İştah kəsən 13 yemək
Yumurta Səhər klassik nahardan imtina edin. Yumurtanın bütününə yaxını zülaldır və əhəmiyyətli ölçüdə toxluq hissi verər. İki incə dili çörək, az miqdarda yağsız pendir və bir ədəd qaynadılmış yumurta ilə edəcəyiniz nahar, gün boyunca özünüzü daha tox hiss etmənizi və bədəninizin ehtiyac duyduğu zülalı götürmənizi təmin edəcək. Xolesterol yalnız yumurta sarısında olur, bunun yarıdan azı bağırsaqdan əmilər. Amma unutmayın, qaynadılmış yumurtadan danışırıq, kərəyağına ya da sosiskanın üzərinə qırılan yumurtadan deyil!
Paxlalar Ehtimalla kolesistokinin deyə bir maddədən danışıldığını heç eşitməmisiniz. Amma bu maddə həzm sistemindən ifraz olunar və bədənin təbii iştah azaldıcısıdır. Kaliforniya Universitetindəki araşdırmaçılar paxlalı istehlakının bağırsaqdan kolesistokinin ifraz olunmasını artırdığını və iştahı azaltdığını tapdılar.
edəcək, uzun müddət tox hiss etmənizə gətirib çıxaracaq. Amma unutmayın, bu qidaları mümkün olduğu qədər az yağla bişirmək, plovla qarışdırmamaq və sununa çörək batırmamaq qeydiylə! Bu baxımdan az miqdarda zeytunyağı və sirkəylə hazırlanan paxla ən yaxşı variantlardan biridir.
Salat Yeməkdən əvvəl bol yaşıl salat yemək, özünüzü doymuş hiss etmənizi təmin etmənin ən asan yoludur, xüsusilə də tətil otellərindəki açıq bufetlərdə! Çünki salatın həcmi mədənizi dolduracağı üçün salatdan sonra çox yemək içinizdən gəlməz. Amma bu dediklərimiz yaşıl salat üçün etibarlı, üzərinə də az miqdarda zeytunyağı və sirkə gəzdirmək qeydiylə
Yaşıl Çay Yaşıl çay ən yaxşı zəifləmə köməkçilərindən biridir. Burada faydanı təmin edən kafenin deyil, yaşıl çaydakı ‘kateşinler' adı verilən və maddələr mübadiləsini sürətləndirərək yağ azaldan antioksidanlardır. Yaşıl çay eyni zamanda (pis) xolesterolu da salmağa köməkçi olar. Gündə içiləcək 1-2 fincan yaşıl çay zəifləmənizə köməkçi olacaq, amma içinə şəkər atmamaq qeydiylə. Unutmayın, hazırlayarkən əvvəl suyu qaynadacaq, sonra yaşıl çayı içinə atacaq və 3-4 dəqiqə sonra süzüb içkisiniz. Yaşıl çayda ayrıca yüksək nisbətdə kafenin olduğunu və həssas kəslərdə vurman idi edə biləcəyini, ayrıca gecə içildiyində yuxunu qaçıra biləcəyini xatırlamaqda fayda vardır.
Armud, Heyva və Alma, heyvada və almada şəkərinizi və xolesterolunuzu salmağa köməkçi olan və əriyə bilən liflər tapılar. Armuddakı və heyvadakı lif miqdarı almadakının iki qatıdır və pay arasında yeməyiniz bir orta boy armud və ya alma özünüzü tox hiss etmənizi təmin edərək həm yemək arasındakı atıştırmaları həm də payda yediyiniz yemək miqdarını azaldar.
Ancaq, xüsusilə yumşalmış şirin armudlardan çox sərt armudlar seçilməlidir. Pay arasında yemək üçün alma qurusu da praktik bir variant ola bilər. Ancaq təbii ki armud ya da heyva şirinlərindən və almalı peçenye və kekslərdən xüsusilə uzaq dayanmalısınız.
Şorba göz doyurmaq üçün yaxşı bir variantdır. Öndən mədənizi dolduracağı üçün yediyiniz yemək miqdarını azaldar. Ancaq, seçilən şorbanın ola bildiyincə sadə olmasında fayda vardır. Yağsız toyuq sununun içinə rəndələnilmiş kərəviz, balqabaq, və bənzəri olan tərəvəzlərlə edilən şorbalar ən yaxşısıdır. Şorbalardan, yağ və unun birlikdə qovrulmasıyla edilən şorbalardan, bol düyü və ya şehriyeli şorbalardan və kremli şorbalardan uzaq dayanmaqda fayda vardır. Ayrıca şorbanın içinə çörək doğramayın və ya üzərinə bibərli yağ tökməyin
Yağsız Ət yediyiniz yeməyin içində ət olması toxluq hissini artırar. Ayrıca ətdə və balıqda bol olan ‘lösin' adındakı amin turşusu əzələlərinizin kalori xərcləməsini asanlaşdırar. Bu səbəblə gündə 100- 150 qram qədər yağsız ət ehtiva edən aşağı kalorili diyetlər, ət ehtiva etməyənlərə nisbətlə daha çox kilo vermənizi və xüsusilə də bədən yağlayarının azalmasını, buna qarşılıq əzələlərdən ağırlıq itkisi olmamasını təmin edər. Ətlərin yağsız olması xüsusilə əhəmiyyətlidir, bu səbəblə yeməklərinizi ya yağsız qıyma ya da yağsız ət ilə bişirin. Ət və ya qıymağı da yağda qovurmayın
Zeytunyağı Sızma zeytunyağının içindəki omeqa 6 yağ turşuları kalori yandırmanızı asanlaşdırar. Bu səbəblə gündə bir çay qaşığı (15 ml.) qədər zeytunyağı götürməkdə fayda vardır. Zeytunyağının çiy olması daha çox seçilər, bu səbəblə ən ideal şəkli salatların üzərinə gəzdirməkdir. Yeməkləri də yağsız olaraq bişirib, bişdikdən sonra bir qaşıq zeytunyağını yeməyin üzərinə tökərək qarışdırmaq da yaxşı bir yoldur. Ancaq, zeytunyağına çörək batırmayın ya da zeytunyağında qızartma etməyin.
Edilən bir araşdırmada yeməkdən əvvəl yarım yeyildiyi və ya bir stəkan təzə sıxılmış suyu içildiyi zaman başqa bir tədbir alınmasa belə üç ayda 1.5 kq qədər kilo verildiyi müəyyən olunmuş. Bunu diyetlə birləşdirdiyiniz zaman əldə etdiyiniz nəticə daha parlaq olar. içindəki fitokimyasallar insilin səviyyələrini salaraq həm iştahınızı azaldar, həm də aldığınız kalorilərin yağ toxumasına getmək yerinə enerjiyə çevrilməsinə köməkçi olar.
Darçın Bir gündə alınacaq bir çay qaşığının dörddə biri qədər (təxminən 1 qram) darçın, yemək sonrası insilin artımlarını mane olar, bu səbəbdən tez acmağa mane olar, ayrıca qandakı şəkər, xolesterol və trigliserid səviyyələrini salar. Darçını yeməklərinizin üzərinə səpə bilərsiniz, xüsusilə paxla və noxud kimi paxlalılarla yaxşı uyğunlaşar. Bir dilim tam taxıllı çörək üzərinə darçın əkərək edəcəyiniz ilkindi naharı axşam yeməyinə qurd kimi acmanızı maneə törədəcək. Darçını qəhvənizin içinə də qata bilərsiniz ya da qabıq darçınla bitki çayı edə bilərsiniz. Ancaq unutmayın; sütlü şirinlərinin üzərinə səpilən və ya keks və peçenyelərə qatılan darçından danışmırıq.
Sirkə mədə boşalmasını yavaşladaraq həm özünüzü daha uzun müddət tox hiss etmənizi təmin edər, həm də yeməkdən sonra qan şəkərinin sürətli yüksəlməsini mane olar. Başqa sözlə, şorba ya da salatlarınıza əkəcəyiniz sirkə toxluq hissinizi artıracaq. O səbəblə sirkəni bol istifadə etməkdən qaçınmayın.
Qaynadılmış paxla, bir qaşıq zeytunyağı və bir qaşıq sirkə ilə hazırlayacağınız bir piyaz və ya qaynadılmış brokoli və karnıbahar üzərinə töküləcək bir qaşıq zeytunyağı və bir qaşıq sirkə sizə sağlam bir günorta yeməyi təmin edəcək. Xüsusilə şəkərli və ağ unlu qidaları istehlak etməkdən qaçına bilmədiyiniz vəziyyətlərdə əvvəldən sirkəli bir şeylər yemək qan şəkərinin sürətli yüksəlməsinə mane olar.
Qırmızı bibər Nizamlı olaraq acı qırmızı bibər istehlak etmək iştahınızı kəsər. Yaponiyada edilən bir araşdırmada naharda acı bibər yeyən insanların günorta yeməyində daha az yemək yedikləri müəyyən olundu. Qırmızı bibərin iştah azaldıcı təsirinin içindəki qabsasıkın adlı maddədən qaynaqlandığı sanılır. Bu səbəbdən acı qırmızı bibər yemək faydalıdır. Amma bu, acı bibərlə edilən kababların faydalı olduğu mənasını vermir. Lifdən Sıx Naharlıq Gevrekler Naharda yağsız südlə yeyilən lifdən sıx gevrekler, məsələn kəpəkli gevrekler, müsli və ya yulaf əzməsi sizə uzun sürən bir toxluq hissi verərək bir sonrakı payda daha az yemənizi təmin edəcək. Üstəlik ehtiva etdikləri sıx lif səbəbiylə həm qəbizliyi mane olar, həm də qan şəkərinin həddindən artıq yüksəlməməsini təmin edərlər. Tək unutmayın, bu faydalar yalnız sıx lifli diyet üçün etibarlı, normal misir və buğda üçün deyil.
BiG.Az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş










