Hər gün kolbasa yedikdə orqanizmdə nə baş verir? - Həkimlərdən ŞOK
Statistika göstərir ki, kolbasa məhsulları insanların soyuducu və süfrəsində çörək, ət, pendirdən sonrakı yerdə gəlir.
Hər il kolbasa istehsalı və tükətimi artır.
44% insan hər gün və ya həftədə ən azı 3 dəfə kolbasa yeyir.
Hər gün 2 dilim də olsa kolbasa yeyənlərin orqanizmində nə baş verir.
BiG.AZ bakupost-a istinadən xəbər verir ki, həkim biotexnoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Denisova kolbasanın tərkibində olan yağlar, rəng, duz, qatqıların orqanizmə fəsadından danışıb.
"Kolbasada ət azdır, zülal təminatı cüzidir. Amma əvəzində piy, yağ, rəng, dadlandırıcı, natrium çoxdur. 100 qr bişmiş kolbasanın 20%-i yağdır. Hisə verilmişim isə 50%-i.
İnsanın sutkalıq yağ norması 30%-dən çox olmamalıdır.
Bizim digər bitki və heyvani yağlar qəbul etdiyimizi də nəzərə alsaq, kolbasa bu miqdarı normadan yuxarı qaldırır.
Bu isə artıq çəki, piylənmə, damarların tıxanması, ürək-damar problemlərinə səbəb olur.
100 qr kolbasada 2,5 qr duz var. Bəzən duz miqdarı bundan da çox olur.
İnsan gündə 5 qram duz qəbul etməlidir. 100 qram kolbasa bunun yarısını ödəyir. Amma biz digər qidalar, meyvə-tərəvəzdən də duzu alırıq. Ona görə kolbasa çox yeyənlərin bədənində duz çox olur, o toxumalarda yığılır, şişkinlik yaranır, arterial təzyiq yüksəlir.
Bu da ürək və böyrəklərin yükünü artırır.
ÜST bildirir ki, müntəzəm kolbasa yemək siqaret çəkmək qədər zərərlidir.
Hər gün 5 qr emal olunmuş kolbasa, ət, sosis, bekon, vetçina yeyənlərdə bağırsaq xərçəngi 18% artır.
Qızarmış, hisə verilmiş, termiki işlənmiş qırmızı ətdə kanserogen maddə həmişə yaranır. Bəzi kolbasalarda benzpiren adlı kanserogen maddə var.
Hər gün kolbasa yemək insanı onkoloji xəstəliklərə yaxlnlaşdırır.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşBu insanların bir çox xəstəlikdən ölmə ehtimalı yüksəkdir
Hansı insanlarda təhlükəli xəstəliklərə tutulma riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxıb. xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, İsveçdə aparılan son araşdırmaya görə, həddindən artıq narahatlıq və xəstələnmək qorxusu ilə xarakterizə olunan həyəcan pozuqluğu olan ipoxondriya fiziki və psixoloji təsirlər
02.12.2024 1086 Hicama haqqında nələri bilirik?
Son zamanlar çox eşitdiyimiz, "hicama", "hacamat" kimi tanınan küpə terapiya müalicə üsulu barədə nələri bilirik?. Apimed təbii üsullar mərkəzində yüksək ixtisaslı (Türkiyədə kurs keçmiş) xanım personal tərəfindən xanımlara və bəylərə Hicama (hacamat) proseduru tətbiq edilir. Prosedu
13:58 3360 Yoqa hansı xəstəliklərdə əks-göstərişdir?
Yoqa dayaq-hərəkət sistemi xəstəlikləri olan insanlara, məsələn, artrit və osteoxondroz zamanı əks göstərişdir. bu barədə -ya istinadən xəbər verir. Rusiyalı cərrah, travmatoloq-ortoped Aleksey Afanasyev bildirib ki, əgər yoqa ilə məşğul olmağa qərar vermisinizsə, travmatoloq-ortopedlə məsləhətləşmə
30.11.2024 548 Yatmazdan əvvəl meyvələrdən imtina etmək niyə vacibdir? - Həkimin xəbərdarlığı
Meyvə yemək xeyirlidir. Lakin çoxları bilmir ki, axşam və ya yatmazdan əvvəl onların çox miqdarda qəbulu orqanizmə zərər verə bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı həkim Vera Seryojina bildirib. "Birincisi, meyvələr təbii şəkər olan fruktozanı ehtiva edir ki, orqanizm onu qlükozaya çevirir
22.12.2024 243 Xərçəng riskini artıra bilən ən təhlükəli qızartma yağları
Qızartma üçün istifadə olunan bəzi yağlar yüksək temperaturda parçalanaraq toksik maddələr yarada bilir. Bu maddələr, xüsusilə uzun müddətli və təkrar istifadədə, potensial olaraq xərçəng riskini artıra bilər. xəbər verir ki, ən təhlükəli hesab olunan qızartma yağları bunlardır:. Trans yağlarla zəngi
08.12.2024 813 "Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi
"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi
25.11.2024 1483 Lazer epilyasiyası xərçəng yaradır?
Lazer epilyasiyası ilə bağlı araşdırmalar göstərir ki, düzgün şəkildə və sertifikatlı mütəxəssislər tərəfindən həyata keçirildikdə, lazer epilyasiyasının xərçəngə səbəb olması barədə heç bir sübut yoxdur. xəbər verir ki, lazer epilyasiyası dərinin səthində yerləşən tükləri yox etmək üçün işıq enerjisində
07.12.2024 1056 Dondurulmuş qidalar hansı hallarda təhlükəlidir?
Hazır qida müasir insanın bir həyat tərzidir. İşin çoxluğu və gündəlik vaxtın məhdudiyyəti insanların sürətli qidalanmasını tələb edir. Qastroenteroloq Emin Qasımov bildirib ki, hazır qidalar mütləq qida dəyərinə görə qiymətləndirilməlidir. İstənilən qidanı hazırladıqdan sonra 2-4 saat ərzində yemə
24.11.2024 682 Az miqdarda spirtli içkinin ziyanı var?
Alimlər alkoqollu içkiləri normada qəbul etdikdə sağlamlığa fayda verdiyini açıqlayıb. BİG.AZ -a istinadən bildirir ki, alkoqol uzun müddətdir ki, bir çox insanın gündəlik həyatının bir hissəsidir, lakin onun sağlamlığa təsiri hələ də çoxlu araşdırmaların mövzusu olaraq qalıb. Orta dozada spirt, xüsusə
01.12.2024 904