun!

"Apimed" təbii üsullar mərkəzinin Baş həkimi,
dərman bitkiləri üzrə tədqiqatçı, həkim-fitoterapevt, apiterapevt Dr. Elnur Eldaroğlu

Təbii sandığımız "zəhər" və ya sağlamlıqla oynayanlar...


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1008   Tarix: 10 noyabr 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş
Həkimlər
Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25.11.2024 1472
.

Qaşıq-qaşıq zəhər yeyirmişik - İnsanı DƏLİ, orqanizmi MƏHV EDİR - ŞOK XƏBƏRDARLIQ

Türkiyənin məşhur həkim və sağlam qidalanma mütəxəssisi, professor Canan Karatay insan sağlamlığı üçün riskli hesab olunan bir qida ilə bağlı vacib xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, Karatay "dəli bal" adlanan xüsusi növ balın tərkibindəki toksinlərin ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ol

01.12.2024 23376
.

Əsnəmək təhlükəli xəstəlikdən xəbər verir – DİQQƏT!

Əsnəmək həm insanlar, həm də heyvanlar arasında geniş yayılmış bir fenomendir. Bəzi insanlar yuxusuzluqdan, bəziləri yorğunluqdan əsnəyir. Hətta ac olanda da bu refleksin ortaya çıxdığı iddia olunur. Bəs gün ərzində həddən artıq əsnəyən insanlarda bu əlamət hər hansısa xəstəliyin əlaməti ola bilər?

14.12.2024 514
.

Canan Karatay: Qaşıq dolusu zəhər yeyirik

Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağlam yağlardan istifadə etməyi tövsiyə edib. BİG.AZ e- -a istinadən xəbər veri

15.12.2024 809
.

Suyun düzgün saxlanılmaması fəsadlara səbəb ola bilər

İçməli su bir neçə kateqoriyaya bölünür, xüsusiyyətlərinə və saxlama müddətinə görə fərqlənir. Butulka suyunun saxlama müddəti istehsalçı tərəfindən göstərilir və altı aydan iki ilə qədər dəyişir. Bütün saxlama müddəti ərzində qablaşdırılmış içməli su təhlükəsizdir, onda gözlə görünən əlavələr, çökünt

21.12.2024 100
.

Həftənin bazar ertəsi günü miokard infarktı ola bilərsiniz: Səhər saatları niyə TƏHLÜKƏLİDİR?

"Qış aylarında xəstə sayımız daha çox olur. Yayda qan təzyiqi normaya düşməyə başlayır. Bunun bir çox səbəbi var: biz tərlə maye itiririk, çox miqdarda su içirik". İnfarktların həftənin hansı günündə, saatında, ilin hansı fəslində və hansı şəraitdə daha çox baş verdiyi məlum olub. Alimləri

07.12.2024 508
.

Bu insanların bir çox xəstəlikdən ölmə ehtimalı yüksəkdir

Hansı insanlarda təhlükəli xəstəliklərə tutulma riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxıb. xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, İsveçdə aparılan son araşdırmaya görə, həddindən artıq narahatlıq və xəstələnmək qorxusu ilə xarakterizə olunan həyəcan pozuqluğu olan ipoxondriya fiziki və psixoloji təsirlər

02.12.2024 1081
.

Gün ərzində nə qədər enerji içkisi içmək olar? - Həkim açıqladı

"Gün ərzində cəmi 250 ml enerji içkisi içmək olar". BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı rusiyalı mütəxəssis, qastroenteroloq Sofiya Kardaşova açıqlamalar verib. "Gündə 250 ml-dən çox olmayaraq enerji içkisinin qəbulu məqbuldur. Bundan əlavə, heç bir halda enerji içkilər

22.12.2024 277
.

Fasiləli aclıq saç uzanmasına necə təsir edir?

Son tədqiqatlar fasiləli aclığın metabolik faydaları ilə saç uzanmasının təsiri arasında kəsişmələri aşkar edib. Bəzi iddialara görə bu üsulun saç uzanması sürətinə müsbət təsir göstərə biləcəyi deyilsə də, reallıq tamamilə fərqli olub və bu sağlamlaşdırma metodunun başqa tərəfini göstərib. -ın "New

15.12.2024 414
.

TOP MP3