Sağlam bildiyimiz qidaların gizli zərərləri - SİYAHI

Sağlam bildiyimiz qidaların gizli zərərləri - SİYAHISağlam qidaların istehlakı getdikcə populyarlaşır. Mağazaların rəflərinə baxanda və yediyimiz hər şeyin məzmununu araşdıranda, hansı qidaların bədənimizə daha faydalı və zərərli olduğunu görmək asandır. Lakin, elmi tədqiqatlar sağlam olduğunu düşündüyümüz qidalarda da bir çox kimyəvi maddələrin olmasını ehtiva edir.

BiG.AZ medicina-ya istinadən həm faydalı, həm də bəzi məqamlarda zərərli məşhur qidaların siyahısını təqdim edir:

- Partladılmış qarğıdalı

Böyük əksəriyyətimizin sevdiyi popkorn, dadlı çərəz kimi yeyilir. Partladılmış qarğıdalı sinir sisteminin düzgün çalışmasına təkan verir. Tərkibində protein, qızıl, fosfor, dəmir, silikon maddəsi və maqnezium var. Popkornun tərkibində olan B vitamini də depressiya əleyhinə və stresslə mübarizə aparmağa yardımçı olur.

- Civə tərkibli qidalar

Tərkibində civə olan balıqları yedikdə orqanizmdə dəyişikliklər meydana gəlir. Ən böyük narahatlıq məhz yaddaş problemidir. Civə tərkibli balıqlar sunir sisteminin fəaliyyətini pozur. Ona görə də balıq alarkən diqqətli olmaq lazımdır.Tərkibində civənin miqdarı çox olan məhsullardan yan keçmək zəruridir.

- Darçın

-Darçının tərkibində çox əhəmiyyətli maddələr var. Bu da beynin aktivliyinə müsbət təsir edir. Darçın qoxusu diqqət, vizual yaddaş və sürətli reaksiya tələb edən məsələləri həll etməyə kömək edir.

- Zəfəran

Zəfəranın tərkibindəbir çox minerallar var. B və C vitamini ilə zəngindir. Beynin funksiyalarını yaxşıladırır. Hətta bu istiqamətdə bəzi narahatlıqları aradan qaldırır.

- Lobya

Quru lobya turşu tərkibli qidadır. Çox lobya yesəniz, orqanizmindəki dəmir kimi maddələr parçalanmaqda çətinlik çəkəcək. Bu da beynin qan təminatına mane olacaq. Nəticədə isə anemiya kimi problemlərə yol açacaq.

- Acı şokolad

Tünd şokolad beyin hüceyrələrinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Tərkibində olan olifenol maddəsi qan dövranını, fenilalalin yaddaşı, teobromin və kofein iş qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Bir parça qara şokolad insanı bir fincan qəhvədən daha yaxşı gümrahlaşdırır. Bu qida vasitəsi damarları böyüdür, beyin funksiyalarına siqnal göndərir və oksigeni artırır.

- Kartof

Sobada kartof beynə oksigen getməsini təmin edir. Kalium baxımından zəngindir Bundan başqa qlükoza beyinə gedən qan tədarükünü artırır. B vitamini və amin turşusu ehtiva edir.

- Holland pendiri

Tərkibində triamin maddəsi qan təzyiqini yüksəldir. Eyni zamanda miqrenə təkan verir.


BiG.Az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 785   Tarix: 13 iyun 2019  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Həddən artıq tərləmənin SƏBƏBLƏRİ

Tərləmə fizioloji prosesdir. Tərləmənin köməyi ilə bədənimiz öz normal hərarətini saxlayır. -a istinadla bildirir ki, mütəxəssislər bununla bağlı maraqlı məlumatlar verir:. - Bundan əlavə tərlə birlikdə orqanizmdən artıq və ziyanlı maddələr (toksinlər, şlaklar və s.) ifraz olunur. İnsana isti oland

18.08.2021 1367
.

Stress, həyəcan və yuxusuzluğa qarşı 10 ÇARƏ

Əgər təşviş, stress sizi içdən yeyirsə, yuxunuz ərşə çəkilibsə, əsəbləriniz dincəlmirsə, o zaman stressə qarşı bitki yığnaqlarından istifadə etməklə, əsəb sakitləşdiciri çay hazırlayın. -a istinadən sakitləşdirici bitkililəri təqdim edir. Mütəxəssislər çay üçün bunlardan ikisini seçib qarışdırmağı tövsiy

01.09.2021 1893
.

Sinənizdəki ağrı 20 dəqiqədən çox davam edərsə... - EHTİYATLI OLUN

İnfarkt ürəyi qidalandıran damarların ani tıxanması nəticəsində yaranan və ölümlə nəticələnən ciddi bir təhlükədir. Bəs bu problem özünü hansı əlamətlərlə göstərir? Hansı hallar infarkt riskini artırır? . -a istinadən türkiyəli kardioloq Refik Erdimin bununla bağlı fikirlərini təqdim edir. Soyuq və küləkl

24.08.2021 1827
.

Koronaviruslu insanların peyvənd vurdurması hansı nəticələrə səbəb olur?

"Koronavirus infeksiyası müəyyən edilən şəxslər peyvənd vurdurmalı deyillər". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə biologiya elmlər doktoru, Corc Meyson Universitetinin Sistem Biologiyası Məktəbinin professoru Ança Baranova "Sputnik" radiosuna açıqlamasında deyib. Həmçinin, nəzər

27.08.2021 1409
.

Möcüzəvi meyvə: Xərçəng riskini azaldır, şəkəri salır

Çində həyat dərmanı olaraq tanınan innab saysız faydası ilə məşhurdur. Uzun illərdir şəfa qaynağı olaraq tanınan bu meyvənin yeni faydası öyrənilib. -a istinadən xəbər verir ki, innab yemək sizi bir çox xəstəliklərdən qoruyacaq. Tərkibi A və C vitamini boldur. Ürək sağlamlığı üçün xeyirlidir. Bağırsa

23.08.2021 1865
.

Saç tökülməsi sizi qorxutmasın! Çarə TAPILDI!!!

Dəmir, zülal və sinkin orqanizdə çatmamazlığı saçların tökülməsiinə səbəb olur. Hamiləlik, tiroid, şəkər, qaraciyər və böyrək xəstəlikləri də saçı tökür. Həddindən artıq diaeta, xərçəng xəstəliklərinin müalicəsində istifadə edilən bəzi dərmanlar da saçları tökər, həmçinin rənglənmədə istifadə edilə

17.09.2021 1439
.

Baş ağrılarının ƏSL SƏBƏBİ BU İMİŞ - Məşhur həkim AÇIQLADI

Keçmişdə yaşanan xəsarətlər kəskin baş ağrısının ən çox yayılmış səbəbləridir. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Osteopat Vladimir Jivotov "Moskva danışır" radiostansiyasına müsahibəsində açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, bütün məsələ diaqnozu çətin olan sümüklərin mikro yerdəyişməsidir

31.08.2021 1662
.

Yemiş yeyənlər bu xəstəliklərdən uzaqdırlar

Yay aylarında qarpızdan sonra ən məşhur meyvə sayılan yemiş bədəni sərinlədir və rahatlıq verir. Yemişin tərkibi bol su ilə yanaşı, yod və xrom mineralları, A və C vitamini ilə də zəngindir. Yemiş gözdə katarakta yaranmasının qarşısını alır, hamiləliyi asanlaşdırır, immun sistemini gücləndirir, sidikqovucudur

15.08.2021 2008
.

ŞOK ARAŞDIRMA: Koronavirus xəstəlikdən bir neçə ay sonra BU ORQANA KEÇİR

"Koronavirus xəstəlikdən bir neçə ay sonra da bağırsaq divarlarından alınan nümunələrdə aşkar edilə bilər". Bu barədə Rospotrebnadzor Mərkəzi Tədqiqat Epidemiologiya İnstitutunun klinik və analitik işlər üzrə direktor müavini Natalya Pşeniçnaya TASS-a məlumat verib. O qeyd edib ki, bəzi xəstələrd

29.08.2021 1543