Bağırsaq xərçəngi yaradan qidalar məlum oldu - Şoka düşəcəksiniz

Bağırsaq xərçəngi yaradan qidalar məlum oldu - Şoka düşəcəksiniz

Harvard Sağlamlıq məktəbinin yeni araşdırmasına görə - kolorektal ( yoğun bağırsaq) xərçənginə səbəb olan qidalar məlum olub.

BiG.AZ medicina.az-a istinadən bildirir ki, bu araşdırma üçün 121.000 nəfərin məlumat bazasından istifadə olunub. Onların hər birindən 4 ildən bir qidalanmada ən çox istifadə etdikləri ərzaqların sorğusu alınıb. Bunlardan 2399 nəfərində bağırsaq xərçəngi diaqnozu təyin olunur. Onların illərlə yedikləri qida menyusunda qırmızı ət, ağ çörək, şirin içkilər çoxluq təşkil edirdi.

Məlum olub ki, 10-15 ildən artıq bu ərzaqları çox istifadə edən insanların 30%-ш yoğun bağırsaq xərçənginə tutulur. Onkogen ərzaqlar: qızardılmış ət, qırmızı ət, ekstra növ un və şirin içkilərdir. Onlar bağırsaqlarda iltihabi proses yaradır.

Alimlər meyvə şirələrini şəkər qatılmadan içməyi tövsiyyə edir.

Bundan öncə də Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən ət məhsulları ilə bağırsaq xərçənginin bağlılığı araşdırılmışdı və aydın olmuşdu ki, gündə 100 qram və artıq ət qəbul edən insanların bağırsaq xərçənginə tutulma riski artır.

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 050 3422489

f Paylaş
Bölmə: Sağlam ol Oxunub: 2945 Tarix: 04.02.2018



Unvan.az - elanlar sayti
Şərh yazmaq üçün Qeydiyyatdan Keç və ya Sayta daxil ol
Ter
Ter 01.03.2018
Mende babasil var qaniyir bu qorxuludu hekim varsa cavab verin


 
Edaletli
Edaletli 05.02.2018
Bawa duwdum... Amma bu et yeyen heyvanlar neylesin onda et yemese olerlerki... Meselen sir,peleng, caqqal,canavar... Goren bu heyvanlardada bagirsaq riski var... Bir onlarida yoxlasalar yaxwi olardi... Onda lap inanardim..


 


Pulsuz elanlar sayti

Azərbaycandan son xəbərlər