Artıq çəki yığmamaq üçün bəzi hiylələr

Artıq çəki yığmamaq üçün bəzi hiylələrAlimlərin fikirinə görə, 2025-ci ilə kimi dünyada yaşayan 40% kişilərin və 50% qadınların çəkisi normadan çox-çox artıq olacaq.

Həmçinin mütəxəssislərin müşahidələrinə görə, hər il dünyada artıq çəkisi olan uşaqların sayı təxminən 7% artır. Bu çox təhlükəli statistikadır. Artıq çəki bir çox xəstəliklərin və pozulmaların inkişafına təkan verir. Bu səbəbdən müxtəlif ölkələrdə yaşayan alimlər və həkimlər bu problemin həlli yolunu axtarırlar.

Amerika Kornell Universitetinin professoru Brayan Uonsink 30 il ərzində artıq çəkisi olan insanların davranış xüsusiyyətlərini öyrənirdi və belə qərara gəldi ki, artıq çəkinin yığılmasının əsas səbəblərindən biri "gizli qarınqululuq"dur. Bu o deməkdir ki, insan gün ərzində əsas qida qəbullarında əlavə planlaşdırmamış qidaları (peçenye, konfet, çipsi, buterbrodlar, şirələr, qazlı içkilər, qəhvə və s.) qəbul edir ki, nəticədə bu da artıq çəkinin yığılmasına səbəb olur.

Professor "gizli kalorilərlə" mübarizə etmək üçün bu kimi tövsiyələr edir:

1. Bizim beynimiz əsl "qarınquludur". Biz kolbasa, şirniyyatlar, bulka, pirojki, pirojna və s. bu kimi qidaları görəndə, onları mədəmizlə deyil, beyinimizlə istəməyə başlayır. Bu səbəbdən belə qidaları görünən yerlərdə qoymayın və ən yaxşısı budur ki, belə qidaları ümumiyyətlə almayın. Görünən yerlərdə meyvə, su qoya bilərsiniz.

2. Stress vəziyyətində olan insan daha çox qida qəbul edir. Bu səbəbdən stress vəziyyətdə olduqda qidadan uzaq olun. Əks halda siz hiss etmədən çoxlu miqdarda qida qəbul edəcəksiniz. Stresdən çıxmanın ən yaxşı yolu fiziki tərbiyə və idmandır. Həm stresin orqanizmə olan mənfi təsiri azalır, həm də kalorilər sərf edilir.

3. Evdə hazır qidaları (kolbasa, sosis, peçenye və s.) saxlamayın. Bu qidalar əlçatandır, onlar əlavə bişirilmə və s. tələb etmir və bu səbəbdən aclığın ilk əlamətlərində biz dərhal onlara əl atırıq. Lakin meyvə, tərəvəzlər evinizdə daim olmalıdır.

4. Ayaqüstü, tələsik qida qəbul etməyin. Bu halda siz lazım olandan daha çox qida qəbul edəcəksiniz. Araşdırmalar nəticəsində məlum oldu ki, insanın mədəsi qida qəbul etməyə başladıqdan təxminən 20 dəqiqə sonra qəbul olunmuş qidaya reaksiya verməyə başlayır. Bu səbəbdən qida qəbul etdikdə tələsməyin, hər tikəni yavaş-yavaş çeynəyin. Bununla siz həm mədə-bağırsaq sisteminin sağlamlığını qoruya bilərsiniz, həm də daha az qida qəbul edəcəksiniz.

5. Qida qəbul edəndə danışmayın, televizora baxmayın, qəzet oxumayın. Fikirinizi qidanın qəbuluna yönəldin. Bu halda siz daha az qida qəbul edəcəksiniz.

5. Televizora baxdıqda, kompüterdə işlədikdə qida qəbul etməyin. Bu zaman insanın başı qarışır və o, qəbul olunmuş qidaya nəzarət edə bilmir. Belə vərdişlər artıq çəkinin yığılmasının əsas səbəbidir.

6. Artıq çəki yığmaq istəmirsinizsə, axşam 23.00-dan gec olmayaraq yatmağa gedin.


BiG.Az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1576   Tarix: 20 oktyabr 2022  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

COVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ

Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər

16.11.2025 563
.

Hər gün zeytun yağı içdi, başına elə şeylər gəldi ki...

Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə gündəlik zeytun yağı içmək trendi geniş yayılıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, dietoloq Loren Manaker bu vərdişin sağlamlığa real təsirini görmək üçün bir həftə boyunca hər gün zeytun yağı qəbul etməyi sınaqdan keçirib. Manaker zeytun yağının sağlam yağlar v

22.11.2025 484
.

Biz yatarkən beynimizdə nə baş verir?

İnsanlar həyatın demək olar ki, üçdə birini yatırlar. Lakin bu zaman beyində nələrin baş verdiyi haqda ümumi qəbul edilən bir nəzəriyyə yoxdur. Axşam.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, biz yatmadığımız zaman sinir hüceyrələri daim həyəcan içərisindədir və biri-birinə siqnallar verir. Bərpa

16.11.2025 677
.

Uzunmüddətli stress yaddaşı pisləşdirir

Uzunmüddətli stress beyni və yaddaşı pisləşdirir. Axşam.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, xroniki stress zamanı beynimiz çox miqdarda kortizol ifraz edir. Bu hormon ilkin mərhələdə diqqəti artırsa da, uzun müddətdə neyronlara zərər verə və beynin yaddaş, öyrənmə, emosional balans və özünəqayğ

15.11.2025 478
.

Beynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul

Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. BİG.AZ xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa

17.11.2025 1476
.

Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır

Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla

24.11.2025 693
.

Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?

Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v

21.11.2025 577
.

Övlad sahibi olmaq üçün effektiv müalicə hansıdır?

Baku TV-nin "Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Proqramın budəfəki buraxılışında süni mayalanma və kök hüceyrə terapiyası müzakirə edilib. Sonsuzluğun səbəbləri hansılardır? Sonsuzluğa daha çox kişilərdə, yoxsa qadınlarda rast gəlinir? Menopauzadan sonra hamilə qalmaq mümkündürmü

15.11.2025 522
.

Acı bibər yemək xeyirli imiş

Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir

28.11.2025 435
.

TOP MP3