Əsnəmək beyin üçün faydalıdırmı? - Çox əsnəməyin səbəbləri
Əsnəmə insana və bütün onurğalı heyvanlara xas olan bir refleksdir.
Həkimlərin müşahidələrinə görə, ilk dəfə insan ana bətnində olaraq təxminən 12-ci həftəsində əsnəyir.
Sağlamolun.az xəbər verir ki, əsnəməni bir neçə səbəbi var.
- Bizim orqanizmdə beyin oksigenin əsas istifadəçisidir. Oksigenin çatışmazlığı (məsələn, insan boğanaq otaqda olduqda) ilk növbədə beyinin fəaliyyətinə mənfi təsir edir. Bu zaman qoruyucu reaksiya işə salınır - insan qeyri-iradi olaraq əsnəyir və bu zaman orqanizm yığılmış karbon qazından azad olur və çatışmayan oksigeni alır.
Əsnəmə tək beynimizə yox, digər orqan və sistemlərə də müsbət təsir edir. Əsnəmə zamanı ağ ciyərlərimiz açılır və yaxşı ventulyasiya olunur, qan dövranı və mübadilə proseslər sürətlənir. Əsnəmə üz dərimiz üçün də xeyirlidir - bu həm dəri üçün gimnastik hərəkətdir, həm də dərinin oksigenlə zənginləşməsinə kömək edir. Nəticədə dərinin rəngi yaxşılaşır, xırda qırışlar açılır.
- Səhər oyandıqdan sonra əsnəmə orqanizmi aktivləşdirməyə, axşam saatlarında isə yorğunluqla mübarizə etməyə kömək edir.
- Əsnəmə stresin və gərginliyin azalmasına kömək edir. Belə ki, bir çox hallarda idmançılar məsuliyyətli yarışmalardan əvvəl, tələbələr imtahandan əvvəl, xəstələr həkimin qəbulundan əvvəl özlərindən asılı olmayaraq əsnəyirlər.
Beləliklə, əsnəmə orqanizmin təbii antistress vasitəsidir. Əsnəmə bəzi relaksasiya (özü-özünü sakitləşmə) metodikalarında istifadə olunur. Gərginliyinin öhdəsindən gələ bilməyən insana uzanmağı və bir neçə dəfə süni əsnəməyi tövsiyə edirlər.
- Passiv vəziyyətdə olan insanın (uzaq səfərə nəqliyyatda getdikdə, kimi isə oturub gözlədikdə və s.) nəfəsalması və qan dövranı yavaşıyır və bunun nəticəsində beyin oksigenin azalmasına reaksiya verir - insan əsnəməyə başlayır.
- Fəal əqli fəaliyyəti zamanı (məsələn, tələbə imtahana hazırlaşdıqda və s.) əsnəmə beyinin qoruyucu reaksiyası funksiyasını yerinə yetirir. Əgər əqli fəaliyyəti zamanı insan əsnəməyə başlayırsa, bu o deməkdir ki, beyin bir qədər dincəlmək istəyir.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Qaynar yeməklərin ölümcül təhlükəsi var - Xəbərdarlıq
Həddindən artıq qaynar yemək və ya içkilərin istehlakı müəyyən sağlamlıq riskləri ilə əlaqələndirilə bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə qida borusunu yandıracaq qədər isti yeməklərin və ya içkilərin uzun müddət qəbulu qida borusu xərçəngi riskini artırır. Bu, isti qidaların həssa
06.12.2024 693 Əsəbləri sakitləşdirir, yaddaşı gücləndirir
Zəfəran tarix boyu həm qiymətli ədviyyat, həm də dərman bitkisi kimi tanınıb. Zəfəranın tərkibindəki güclü antioksidant komponentləri ilə sağlamlığa bir çox faydaları var. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, zəfəran düyü, toyuq və şorba kimi yeməklərə və ya çaya əlavə edilərək istifadə olunur. Zəfəra
10.12.2024 968 Dondurulmuş qidalar hansı hallarda təhlükəlidir?
Hazır qida müasir insanın bir həyat tərzidir. İşin çoxluğu və gündəlik vaxtın məhdudiyyəti insanların sürətli qidalanmasını tələb edir. Qastroenteroloq Emin Qasımov bildirib ki, hazır qidalar mütləq qida dəyərinə görə qiymətləndirilməlidir. İstənilən qidanı hazırladıqdan sonra 2-4 saat ərzində yemə
24.11.2024 682 Fasiləli aclıq saç uzanmasına necə təsir edir?
Son tədqiqatlar fasiləli aclığın metabolik faydaları ilə saç uzanmasının təsiri arasında kəsişmələri aşkar edib. Bəzi iddialara görə bu üsulun saç uzanması sürətinə müsbət təsir göstərə biləcəyi deyilsə də, reallıq tamamilə fərqli olub və bu sağlamlaşdırma metodunun başqa tərəfini göstərib. -ın "New
15.12.2024 439 Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...
Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə
01.12.2024 936 Öskürəkdən xilas olmaq üçün bunu edin
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
15.12.2024 478 Tik-Tokda çox vaxt keçirənlər şəkər xəstəsi ola bilər
Son 30 ildə dünyada şəkər xəstəliyi halları ikiqat artıb. Dünya Səhiyyə Təşkilatı və NCD-RisC tərəfindən aparılan araşdırmaya görə, hazırda dünyada 828 milyondan artıq insan şəkərli diabetdən əziyyət çəkir. Bəs Azərbaycanda şəkər xəstələrinin sayında artım müşahidə olunurmu? Ümumiyyətlə, xəstəliyin artmasını
17.11.2024 757 Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb
Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. "Report" "PlanetToday" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşman
24.11.2024 835 Səhər acqarına bir stəkan su içmək faydalıdırmı?
Səhər acqarına bir stəkan su içməyin həzmi yaxşılaşdıra biləcəyi fikri çox populyardır. Lakin əslində bu, həzmə heç bir təsir göstərmir, hətta onu çətinləşdirə bilər. -ın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Aliya Useyeva -ya danışıb. Səhər içilən bir stəkan suyun həzm proseslərini aktivləşdirmə
14.12.2024 522